Συνωστισμός πριν από τον εμβολιασμό

Κοσμοσυρροή χθες έξω από το κέντρο ελεύθερης προσέλευσης (“Walk In”) για εμβολιασμό που λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας Λατσιών. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και εθνοτήτων, στοιβάχθηκαν περιμένοντας τη σειρά τους, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που είχαν προσέλθει για να εμβολιαστούν χωρίς διευθέτηση ραντεβού, αλλά εγκατέλειψαν την προσπάθεια εξαιτίας του συνωστισμού που επικρατούσε. 

Αύριο, με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας, θα συμπληρωθούν ένα εκατομμύριο δόσεις, που χορηγήθηκαν σε πολίτες από την ημέρα έναρξης του εμβολιαστικού προγράμματος μέχρι τώρα, ενώ από την Παρασκευή αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν και κέντρα ελεύθερης προσέλευσης για εμβολιασμό, τα οποία θα απευθύνονται σε άτομα που για διάφορους λόγους δεν είναι εγγεγραμμένα στο ΓεΣΥ.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς των παιδιών, χθες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι μέχρι το απόγευμα είχαν διευθετηθεί συνολικά 4.337 ραντεβού. Αναλυτικά και σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, από το πρωί της Δευτέρας οπόταν και άνοιξε η πύλη εμβολιασμών για παιδιά από 12 ετών και άνω, μέχρι τη 1:30 το μεσημέρι χθες, είχαν προγραμματιστεί 2.176 ραντεβού για ανήλικους εκ των οποίων τα 1.800 αφορούσαν παιδιά από 12 μέχρι 15 ετών. Άλλα 2.161 ραντεβού διευθετήθηκαν από άτομα 18 ετών και άνω. Παράλληλα, τη Δευτέρα, στα «walk-in» κέντρα, έγιναν 600 εμβολιασμοί ενώ το ποσοστό εμβολιασμού με την 1η δόση έφθασε το 74% και το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων το 66%.

Τα άτομα που δεν είναι εγγεγραμμένα στο ΓεΣΥ θα έχουν το δικαίωμα να εμβολιαστούν από την Παρασκευή στα κέντρα ελεύθερης προσέλευσης, με ωράριο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Τα ειδικά «Walk in» κέντρα, θα λειτουργήσουν, στη Λευκωσία στην Κρατική έκθεση (Κέντρα Δ, Ε, Στ), στη Λεμεσό, στο Σπύρος Κυπριανού (Κέντρα Α, Β, Γ) και στη Λάρνακα στο Λιμάνι (Κέντρο Δ).

«Στην περίπτωση των επαρχιών Πάφου και Αμμοχώστου, οι μη εγγεγραμμένοι ή δικαιούχοι του ΓεΣΥ πολίτες,  θα μπορούν να εμβολιάζονται στα ήδη υπάρχοντα κέντρα ελεύθερης προσέλευσης για άτομα εντός ΓεΣΥ, που λειτουργούν στα Γενικά Νοσοκομεία των δύο επαρχιών, σε καθημερινή βάση (Δευτέρα με Παρασκευή)».

Δυνατότητα εμβολιασμού στα κέντρα αυτά θα έχουν και τα ανήλικα άτομα (12-17 ετών) που δεν έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ, «νοουμένου ότι συμπληρωματικά θα ακολουθήσουν την υπάρχουσα διαδικασία για τον εμβολιασμό ανήλικων (συγκατάθεση γονέων/κηδεμόνων).

πηγή: Philenews