Τα 30 εκ. ευρώ της λίστας Λαγκάρντ και τα ανείσπρακτα 5+ εκ. ευρώ του Γιάννη Παπαδόπουλου

Του Χαράλαμπου Αγγελιδάκη

Στην Βουλή έγινε την Πέμπτη σύσκεψη για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο το κράτος θα μπορέσει τελικά να εισπράξει ένα σεβαστό ποσό από όσους είχαν παράνομα τα χρήματά τους στο εξωτερικό και βρίσκονταν στην συγκεκριμένη λίστα, η οποία σε άλλα πιο… σοβαρά κράτη έχει ήδη τύχει εκμετάλλευσης και έχει φέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Για μία ακόμη φορά, ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης είπε αλήθειες μετά τη σύσκεψη, τονίζοντας ότι το πολύ να εισπραχθούν από τη συγκεκριμένη λίστα 30 εκ. ευρώ και έκανε γνωστό ότι «δεν υπάρχει σχεδιασμός για να υπάρξει πρόσβαση σε περαιτέρω στοιχεία του Ερβέ Φαλτσιανί», ο οποίος και προέβη στη διαρροή της λίστας από την HSBC Ελβετίας.

Το συγκεκριμένο ποσό προκαλεί έκπληξη για το ύψος του, αλλά οι τακτικοί αναγνώστες της «24» γνωρίζουν ότι η ικανότητα του κράτους να εισπράττει τους οφειλόμενους φόρους από τους μεγαλοοφειλέτες κάθε άλλο παρά καλή ήταν τα τελευταία χρόνια. Ίσως η μεγαλύτερη περίπτωση φοροδιαφυγής και μάλιστα από δημόσιο πρόσωπο, δεν είναι άλλη από τον εκδότη του «Πολίτη», Γιάννη Παπαδόπουλο, υπόθεση που μόνο η «24» έφερε στο φως και προκάλεσε τις αντιδράσεις – έστω και καθυστερημένες – των αρμόδιων αρχών.

Μετά την έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει σημαντική περιουσία στο εξωτερικό, αποκαλύφθηκε ότι δεν δήλωσε ποτέ στον Φόρο Εισοδήματος, τα ποσά που εισέπραξε από την πώληση της AMER, τα οποία ξεπέρασαν τα 50 εκ. δολαρία και κατά συνέπεια αναλογούσε και σημαντική φορολογία.

Μία υπόθεση, λοιπόν, από την οποία το κράτος θα μπορούσε να εισπράξει εκατομμύρια ευρώ από ένα και μόνο πρόσωπο, έμενε «καταχωνιασμένη» στα γραφεία του Τμήματος Φορολογίας επί έτη, χωρίς ουδείς από τους αρμοδίους, με πρώτο τον κ. Γιώργο Πούφο, τότε Έφορο Φορολογίας, να κάνει οτιδήποτε για να εισπραχθούν τα χρήματα.

Αφού η «24» έφερε στο φως την υπόθεση αυτή και το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας, οι αρμόδιοι ενήργησαν ως όφειλαν και πλέον ο φάκελος οδεύει προς «κλείσιμο» με την επιβολή φορολογίας στον κ. Παπαδόπουλο, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες της «24» θα φέρει 5 εκ. ευρώ στα ταμεία του κράτους, μετά τη διαπραγμάτευση που γίνεται ανάμεσα στις αρχές και τον εκδότη του «Πολίτη».

Ο κ. Παπαδόπουλος χρησιμοποίησε την «δύναμη» που του δίνει η εφημερίδα του, ώστε να επιτεθεί στον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, επειδή ασχολήθηκε με την υπόθεσή του, επιτέθηκε και πέτυχε ακόμη και μετατάξεις λειτουργών του Τμήματος Φορολογίας, αλλά τελικά φαίνεται ότι δεν κατάφερε να ξεφύγει από τις «δαγκάνες» της εφορίας .

Η υπόθεση του κ. Παπαδόπουλου είναι ένα παράδειγμα για το πως έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα το κράτος σε σχέση με τους μεγαλοοφειλέτες και «ισχυρούς», αφήνοντας τα ίδια του τα ταμεία άδεια από όσους οφείλουν εκατομμύρια ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή κυνηγώντας μέχρι τέλους όλους όσους οφείλουν πενταροδεκάρες, πολλοί από τους οποίους καταλήγουν ακόμη και στη φυλακή για μερικές εκατοντάδες ευρώ. 

Μακάρι να εισπραχτούν τα 30 εκ. ευρώ από τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά το σημαντικότερο είναι να αλλάξει η λογική των αρμοδίων σε σχέση με τους «ισχυρούς» και να επικρατήσει η ισονομία.

*To άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “24”