Συστάσεις κομισιόν για τα τεστ αντιγόνου

Σύσταση σχετικά με τη χρήση ταχέων τεστ αντιγόνου για τη διάγνωση του COVID-19, εξέδωσε σήμερα η Κομισιόν. Η σύσταση παρέχει οδηγίες σχετικά με τον τρόπο επιλογής ταχείας δοκιμής αντιγόνου, πότε είναι κατάλληλες και ποιος πρέπει να τις εκτελέσει.

Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να διενεργούν ταχείες δοκιμές αντιγόνου εκτός από τις δοκιμές RT-PCR για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, την ανίχνευση λοιμώξεων και τον περιορισμό της απομόνωσης και των μέτρων καραντίνας.

Ζητά επίσης επικύρωση και αμοιβαία αναγνώριση των δοκιμών και των αποτελεσμάτων τους. Αυτό έρχεται πριν από την εικονική συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις 19 Νοεμβρίου σχετικά με την ανταπόκριση της ΕΕ στην πανδημία COVID-19, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 29ης Οκτωβρίου, όπου συμφωνήθηκε να συντονιστούν περισσότερο σχετικά με τις μεθόδους δοκιμών.

Η σημερινή σύσταση ακολουθεί αυτή της 28ης Οκτωβρίου για τη διασφάλιση κοινής προσέγγισης και αποτελεσματικότερων στρατηγικών τεστ σε ολόκληρη την ΕΕ και βασίζεται στην καθοδήγηση που αναπτύχθηκε με τη συμβολή των κρατών μελών και συμβουλές εμπειρογνωμόνων από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι υπέγραψε επίσης συμφωνία με τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) συνεισφέροντας 35,5 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτούμενη από το Μέσο Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης (ESI), για την αύξηση της ικανότητας τεστ COVID-19 στην ΕΕ. Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της κατάρτισης του προσωπικού για τη συλλογή δειγμάτων και την ανάλυση και την εκτέλεση των δοκιμών, ειδικά μέσω κινητού εξοπλισμού.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων δήλωσε ότι τα τεστ δοκιμής μας λένε ποια είναι η έκταση της εξάπλωσης, πού βρίσκεται και πώς αναπτύσσεται. Είναι ένα αποφασιστικό εργαλείο για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του COVID-19. Για να αυξήσουμε τον συντονισμό της ΕΕ στις μεθόδους δοκιμών, παρέχουμε σήμερα καθοδήγηση στα κράτη μέλη σχετικά με τη χρήση ταχείας δοκιμής αντιγόνου για καλύτερη διαχείριση των επιδημιών COVID-19. Το να είσαι αποτελεσματικός στις δοκιμές απαιτεί επίσης να έχουμε τους απαραίτητους πόρους, γι `αυτό και σήμερα ενισχύουμε την υποστήριξή μας για την αύξηση της ικανότητας δοκιμών των κρατών μελών. Η υποστήριξη και η αλληλεγγύη είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας”.

Η σημερινή σύσταση παρέχει καθοδήγηση σε καταστάσεις όπου η ταχεία αναγνώριση μολυσμένων ατόμων υποστηρίζει τη διαχείριση των εστιών και την τακτική παρακολούθηση ομάδων υψηλού κινδύνου, όπως ιατρικές μονάδες ή σε γηροκομεία ηλικιωμένων.

“Η αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των δοκιμών είναι υψίστης σημασίας για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής κίνησης, της ανίχνευσης και της αντιμετώπισης διασυνοριακών επαφών”, αναφέρει η Κομισιόν.

Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται έντονα να αναγνωρίζουν αμοιβαία τα αποτελέσματα των δοκιμών για ταχείες δοκιμές αντιγόνων που πληρούν τα κριτήρια της σύστασης που πραγματοποιούνται από εγκεκριμένες λειτουργικές εγκαταστάσεις δοκιμών σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ.

“Η συμμόρφωση με τη σύσταση μπορεί στη συνέχεια να συμβάλει στην ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων και στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς σε περιόδους περιορισμένης ικανότητας τεστ”, τονίζει.

Για την περαιτέρω ενίσχυση των ικανοτήτων δοκιμών στην ΕΕ, η Κομισιόν χρηματοδοτεί με 35,5 εκατομμύρια ευρώ το IFRC για την υποστήριξη της κατάρτισης του προσωπικού και επιτρέπει στις Κινητές Ομάδες Δοκιμών του Ερυθρού Σταυρού να έχουν πρόσβαση στον απαραίτητο εξοπλισμό, είδη εργαστηρίου και αντιδραστήρια για τη λήψη δειγμάτων και τη διεξαγωγή δοκιμών, και υποστηρίζουν τις εθνικές αρχές στο έργο τους.

Η συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και των Ερυθρών Ημισελήνων είναι ανοικτή στα κράτη μέλη της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω της εθνικής Εταιρείας Ερυθρού Σταυρού. Επτά κράτη μέλη αποφάσισαν να συμμετάσχουν: Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και Ισπανία.

(ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΒ)