Συνεχίζουν ακάθεκτοι οι Τούρκοι με το Μπαρμπαρός

Θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του το Μπαρμπαρός, δηλώνει ο ‘υπουργός ενέργειας’

Ο “υπουργός οικονομίας και ενέργειας”, Σουνάτ Ατούν ανέφερε ότι στην Turkish Petroleum Corporation δόθηκε η άδεια από το “υπουργικό” στα κατεχόμενα το 2011 για έρευνες από το σεισμογραφικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασιά.

Οπως δήλωσε ο κ. Ατούν σήμερα σε διάσκεψη Τύπου, το πλοίο βρισκόταν νότια της Καρπασίας όταν οι Ε/κ προέβησαν σε διαμαρτυρία και “διακήρυξαν κυριαρχία όχι μόνο στη θάλασσά μας αλλά και στη γη μας”.

Κατά τον κ. Ατούν, η νότια Κύπρος, όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει συμφωνίες με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ και θα έχει οφέλη αφού θέλει να γίνει εταίρος αυτών των χωρών στα θέματα των φυσικών πόρων και το περιλαμβάνει στο Κυπριακό. Εμείς έχουμε πάρει μέτρα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα του ψευδοκράτους, είπε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το 2011, κάλεσαν την κυπριακή Κυβέρνηση να συνάψει παρόμοια συμφωνία με τα κατεχόμενα αλλά δεν εισακούστηκε ο τότε Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου για να συσταθεί μια ad hoc επιτροπή.

Ισχυρίστηκε ότι τα μονομερή μέτρα που έλαβαν οι Ε/ για το θέμα ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες αποδεικνύουν ότι δεν ενδιαφέρονται για τη διαδικασία.

Τέλος είπε ότι δόθηκε άδεια στο Μπαρπαρός στις 20 Απριλίου για σεισμογραφικές έρευνες τις οποίες θα συνεχίσει.

Πηγή: ΚΥΠΕ