Συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τους ορθοπεδικούς των Shriners Hospitals

Επίσκεψη στον χώρο που η ομάδα των ορθοπεδικών γιατρών των διεθνούς φήμης Νοσοκομείων Shriners  εξετάζει παιδιά με σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα, χάρη στην πολύτιμη συνεισφορά του Ιδρύματος Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαΐδη, πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Οι φημισμένοι ορθοπεδικοί των Shriners Hospitals βρίσκονται για άλλη μια χρονιά στην Κύπρο, προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες και υψηλού επιπέδου φροντίδα σε παιδιά με σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα και παθήσεις των άκρων και της σπονδυλικής στήλης.

Τον Υπουργό υποδέχτηκαν μέλη του Ιδρύματος Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαΐδη, όπως και οι Kenneth G. Graven Πρόεδρος της Αδελφότητας των Shriners International και Jerry G. Gantt Πρόεδρος του ΔΣ των Shriners Chiltren Hospitals.

Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηπαντέλα, εξέφρασε τη χαρά του για τη παρουσία των γιατρών του Νοσοκομείου Shriners στην Κύπρο, ευχαριστώντας το Ίδρυμα Παρασκευαΐδη για τη σημαντική αυτή συνεισφορά του. Όπως είπε, δόθηκε η ευκαιρία σε παιδιά από την Κύπρο, τα κατεχόμενα και από τις γειτονικές χώρες να δεχθούν εξειδικευμένες εξετάσεις που μόνο σε συγκεκριμένα νοσοκομεία μπορούν να γίνουν, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο των ιδίων όσο και των οικογενειών τους.

Από την πλευρά του, ο κ. Κώστας Παρασκευαΐδης ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας για τη  στήριξή του, προσβλέποντας ότι σύντομα θα γίνουν τα επόμενα βήματα για την επέκταση της συνεργασίας με τους Shriners.

Οι ορθοπεδικοί γιατροί των Νοσοκομείου Shriners, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της παραμονής τους στο νησί θα εξετάσουν 300 περίπου παιδιά, κάτω των 18 ετών, τόσο από την Κύπρο όσο και από γειτονικές χώρες, με σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα και παθήσεις των άκρων και της σπονδυλικής στήλης.

Χάρη στο Ίδρυμα Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαΐδη, στα 40 χρόνια αυτής της συνεργασίας με τους γιατρούς των Shriners, έχουν εξετάσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 16,000 παιδιά και έχουν αποσταλεί στην Αμερική περισσότερα από 4,000 παιδιά για περαιτέρω εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία.

Τα παιδιά  που χρειάζονται εξειδικευμένη θεραπεία, παραπέμπονται -ασχέτως εάν η οικογένειά τους έχει τη δυνατότητα να καταβάλει το απαιτούμενο ποσό- από το Ίδρυμα Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαΐδη, στα νοσοκομεία Shriners στην Αμερική, για  επεμβάσεις και αποθεραπεία.

Συνεχής αναβάθμιση

Το Ίδρυμα Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαΐδη περιλαμβάνεται στα 23 κέντρα διεθνώς, όπου μπορεί κάποιος να ζητήσει να εξεταστεί από τους γιατρούς των Shriners.

Ήδη, Κύπριος ορθοπεδικός παιδιών έχει αποσταλεί στα Νοσοκομεία Shriners, με σκοπό την επιμόρφωση. Προγραμματίζεται ακόμη για τον ίδιο σκοπό, η αποστολή πλαστικού χειρουργού για εγκαύματα όπως επίσης και αναισθησιολόγου.

Επιπλέον, το Ίδρυμα Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαΐδη, εισηγήθηκε και εξετάζεται η δυνατότητα, όπως πολλές από τις επεμβάσεις μελλοντικά να πραγματοποιούνται στην Κύπρο με τη συνεργασία Κύπριων και Αμερικανών γιατρών και να γίνει προσπάθεια να μετατραπεί η Κύπρος σε κέντρο παροχής ιατρικής φροντίδας παιδιών γειτονικών χωρών κάτω από την αιγίδα των Shriners.

Τα πιο πάνω θα εποπτεύει ο Ιατρικός Σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Κλινικός Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας Δρ Ιωάννης Μ. Χατζημηνάς.

Όλες οι εισηγήσεις του Ιδρύματος, έχουν βρει τη σύμφωνη γνώμη και την στήριξη του έντιμου Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα και του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρος Πέτρου Αγαθαγγέλου.