Σύνοδος Κορυφής: Διαφωνίες για τα έκτακτα μέτρα

 

Οι συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης για την υιοθέτηση του πακέτου των μέτρων για την ανάπτυξη δεν κατέληξαν σε συμφωνία στη χθεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής, διότι η Ιταλία και η Ισπανία συνδέουν το θέμα αυτό με την άμεση λήψη μέτρων αντιμετώπισης των πιέσεων που δέχονται στις αγορές ομολόγων.

Οι δύο χώρες συμφωνούν στην ανάγκη λήψη αναπτυξιακών μέτρων με στόχο την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ωστόσο εμποδίζουν την υιοθέτησή τους προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων, που θα καθησυχάσουν τις αγορές.

Πρώτος διατύπωσε τις επιφυλάξεις του ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο οποίος πρότεινε εναλλακτικές επιλογές όπως η δυνατότητα αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και η χορήγηση τραπεζικής άδειας στο εν λόγω ταμείο ώστε να προσφεύγει για ρευστότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο, με τις προτάσεις αυτές διαφωνεί η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία γενικά δείχνει απροθυμία στη λήψη μέτρων με στόχο να καθησυχάσουν οι αγορές. Μεταξύ των προτάσεων που απορρίπτει είναι η έκδοση ευρωομολόγων κοινής διαχείρισης του χρέους και η απευθείας πρόσβαση των τραπεζών για ανακεφαλαιοποίηση στο  ΕΤΧΣ ή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που θα συσταθεί τον επόμενο μήνα.

Με την Ιταλία συμφώνησε και ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι διότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα δανεισμού εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων, που στην περίπτωση της Ισπανίας ξεπέρασαν το 7%. Ζητούν δε τη λήψη μέτρων όπως τα προαναφερόμενα ώστε να καθησυχάσουν οι αγορές και να υποχωρήσουν τα επιτόκια.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπει, ο οποίος διέκοψε τη συνεδρίαση στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, δίνοντας ραντεβού με τους Ευρωπαίους ηγέτες για σήμερα το πρωί, όπου θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση συμφωνίας. Για το απόγευμα έχει προβλεφθεί ειδική συνεδρίαση των ηγετών των 17 χωρών της Ευρωζώνης.