Συνεχίζει τον αγώνα για αποκατάσταση της περιουσίας της, λέει η Τιτίνα Λοϊζίδου

Η Τιτίνα Λοϊζίδου ανέφερε ότι συνεχίζει για τριακοστή χρονιά τον αγώνα για αποκατάσταση της περιουσίας της στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Μιλούσε σε εκδήλωση με θέμα «Η υπόθεση Τιτίνα Λοϊζίδου κατά Τουρκίας και η επίκαιρη σημασία της», που πραγματοποιήθηκε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, στην παρουσία του δικηγόρου που την εκπροσώπησε στην υπόθεση Αχιλλέα Δημητριάδη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κ. Λοϊζίδου, στην ομιλία της με θέμα «Ο άνθρωπος πίσω από τη δικαστική απόφαση», αναφέρθηκε λεπτομερώς το χρονικό της υπόθεσης, παρουσιάζοντας τις ενέργειες που έκανε ώστε να φθάσει η υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μίλησε παράλληλα για τις πορείες της Κίνησης «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν» στα κατεχόμενα, τη σύλληψή της από τις κατοχικές αρχές το 1989 και τον μετέπειτα μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η Τουρκία εκτέλεσε τον Δεκέμβριο του 2003 την υποχρέωση μόνο της απώλειας χρήσης της περιουσίας και η απόδοση της περιουσίας εκκρεμεί στην Επιτροπή Υπουργών μέχρι σήμερα.

Ο κ. Δημητριάδης, αναφέρθηκε από την πλευρά του στη γνωριμία του με την Τιτίνα Λοϊζίδου και είπε ότι η εμπιστοσύνη που του έδειξε, όντας ο ίδιος νέος δικηγόρος, αποτέλεσε κινητήριο μοχλό για τη νικητήρια έκβαση της υπόθεσης.

Στη συνέχεια, παρουσίασε τις σημαντικότερες πτυχές της υπόθεσης, λέγοντας ότι η αιτήτρια είναι η νόμιμη κάτοχος των τίτλων ιδιοκτησίας της περιουσίας της στην Κερύνεια, η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας, το Δικαστήριο αναγνώρισε την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου, η Τουρκία εμποδίζει ακόμα και σήμερα την αιτήτρια να απολαμβάνει ειρηνικά την περιουσία της, και το πιο σημαντικό, ότι παραμένει ανοικτό το ζήτημα της αποκατάστασης της περιουσίας της κα. Λοϊζίδου, κάτι που η Τουρκία προσπαθεί να αποφύγει με πολιτικές πιέσεις στην Επιτροπή Υπουργών.

Το συντονισμό και την εισαγωγή στο θέμα της εκδήλωσης ανέλαβε ο Θωμάς-Νεκτάριος Παπαναστασίου, επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής, ο οποίος αναφέρθηκε στην κομβική και επίκαιρη σημασία της υπόθεσης, που άνοιξε τον δρόμο και στα υπόλοιπα θύματα της τουρκικής εισβολής να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως μέσο διεθνοποίησης του κυπριακού προβλήματος και μέσο άσκησης πίεσης προς την Τουρκία.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κ. Μιχαλάκης Γ. Λεπτός, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, αναφέροντας προσωπικά του σχετικά βιώματα όντας ο ίδιος πρόσφυγας από την Κερύνεια, αλλά και ο Καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, ο οποίος ανέδειξε τη νομική σημασία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον νομικό μας πολιτισμό.

Πηγή:ΚΥΠΕ