Συνεχίζουμε να αστειευόμαστε με σοβαρά πράγματα

Χθες η Βουλή, μετά από 5 χρόνια συζητήσεων, αποφάσισε να νομοθετήσει για την ταυτοποίηση των προπληρωμένων καρτών κινητής τηλεφωνίας (γνωστές ως so easy, αν και πρόκειται για εμπορική επωνυμία μια εταιρείας).

Του Μανώλη Καλατζή

Και γιατί προχώρησε σε αυτό το φοβερό και τρομερό μέτρο; Για να μπορεί να ταυτοποιεί τους χρήστες κινητών τηλεφώνων,  που τα χρησιμοποιούν για εγκληματικές ενέργειες!

Πιο αστεία νομοθεσία δεν είμαι σίγουρος αν υπήρξε.

Και νομίζουν πως οι εγκληματίες, δεν έχουν άλλους τρόπους επικοινωνίας;

Νομίζουν ότι περίμεναν τους σοφούς βουλευτές μας να κάνουν την εξυπηρέτηση που ζήτησε η αστυνομία, για να δικαιολογήσει την ανικανότητα της να ελέγξει το έγκλημα;

Σας έχω νέα λοιπόν.

Κανείς εκ των «σοβαρών εγκληματιών» δε χρησιμοποιεί αυτές τις κάρτες των κυπριακών εταιρειών. Αυτές τις χρησιμοποιούν μαθητές για να γλιτώνουν τον έλεγχο από τους γονείς τους, μερικοί αλλοδαποί που θέλουν απλώς να επικοινωνούν χωρίς να κάνουν συμβόλαια και κάποιοι/ες που θέλουν να κρύψουν τις επαφές τους από τη γυναίκα ή τον άντρα τους.

Οι εγκληματίες πολύ εύκολα και εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιούν κάρτες ξένων κρατών, που όχι μόνο ανωνυμία τους προσφέρουν, αλλά δεν εμπίπτουν καν στον έλεγχο των υπηρεσιών τηλεφωνίας ευρωπαϊκών κρατών.

Παράλληλα, υπάρχουν οι ηλεκτρονικές sim τις οποίες ενεργοποιεί κάποιος στο Πακιστάν, την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Γουαδελούπη και οπουδήποτε στο κόσμο και επιτρέπει την πρόσβαση στο internet και βεβαίως στις εφαρμογές επικοινωνίας, που δεν χρειάζονται τηλεφωνικό σήμα.

Αν νομίζουν πως με τέτοιους είδους μέτρα θα αντιμετωπίσουν το οργανωμένο έγκλημα ή είναι βαθιά νυχτωμένοι ή μας δουλεύουν.

Αν πάλι νομίζουν ότι μπορούν να παρακολουθούν τις συνομιλίες εφαρμογών επικοινωνίας στο internet, τότε θα πρέπει να ξέρουν και τι είναι το VPN, τι είναι η κρυπτογράφηση και τι είναι ο εικονικός αριθμός τηλεφώνου (τα ξέρουν πολύ καλά). Ακόμα, οι συσκευές που χρησιμοποιούνται από τον υπόκοσμο, είναι αγορασμένες από άλλες χώρες, ενώ αν χρειαστεί να συνομιλήσουν χρησιμοποιούν τηλέφωνα χωρίς GPS και χωρίς καμία δυνατότητα εντοπισμού.

Τι έκανε λοιπόν χθες η Βουλή; Μια τρύπα στο νερό για να πει ότι έδωσε «ακόμα ένα όπλο» στην αστυνομία για να πολεμήσει τους εγκληματίες.

Πριν δοθούν αυτά τα «όπλα» θα έπρεπε να απαντήσουν στο κομβικό ερώτημα: Θέλει η αστυνομία πραγματικά να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα; Αν η απάντηση είναι καταφατική, τότε θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν μπορεί να ελέγξει τους γνωστούς «επιχειρηματίες»; Τα υπόλοιπα είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες.