Tα 10+1 επικοινωνιακά λάθη της κυβέρνησης


 

Διαβάαστε επίσης: Εκθεση-φωτιά για τα όργια στις τράπεζες 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 


Του Σωτήρη Παπαδόπουλου  

Η κυβέρνηση μέχρι την μοιραία ημέρα της 15ης Μαρτίου έχτιζε μια επικοινωνιακή στρατηγική προσδοκιών που δημιουργούσε μια αίσθηση αξιοπιστίας. Η Κύπρος το πρωινό του Σαββάτου της 16ης Μαρτίου, ξύπνησε χωρίς να μπορούν οι πολίτες να κάνουν το αυτονόητο. Να βγάλουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους.

Πάμε να δούμε όλα τα επικοινωνιακά «σφάλματα» που έχουν δημιουργήσει ρωγμές στην κυβέρνηση.

ΣΦΑΛΜΑ 1: Η κυβέρνηση για 15 ημέρες, έλεγε ότι κούρεμα καταθέσεων δεν τίθεται επίσημα από κανέναν. Μάλιστα στο 1ο Eurogroup της 4ης Μαρτίου που πήγε ο κ. Σαρρής, το Προεδρικό μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: «Μην γυρίσεις πίσω αν δεχτείς κούρεμα». Ακόμη και την μοιραία βραδιά, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, τόνιζε ότι η Λευκωσία πέτυχε να μην υπάρχει κούρεμα καταθέσεων. Λίγο μετά όλα κατέρρεαν.

ΣΦΑΛΜΑ 2: Οι πολίτες βρέθηκαν απροετοίμαστοι. Δεν είναι και λίγο να πηγαίνεις στα ΑΤΜ και να μην μπορείς να «βγάλεις» τα δικά σου χρήματα. Ο πολιτικός κόσμος φαινόταν λες και οι «εχθροί» μπήκαν από την κερκόπορτα. 

ΣΦΑΛΜΑ 3: Το πρώτο διάγγελμα του Προέδρου έμοιαζε περισσότερο με μήνυμα προς την Βουλή να πει «ΟΧΙ» στην πρώτη απόφαση του Eurogroup. 

ΣΦΑΛΜΑ 4: Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, ψηφίζουν «ΠΑΡΟΝ» την βραδιά του «ΟΧΙ» στη Βουλή. Ούτε για τα προσχήματα δεν προστατεύθηκε η εικόνα του Προέδρου με βάση το διάγγελμα που είχε δώσει. 

ΣΦΑΛΜΑ 5: Η κυβέρνηση έδινε την εντύπωση ότι είχε έτοιμο ένα plan B, το οποίο θα δημιουργούσε νέα δεδομένα. Για 4 ημέρες, παρέλασαν από τον Προεδρικό δεκάδες οικονομολόγοι, για να φτάσουμε τελικά σε ένα «Σχέδιο Β» που έμοιαζε με «Ραδιομαραθώνιο». Και που φυσικά η Τρόικα το πέταξε στο καλάθι των αχρήστων

ΣΦΑΛΜΑ 6: Επίσημη ενημέρωση δινόταν σπάνια και ουσιαστικά όλα τα ΜΜΕ έλεγαν και έγραφαν ότι τους «αποκλειστικό» έπαιρναν από τον έναν και τον άλλον.  

ΣΦΑΛΜΑ 7: Το κυβερνών κόμμα, ο ΔΗΣΥ ήταν άφωνο. Χωρίς Εκπρόσωπο Τύπου, έδειχνε ευάλωτο από παντού. Κάποιες ανακοινώσεις δεν έσωζαν την κατάσταση. Ευτυχώς που προς το τέλος το πήρε επάνω του ο Αναπλ. Πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου, και έσωσε τα προσχήματα.

ΣΦΑΛΜΑ 8: Το δεύτερο διάγγελμα του Προέδρου, ήταν προβλεπόμενο. Πριν το παρουσιάσει οι δημοσιογράφοι, ήξεραν τις κατευθυντήριες γραμμές του.

ΣΦΑΛΜΑ 9: Η «μεγάλη αποτυχία της Μόσχας», έμεινε χωρίς ανάλυση. Η εικόνα του Υπουργού Οικονομικών να περιμένει σε ένα χώρο ξενοδοχείου, πότε θα τον δεχθεί ο Ρώσος ομόλογός του ήταν αποκαρδιωτική. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την δήλωση: «Δεν γυρίζουμε πίσω χωρίς αποτέλεσμα». 

ΣΦΑΛΜΑ 10: Είναι αδιανόητο ο Αρχιεπίσκοπος να δηλώνει επίσημα ότι ο Πρόεδρος του είπε: Πήγαμε «απροετοίμαστοι». 

ΣΦΑΛΜΑ 10+1: Ακόμη και στο θέμα των μειώσεων μισθών, έπεσα έξω καθώς τελικώς υπήρξε έστω και μια μικρή πρόθεση μείωσης μισθών σε όλους,

Το συμπέρασμα μου: Η στρατηγική της επικοινωνιακής πολιτικής ήταν χωρίς προηγούμενο και δυστυχώς το σλόγκαν «Η κρίση θέλει ηγέτη» γύρισε μπούμερανγκ. 

Το επόμενο «τεστ» θα είναι οι επικοινωνιακοί χειρισμοί του ερχόμενου τριμήνου στο θέμα του μνημονίου. Μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση ήταν η τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη στο Υπ. Οικονομικών. Διαθέτει όλο το «πακέτο». Έχετε όμως ακόμη πολλά να αλλάξετε.