Συναντήσεων συνέχεια για κατώτατο αύριο Τρίτη

Ο υπουργός Εργασίας θα δει εκ νέου τις εργοδοτικές οργανώσεις ενώ σε μια βδομάδα θα έχει συνάντηση με τις συντεχνίες

Συναντήσεων συνέχεια αύριο Τρίτη 2 Αυγούστου για το θέμα του κατώτατου μισθού, αφού ο υπουργός Εργασίας θα έχει δεύτερη κατά σειρά συνάντηση με την εργοδοτική πλευρά, μετά από τη συνάντηση της Παρασκευής. Προσπάθεια του Κυριάκου Κούσιου είναι να σμικρύνει τις διαφορές που χωρίζουν εργοδότες και συντεχνίες στο συγκεκριμένο θέμα, ώστε να μπορέσει να καταθέσει σχετικό σημείωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως πληροφορούμαστε στη συνάντηση της Παρασκευής δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα το ύψος του κατώτατου μισθού, όσο άλλα επιμέρους θέματα που έχουν να κάνουν με το πλαίσιο που θα τον διέπει. Παράλληλα, εκείνο που τονίστηκε είναι το γεγονός πως υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση αυτής της συζήτησης, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε όπως οι διαβουλεύσεις ολοκληρωθούν περί τα τέλη Αυγούστου για να μπορέσει στη συνέχεια να εξαγγείλει και της προεκλογική του δέσμευση που ήταν η υιοθέτηση κατώτατου μισθού.

Αύριο Τρίτη, ο υπουργός Εργασίας θα έχει νέα συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ενώ σε ακριβώς μια βδομάδα δηλαδή την επόμενη Τρίτη 9 Αυγούστου θα δει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση της Παρασκευής ο κ. Κούσιος, δεν αναμένει να υπάρξει πλήρης ομοφωνία. Πρόσθεσε όμως ότι εφόσον οι συγκλίσεις είναι στο βαθμό που πρέπει, «τότε θα μπορούμε όλοι με περηφάνια να δηλώνουμε ότι συμμετείχαμε στη θεσμοθέτηση και την εφαρμογή του εθνικού κατώτατου μισθού». «Επιδίωξη μου είναι τέλος Αυγούστου να δώσω το σημείωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις απόψεις και εισηγήσεις του Υπουργείο Εργασίας», ανέφερε ακόμα ο κ. Κούσιος. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε συγκεκριμένα θέματα και ότι προσπαθεί μαζί με τους συνεργάτες τους να σμικρύνουν το χάσμα, ώστε στο τέλος να θεσμοθετηθεί και να εφαρμοστεί ο εθνικός κατώτατος μισθό με όσο το δυνατό λιγότερες διαφωνίες.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα συζητείται εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών εταίρων. Όσον αφορά στο ύψος του κατώτατου, οι πληροφορίες έφεραν τις εργοδοτικές οργανώσεις να κατέθεσαν τη θέση ότι ο κατώτατος θα πρέπει να ξεκινήσει ακόμα και πιο χαμηλά από τα 870 ευρώ που ισχύει σήμερα σε εννιά επαγγέλματα και να φτάσει μέχρι πιο κάτω από τα 924 που είναι σήμερα ο κατώτατος μετά την πάροδο των έξι μηνών. Συγκεκριμένα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρότειναν τα 830 ευρώ για αρχή και τα 900 ευρώ με την πάροδο έξι μηνών. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φέρονται να πρότειναν εξαιρέσεις σε ορισμένες ηλιακιακές ομάδες και ειδικότερα από τα 18 μέχρι τα 21 χρόνια.

Από την άλλη οι συντεχνίες, παρουσιάζονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένες με τα αιτήματα που θέτουν οι εργοδότες καθώς θεωρούν ότι αλλάζει το πλαίσιο και η βάση που είχε συζητηθεί  επί Ζέτας Αιμιλιανίδου και διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε κάτι που θα αποβεί σε βάρος των εργαζομένων. Όσον αφορά στα ποσά που θέτουν, θεωρούν ότι ο κατώτατος θα πρέπει να ξεκινά με ένα ποσό γύρω τα 950 ευρώ και στη συνέχεια να υπάρχει σταδιακά αύξηση.

πηγή: Brief