“Σύντομα εμπορικοί ακόλουθοι σε Κίνα και Ισραήλ”

Στην αποστολή εμπορικών ακολούθων σε δύο σημαντικές χώρες για την Κύπρο, την Κίνα και το Ισραήλ, προχωρεί το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, σε μια προσπάθεια περαιτέρω προώθησης του εξαγωγικού εμπορίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Νεοκλής Συλικιώτης.

Ο κ. Συλικιώτης παρουσίασε σήμερα το έργο που παρήγαγε το Υπουργείο κατά τον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο χαρακτήρισε “πλούσιο και πολύπλευρο”.

“Βάζουμε τα θεμέλια για την Κύπρο του μέλλοντος και με αυτό που λέω κυριολεκτώ”, είπε ο κ. Συλικιώτης, αναφερόμενος στους νευραλγικούς τομείς που καλύπτει το Υπουργείο του, όπως την ενέργεια, το εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Σε σχέση με τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Συλικιώτης υπενθύμισε την ολοκλήρωση της ερευνητικής γεώτρησης της Noble στο οικόπεδο 12 και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αλλά και την ολοκλήρωση του Β` Γύρου Αδειοδότησης για τα υπόλοιπα τεμάχια της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

“Εδώ έγινε μια συλλογική δουλειά και έχει τα σημαντικά αποτελέσματα που έχουμε σήμερα μπροστά μας. Τριάντα τέσσερις αιτήσεις από 15 εταιρείες και κοινοπραξίες προερχόμενες από 14 χώρες. Αναμένουμε βεβαίως την αξιολόγηση των αιτήσεων από τη συμβουλευτική επιτροπή”, είπε.

Ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε στη σύσταση της ομάδας για τις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία Noble για διασφάλιση όλων των προνοιών που βρίσκονται στο πρόγραμμα ανάπτυξης της εταιρείας, αλλά και στις διαδικασία σύστασης εταιρείας υδρογονανθράκων.

Εξέφρασε την ελπίδα το Υπουργείο να είναι σε θέση να καταθέσει σύντομα στον Εφορο Εταιρειών το καταστατικό και το ιδρυτικό έγγραφο της Εταιρείας Υδρογονανθράκων, ενώ αναφέρθηκε στην ανάθεση στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης για τη διενέργεια μελέτης σε σχέση με την εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Σε σχέση με τις προσπάθειες για μια ενδιάμεση λύση εισαγωγής φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ “διαφαίνεται η πιθανότητα να εφοδιαστούμε από το Ισραήλ ως ενδιάμεση λύση φυσικό αέριο”.

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι η Κύπρος ξεπέρασε τους ενδιάμεσους στόχους για παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, αφού το 2011 η παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ έφθασε το 6,5%, ενώ το 2012 αυτή πλησιάσει το 7%.

Λέγοντας ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να θέτει υπέρμετρους στόχους σε σχέση με το θέμα αυτό, ο κ. Συλικιώτης επεσήμανε ότι “είναι ξεκάθαρο ότι η πορεία των προγραμμάτων που υλοποιούμε και την πορεία των σχεδιασμών που έχουμε θα ξεπεράσουμε σίγουρα το 13% που μας έθεσε η ΕΕ ως ενδιάμεσο στόχο”.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Υπουργός Εμπορίου,  οι συνολικές εξαγωγές κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2011 αυξήθηκαν κατά 24% φτάνοντας στο 1,4 δις σε σύγκριση με 1,1 δις ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Πιο αναλυτικά, οι εξαγωγές φαρμάκων αυξήθηκαν κατά 11% φτάνοντας στα 144 εκ. ευρώ (129 εκ. το 2010), ο εξαγωγές απορριμμάτων αυξήθηκαν κατά 40% φτάνοντας τα 72 εκ. ευρώ (51 εκ. ευρώ το 2010), ενώ ο εξαγωγές χαλουμιού αυξήθηκαν κατά 15% και ανήλθαν στα 54 εκ. ευρώ από 47 εκ. το 2010.

“Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και τόνωση του εξαγωγικού εμπορίου, έχουμε αποφασίσει και σύντομα θα αποστείλουμε εμπορικούς ακόλουθους σε δύο σημαντικές χώρες για την Κύπρο με τις οποίες αναπτύσσουμε σχέσεις τελευταία και αναφέρομαι, στην Κίνα και το Ισραήλ”, είπε.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, ο κ. Συλικιώτης είπε ανακοίνωσε ότι τέθηκε σε λειτουργία η διαδικτυακή πύλη του ενιαίου κέντρου εξυπηρέτησης Κύπρου (www.businessincyprus.gov.cy).

Ανακοίνωσε εξάλλου ότι ήδη προωθείται πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για να υπάρξει συντονισμός των άμεσα εμπλεκόμενων Υπουργείων σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις με τη δημιουργία Υπουργικής Επιτροπής την οποία θα συντονίζει το Υπουργείο Εμπορίου, με τη συμμετοχή των Υπουργείων Οικονομικών, Συγκοινωνιών καθώς και του CIPA.

Στόχος, είπε, είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και η διευκόλυνση των ξένων επενδύσεων στην Κύπρο.

Σε σχέση με το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Συλικιώτης, είπε ότι οι εγγραφές νέων εταιρειών έφτασαν το 2011 στις 19.538 σε σχέση με 29.278, σημειώνοντας ότι πολύ σύντομα αναμένεται να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική καταχώρηση (e-filing).

“Το μεγάλο στοίχημα για αυτό το τμήμα είναι βέβαια η πλήρης μηχανογράφηση”, συνέχισε.

Αναφορικά με τον τουρισμό, ο κ. Συλικιώτης αφού υπενθύμισε ότι το 2011 καταγράφηκε ως μια πολύ καλή χρονικά με αύξηση στις τουριστικές αφίξεις της τάξης του 10,1% και αύξηση στα έσοδα 12,9%, είπε ότι τα αποτελέσματα για το 2012 αναμένεται να είναι ανάλογα θετικά.

“Λαμβάνοντας υπόψη τα εξαιρετικά ενθαρρυντικά στοιχεία που έχουμε από το Μάιο του 2012 με τις αφίξεις να παρουσιάζουν μια ετήσια αύξηση τα τάξης του 3,5%, αναμένεται φέτος ότι όχι μόνο θα έχουμε τα περσινά αποτελέσματα, αλλά ενδεχομένως να έχουμε αύξηση στο τουριστικό ρεύμα”, είπε.

Σε σχέση με την προστασία των καταναλωτών, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι κατά το 2011 λειτούργησαν 171 παρατηρητήρια τιμών, ενώ τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα επιθεώρησης και επιτήρησης της αγοράς.

Τέλος, αναφορικά με την παρακολούθηση των τιμών πετρελαιοειδών και των εγχώριων εξελίξεων, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι ολοκληρώθηκε η νέα ηλεκτρονική Διαδραστική Ιστοσελίδα δημοσίευσης των τιμών λιανικής πώλησης πετρελαιοειδών, όπου οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου (www.mcit.gov.cy) να επιλέγουν Επαρχία, περιοχή και είδος καυσίμου που τους ενδιαφέρει και να ενημερώνονται για τα φθηνότερα καύσιμα.