Τα 4 σημεία της φορολογικής μεταρρύθμισης

Τι ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα για την Φορολογική Μεταρρύθμιση

Προώθηση επενδύσεωναξιοποίηση όλων των μορφών φορολογίαςμείωση παραοικονομίας και δημιουργία δικαίου φορολογικού πλαισίου είναι οι κυριότεροι στόχοι της φορολογικής μεταρρύθμισης η οποία ολοκληρώνεται το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα για τη Φορολογική Μεταρρύθμιση.

Ο κ. Κεραυνός σημείωσε μεταξύ άλλων πως η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες της ΕΕ από πλευράς οικονομικών επιδόσεων, εκφράζοντας την προσδοκία, πως αυτή η πορεία θα διατηρηθεί και θα συνεχιστεί μέσω του φορολογικού μετασχηματισμού.

Όπως είπε ο Υπ. Οικονομικών, βασικοί άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η αύξηση της απασχόλησης και ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, μέσα στα πλαίσια διεθνών και Ευρωπαϊκών προτύπων,  η προώθηση της καινοτομίας και της πράσινης μετάβασης με εξελικτικές προοπτικές καθώς και η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, διατηρώντας τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, μεσώ ενός απλοποιημένου φορολογικού συστήματος που να μειώνει το διοικητικό φόρτο και βάρος για τους φορολογούμενους.

Ουσιαστικά, όπως σημειώνει ο Υπουργός, Ουσιαστικά προβλέπεται η δημιουργία ενός φορολογικού μοντέλου που να είναι δικαιότερο, να προβάλλεται η διαφάνεια τόσο για τους πολίτες και φορολογούμενους της Κύπρου, αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Αναλυτικότερα η εν λόγω φορολογική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό επικεντρώνεται :

• στην προώθηση των επενδύσεων και μείωση του επιχειρηματικού κινδύνου,
• αξιοποίηση και άλλων μορφών φορολογίας για συγκεκριμένο σκοπό, όπως την πράσινη φορολογία,
• στη μείωση της παραοικονομίας και φοροδιαφυγής και
• στη δημιουργία δίκαιου και αποτελεσματικού και ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου.

Μέχρι το τέλος του 2025 πάει Βουλή 

Όπως συμπλήρωσε ο Μάκης Κεραυνός, το Υπουργείο Οικονομικών εφαρμόζοντας το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠτΔ, έχει αναθέσει στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστήμιο Κύπρου την ετοιμασία  ολοκληρωμένης μελέτης για τη μετεξέλιξη του νομοθετικού φορολογικού συστήματος μέσω Ερευνητικής Συνεργασίας.  Η όλη εργασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 1 εξαμήνου του 2025 με την κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων του νέου προτεινόμενου σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου.

Ο κ. Κεραυνός σημείωσε πως το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών διαθέτει τα εργαλεία, την τεχνογνωσία, την υποστηρικτική εργασία αλλά και την μακροοικονομική ανάλυση που θα συνοδεύουν την υπό αναφορά μελέτη ώστε να εξαχθούν έγκυρα αποτελέσματα για το φορολογικό πλαίσιο τόσο για το υφιστάμενο όσο και το επερχόμενο.  Την εργασία του ΚΟΕ θα συμπληρώσουν και επαγγελματίες στον τομέα της φορολογίας και φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

Συνεχίζοντας τον χαιρετισμό του ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως ηδη η ομάδα του Πανεπιστημίου, έχει καταγράψει  τις  μακροοικονομικές τάσεις σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές επιτυχημένων φορολογικών μοντέλων του εξωτερικού, δίνοντας σαφώς ιδιαίτερη σημασία στις Ευρωπαϊκές Δικαιοδοσίες. Παράλληλα, έχει αναλυθεί το υφιστάμενο φορολογικό και νομικό πλαίσιο της Κύπρου για να αξιολογηθεί και να διαμορφωθεί το εκσυγχρονισμένο φορολογικό πλαίσιο, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις υποχρεώσεις της Δημοκρατίας έναντι του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και των υποχρεώσεων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπλέον, όπως συμπλήρωσε ο κ. Κεραυνός, στα πλαίσια του όλου σχεδιασμού του ολιστικού φορολογικού μετασχηματισμού, έχει ήδη ξεκινήσει ευρεία δημόσια διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της οικονομίας η οποία αποτελείται από τουλάχιστον 3 στάδια, δηλαδή διαβούλευση κατά την έναρξη, κατά τον καθορισμό του προκαταρτικού πλαισίου και κατά τη σύνταξη των νομοθετημάτων.  Στα πλαίσια αυτά όλες οι εισηγήσεις των φορέων του Ιδιωτικού αλλά και Δημόσιου φορέα, θα αξιολογηθούν δεόντως.

Ακόμα, έχει ήδη διεξαχθεί η δημοσία διαβούλευση για το πρώτο στάδιο υλοποίησης του έργου, όπου καλούνται οι εμπλεκόμενοι φορείς να υποβάλουν τις απόψεις και εισηγήσεις τους.  Επιπρόσθετα καλούνται όσοι δεν έχουν συμμετάσχει να καταθέσουν τις απόψεις τους στην ιστοσελίδα του ΚΟΕ του Πανεπιστημίου Κύπρου, το συντομότερο δυνατό.

Η πρόοδος των εργασιών και τα ευρήματα μέχρι το στάδιο αυτό, θα παρουσιαστούν  περί τα μέσα Ιουνίου, 2024, στο τρίτο σε σειρά συνέδριο που θα οργανωθεί από κοινού μεταξύ του ΚΟΕ και του Υπουργείου Οικονομικών.

Η εμπλοκή της κοινωνίας στη διαμόρφωση του ανανεωμένου φορολογικού πλαισίου είναι για εμάς σημαντική και γι΄αυτό θα υπάρξει πλήρης διαφάνειας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας αυτής, ανέφερε καταληκτικά ο Υπουργός Οικονομικών.

πηγή: Brief/ Χ. Ζ.