Συνταγματικό Δικαστήριο Καρλσρούης: “Ναι” υπό όρους για το ESM

 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έδωσε σήμερα την άδειά του για την υιοθέτηση από το Βερολίνο των μηχανισμών διάσωσης της Ευρωζώνης, αίροντας την αβεβαιότητα για την διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Με την απόφαση αυτή οι οκτώ δικαστές του δικαστηρίου της Καρλσρούης έδωσαν το πράσινο φως στον πρόεδρο της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ να επικυρώσει τους νόμους που έχουν ψηφισθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο στα τέλη Ιουνίου για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και για την εισαγωγή του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, κατά των οποίων είχαν κατατεθεί προσφυγές.

Οι δικαστές, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έκριναν ότι ο νόμος για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συνάδει “κατά το μάλλον προς τη συνταγματική απαίτηση σύμφωνα με την οποία η δημοσιονομική κυριαρχία παραμένει στα χέρια του γερμανικού κοινοβουλίου”.

Παράλληλα οι δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου της Γερμανίας προσδιόρισαν το όριο της οικονομικής συμμετοχής της Γερμανίας στη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κρίνοντας ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει το μερίδιό της στο κεφάλαιο του Μηχανισμού, δηλαδή τα 190 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η αύξηση αυτού του ποσού δεν θα είναι δυνατή χωρίς την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου, διευκρινίζεται στην απόφαση, σύμφωνα με την οποία τόσο η Άνω Βουλή (Μπούντεσρατ), όσο και η Κάτω Βουλή (Μπούντεσταγκ) θα πρέπει να ενημερώνονται πλήρως για όλες τις συνομιλίες.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές σύμφωνα με τις οποίες η επικύρωση της σύστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δεν μπορεί να γίνει δεκτή παρά μόνον εάν υπάρξουν εγγυήσεις ως προς το διεθνές δίκαιο , καθώς και τις προσφυγές σύμφωνα με τις οποίες ο Μηχανισμός παραβιάζει το γερμανικό Σύνταγμα αποτελώντας εν δυνάμει μέσον χρηματοδότησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των χωρών της Ευρωζώνης μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη στιγμή μάλιστα που δεν αποκλείεται η δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να προσφύγει στους πόρους της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης.

Ικανοποίηση στο Βερολίνο

Όπως δημοσιεύει η Deutsche Welle, ικανοποίηση υπάρχει στο Βερολίνο. “Η Γερμανία στέλνει σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και τον κόσμο”.

Σε ομιλία της ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου η Γερμανίδα καγκελάριος χαιρέτισε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, λέγοντας ότι “είναι μια καλή μέρα για τη Γερμανία, είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη.

Η Γερμανία στέλνει σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και τον κόσμο”. Το δικαστήριο, όπως είπε η καγκελάριος, έδωσε το πράσινο φως για τον ESM και τα δημοσιονομικό σύμφωνο και ενίσχυσε την ίδια ώρα τα δικαιώματα του κοινοβουλίου. Αυτό, όπως υπογράμμισε, δίνει αίσθημα ασφάλειας στη γερμανική βουλή αλλά και στους Γερμανούς φορολογούμενους.

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης εξέφρασε και ο υπ. Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε:

“Είναι μια έξυπνη απόφαση σε φιλοευρωπαϊκό πνεύμα. Δείχνει ότι το σύνταγμά μας είναι φιλοευρωπαϊκό. Είναι μια σημαντική είδηση όχι μόνον για εμάς τους Γερμανούς, αλλά και για τους Ευρωπαίους γείτονές μας. (…) Η απόφαση θα συμβάλει όχι μόνον στη σταθεροποίηση του ευρώ και της Ευρώπης, αλλά θα ενισχύσει και την αξιοπιστία της Ευρώπης στον κόσμο.

Είναι η απόφαση στην οποία ελπίζαμε όλοι, και εγώ προσωπικά”. Ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι η θέσπιση του ανώτατου ορίου είναι σωστή και αναγκαία καθώς και οι γερμανικές δυνατότητες, όπως είπε, έχουν όρια.

Για περισσότερες οικονομικές ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.