Συναγερμός στο Υπ. Γεωργίας-Εντοπίστηκαν κρούσματα γρίπης των πτηνών στην Κύπρο

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ενημερώνουν το κοινό, για τον εντοπισμό κρουσμάτων της Γρίπης των Πτηνών στην Κύπρο.

Η Γρίπη των Πτηνών είναι ιογενής, μεταδοτική νόσος των πτηνών που προκαλείται από τον ιό της Γρίπης τύπου Α. Τα υγιή πτηνά μολύνονται είτε άμεσα, κατά την απευθείας επαφή με άλλα μολυσμένα ή ασθενή πτηνά είτε έμμεσα με μολυσμένα αντικείμενα. Η γρίπη των πτηνών συνήθως μεταφέρεται από μια χώρα σε άλλη μέσω των αποδημητικών πτηνών.

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε δύο ιδιωτικές συλλογές υδρόβιων πτηνών στην Επαρχία Αμμοχώστου και τα υποστατικά στα οποία εκδηλώθηκε η νόσος, έχουν τεθεί άμεσα σε περιορισμό.

Από τη πρώτη στιγμή της διάγνωσης έχουν ενημερωθεί οι ιδιοκτήτες πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και οι κτηνίατροι και επιστήθηκε η προσοχή για λήψη αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας προς αποτροπή του κινδύνου διασποράς του ιού και προστασίας των εκμεταλλεύσεων της οργανωμένης πτηνοτροφίας.

Παράλληλα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες βρίσκονται σε επικοινωνία με το Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς, για την αποστολή  υλικών για τον καθορισμό της λοιμογόνου δύναμης του ιού που έχει εντοπιστεί.

Ενημερώνουμε τους κατόχους οικόσιτων πουλερικών πως οφείλουν να περιορίσουν τα πτηνά τους σε κλειστούς καλυμμένους χώρους προς αποφυγή της άμεσης και έμμεσης επαφής τους με άγρια πτηνά. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τις κοινότητες που γειτνιάζουν με υδροβιότοπους. Επιπρόσθετα απαγορεύεται αυστηρώς η παραμονή πουλερικών στην ύπαιθρο, η παροχή τροφής και νερού σε εξωτερικούς χώρους και πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση και διάθεση τροφής κατά τρόπο που θα ενθάρρυνε την ευκαιρία διατροφής άγριων πτηνών από την τροφή που αφήνεται για τα οικόσιτα εκτρεφόμενα πτηνά. Επίσης απαγορεύεται η χορήγηση στα πουλερικά νερού από επιφανειακές δεξαμενές νερού στις οποίες έχουν πρόσβαση άγρια πτηνά.

πηγή: Reporter