Συνάντηση Ομήρου με Γερμανούς βουλευτές

Τα θέματα της Κυπριακής Προεδρίας και του Κυπριακού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου με αντιπροσωπία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag), με επικεφαλής τον Michael Stübgen.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην αντιπροσωπία, η οποία επισκέπτεται την Κύπρο στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), συμμετείχαν οι βουλευτές Heinz-Joachim Barchmann και  Alexander Ulrich.

Όπως αναφέρεται, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να ασκήσει επιτυχώς το ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή, ιδιαίτερα όσον αφορά στην οικονομική κρίση που ταλανίζει τις χώρες μέλη της ΕΕ, έτσι ώστε η Ευρώπη να επανέλθει  στο  δρόμο της ευημερίας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Ο κ. Ομήρου υπογράμμισε πως η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των καλών της σχέσεων με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, δύναται και πρέπει να διαδραματίσει ρόλο γέφυρας μεταξύ της Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως για 38 χρόνια η Τουρκία κατέχει το 37% του εδάφους της Κύπρου, που αποτελεί τμήμα της επικράτειας της ΕΕ. 

Είναι οξύμωρο, είπε ο κ. Ομήρου, μια χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ να συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και την ιδιότητα της ως Προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η στάση αυτή της Τουρκίας, τόνισε ο κ. Ομήρου, πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά από την Ένωση, αφού προσβάλλει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις κοινές αρχές και αξίες της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Stübgen εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κυπριακή Προεδρία θα είναι άκρως επιτυχημένη και αποτελεσματική, ιδιαίτερα όσον αφορά στη συζήτηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, το οποίο αυτή τη στιγμή, αποτελεί καίριο θέμα για την ΕΕ. 

Συμμερίστηκε δε την άποψη ότι η Τουρκία, μια χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, δεν μπορεί να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία που ασκεί την Προεδρία της Ένωσης, καταλήγει η ανακοίνωση.