Συζητείται η συνέντευξη του Α. Ορφανίδη

 

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη στο τηλεοπτικό σταθμό “Σίγμα” του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη ότι από το Μάιο του 2011 υπήρξε ένδειξη ότι η Κύπρος όδευε στον Μηχανισμό στήριξης και ότι η συναίνεση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων προκάλεσε ζημιά 4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην κυπριακή οικονομία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει την συνέντευξη και δεν μπορεί να την σχολιάσει.

Ανέφερε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών «θα καλέσει στο μέλλον τον τέως Διοικητή γιατί υπάρχουν σωρεία ερωτημάτων που θα ήθελε η Επιτροπή να θέσει» στον κ. Ορφανίδη «για να ξεκαθαρίσουν διάφορες γκρίζες ζώνες που υπάρχουν».

Ωστόσο, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «είναι γεγονός ότι η Κύπρος αποκλείστηκε από τις αγορές από το Μάιο του 2011» και ότι «είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι λόγω της πολιτικής απόφασης του Οκτωβρίου του 2011 που ανέβασε το ποσοστό του κουρέματος στο ελληνικό δημόσιο χρέος στο 74% οι ζημιές των κυπριακών τραπεζών ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας τους ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος κλήθηκε εξίσου αν σχολιάσει τη συνέντευξη του κ. Ορφανίδη, είπε ότι  «ο κ. Ορφανίδης θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικός όταν τοποθετείται σε αυτά τα ζητήματα».

Πρόσθεσε ότι δεν έχει παρακολουθήσει τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη και ότι δεν θα τη σχολιάσει.

Αναφέροντας ότι θα σχολιάσει μια θέση που ακούστηκε κατά κόρο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο (του 2011) που πήρε την απόφαση για την απομείωση του ελληνικού χρέους δεν αποφάσισε έτσι ξαφνικά», αλλά «έγινε κάποια προεργασία στην οποία συμμετείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

«Ο κ. Ορφανίδης συμμετείχε στην αρμόδια επιτροπή η οποία πρέπει να προετοίμασε τη συγκεκριμένη πρόταση για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ», είπε ο κ. Κυπριανού, ο οποίος διερωτήθηκε «γιατί τότε ο κ. Ορφανίδης δεν διατύπωσε τη δική του διαφορετική άποψη και είχε την απαίτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από μόνος του να μπορέσει να ανατρέψει μια απόφαση η οποία προνοούσε την στήριξη της ελληνικής οικονομίας, του ελληνικού λαού».

Ανέφερε ότι «είχε την απαίτηση ο κ. Ορφανίδης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πει ότι η Κύπρος δεν θέλει να στηρίξει τον ελληνικό λαό, δεν θέλει να στηρίξει την Ελλάδα».

«Δεν έχω αμφιβολία ότι αν έκανε κάτι τέτοιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρώτος που θα τον κατηγορούσε γιατί το έκανε θα ήταν ο κ. Ορφανίδης», πρόσθεσε.

Παράκληση προς όλους «να χαμηλώσουν τους τόνους και να συνεισφέρουν θετικά», έκανε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας το ΕΥΡΩΚΟ Στέλιος Αμερικάνος ο οποίος κλήθηκε επίσης από δημοσιογράφους να σχολιάσει τη συνέντευξη του κ. Ορφανίδη.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτές οι αναφορές του (τέως) Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας και βεβαίως αν προκύψει ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να την αναλάβει», είπε.

Αλλά, πρόσθεσε, «αυτή τη στιγμή νομίζω το να αναλωνόμαστε σε διαμάχες μεταξύ μας είναι το χείριστο που μπορούμε να δώσουμε στον κυπριακό λαό που βλέπει αυτή την κατάσταση με πάρα πολλή αγωνία».

Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «η αλήθεια είναι ότι ο κ. Ορφανίδης είχε προειδοποιήσει και την Κυβέρνηση και τα κόμματα για την εξέλιξη και τον κίνδυνο του Μηχανισμού».

Δεν θέλω, ανέφερε, «σε καμία περίπτωση να δώσω στον κ. Ορφανίδη ως Κίνημα Οικολόγων συγχωροχάρτι για τις ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας για τις εξελίξεις, αλλά οφείλουμε να πούμε ότι είχε προειδοποιήσει».

«Αν πέρα από τις προειδοποιήσεις έπρεπε να κάνει και άλλα πράγματα αυτό απομένει να το αναδείξει αυτή η έρευνα που εμείς ζητούμε να γίνει από το Δεκέμβριο του 2011, που έχει να κάνει με τις ευθύνες όλων πολιτικών ή τεχνοκρατών θα μπορούσαν να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις και μέτρα για να αποφευχθεί αυτή η κατρακύλα κι αυτό το κατάντημα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη «δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται τέτοιες μεγάλες κρίσεις και απειλές ασύμμετρες απειλές σε συνθήκες αντιπαράθεσης, σε συνθήκες ‘μπαχαλοποίησης’ του εσωτερικού μετώπου, σε συνθήκες που ‘δεν γνωρίζει η αριστερά τι ποιεί η δεξιά’».