Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ και Πούτιν στο Πεκίνο – Αντάλλαξαν θερμή χειραψία

Οι ηγέτες Ρωσίας και Κίνας συναντήθηκαν με φόντο τιμητικό άγημα και μπάντα που ανέκρουσε τους εθνικούς ύμνους των δυο χωρών μπροστά στο Παλάτι του Λαού

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποδέχθηκε σήμερα Πέμπτη 16 Μαΐου τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν με φόντο τιμητικό άγημα και μπάντα που ανέκρουσε τους εθνικούς ύμνους των δυο χωρών μπροστά στο Παλάτι του Λαού στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, στην Κίνα.

Οι Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν αντάλλαξαν θερμή χειραψία, όπως έδειξαν πλάνα που μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Στο σκέλος της συνάντησης με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρόντα, ο Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε τον Βλάντιμιρ Πούτιν πως η χώρα του επιθυμεί να διατηρήσει «πάντα» σχέση καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας βασισμένης στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε επίσης πως το επίπεδο όπου βρίσκεται η σχέση δεν κατακτήθηκε εύκολα και πρέπει να γίνει προσπάθεια για να διατηρηθεί.

Ο πρόεδρος της Κίνας πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να ενισχύσει τη σχέση με τη Ρωσία, να συνεργαστεί μαζί της για την ανάπτυξη και την αναζωογόνηση των δυο κρατών, καθώς και την προώθηση της «ειρήνης» και περισσότερης «δικαιοσύνης» σε διεθνές επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο Βλάντιμιρ Πούτιν εξήρε την «πρακτική συνεργασία» των δύο χωρών, η οποία «δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε», είπε και πρόσθεσε πως «θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε στενότερη συνεργασία στους τομείς της βιομηχανίας και της υψηλής τεχνολογίας, του διαστήματος και της ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας, της τεχνητής νοημοσύνης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων καινοτόμων τομέων».

πηγή: in.gr