Τα «αμαρτήματα» που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΔΕΚ

{loadposition ba_textlink}

Η ΕΔΕΚ πλέον άνοιξε μια νέα σελίδα στην ιστορία της. Μια ιστορία που μετρά πέραν των 46 χρόνων (το κόμμα ιδρύθηκε από τον Δρα Βάσο Λυσσαρίδη στις 5 Φεβρουαρίου 1969). Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είναι μόλις ο 3ος πρόεδρος στην ιστορία της ΕΔΕΚ και καλείται να διαχειριστεί ένα τεράστιο φόρτο από τα όσα διαδραματίζονται τόσο στην ΕΔΕΚ όσο και στον ευρύτερο κεντρώο χώρο της Κύπρου και στο εξωτερικό. Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει τεράστιες και ο χρόνος λίγος, αφού οι Βουλευτικές Εκλογές είναι ορισμένες να γίνουν τον Μάιο του 2016. Θα προσπαθήσουμε σε αυτό το άρθρο να αναφερθούμε στα πράγματα που θα αντιμετωπίσει στο προσεχές μέλλον.

Η επαναφορά του ΕΔΕΚίτη

Στη συνέντευξη που δημοσιεύσαμε στο 24h.com.cy ο νέος πρόεδρος της ΕΔΕΚ καθόρισε ως σημαντικό στόχο την επαναφορά του ΕΔΕΚίτη στο κόμμα. Όπως είπε θα πρέπει να δοθεί το όραμα, το οποίο θα τον πείσει για την επιστροφή. Τα πράγματα είναι όμως πολύ πιο δύσκολα. Η ΕΔΕΚ είναι ένα κόμμα, το οποίο δεν φαίνεται να μπορεί να προσελκύσει πλέον την νεολαία.

Κατά καιρούς με τα δυναμικά μπασίματα που έκανε στο Κυπριακό η ΕΔΕΚ, καθώς και η πολιτική που ακολούθησε όταν βρέθηκε στις εκάστοτε κυβερνήσεις τη βοήθησε να μαζέψει νέους ψηφοφόρους. Αλλά αυτό τον κόσμο που μάζεψε δεν μπόρεσε να τον κρατήσει στο εκλογικό του σώμα το οποίο παρουσιάζει έλλειψη συσπείρωσης.

Λείπει ο ηγέτης

Το κίνημα της ΕΔΕΚ όταν πρωτοξεκινούσε στην πολιτική σκηνή διέθετε ξεκάθαρη γραμμή αλλά και ένα ηγέτη ο οποίος θα μπορούσε να συσπειρώσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ήταν ένας από τους σεβαστούς πολιτικούς της Κύπρου. Μιλάμε φυσικά για τον Δρα Βάσο Λυσσαρίδη. Μετά την αποχώρηση του όμως από την ηγεσία του κόμματος αυτή η δυναμική δεν εκφραζόταν από τον νέο πρόεδρο του κινήματος Γιαννάκη Ομήρου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος σε κρίσιμες στιγμές για την Κύπρο επιστρατευόταν η γνώση του μεγάλου ηγέτη του κινήματος Βάσου Λυσσαρίδη. Αυτή τη δυναμική θα πρέπει να επανακτήσει ο νέος πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος. Υπάρχουν τα εχέγγυα από την μέχρι σήμερα πορεία του ότι θα καταφέρει να ηγηθεί του συνόλου του κόμματος και να επαναφέρει τα δεδομένα στις προηγούμενες εποχές όπου η ΕΔΕΚ είχε ρυθμιστικό ρόλο.

Τα σκάνδαλα

Η εμπλοκή του ονόματος του Φειδία Σαρίκα, ο οποίος ήταν δήμαρχος Πάφου και σήμερα βουλευτής της ΕΔΕΚ, δημιουργεί προβλήματα για το ίδιο το κόμμα. Μπορεί ακόμα να μην έχει βγει απόφαση αλλά η εμπλοκή του ονόματός του (από τον τελών σε διαθεσιμότητα διευθυντή του ΣΑΠΑ Ευτύχιος Μαλληκίδη) δημιουργεί τριγμούς στην ΕΔΕΚ. Φυσικά δεν είναι μόνο η ΕΔΕΚ που φέρεται να εμπλέκεται στα σκάνδαλα που ανησυχούν την κυπριακή κοινωνία αλλά έχασε μεγάλο μέρος της συσπείρωσης του κόμματος από αυτή την εξέλιξη. Το «εμείς δεν φάγαμε» δεν ακούγεται πλέον τόσο πειστικό. Ένα από τα πράγματα που θα περίμενε ο ΕΔΕΚίτης όμως είναι μια περισσότερο δυναμική απάντηση από το κόμμα.

Έχασε την επαφή με τους νέους

Η νεολαία της ΕΔΕΚ λίγα χρόνια προηγουμένως ήταν ένα από τα πιο δυναμικά κινήματα πολιτικών κομμάτων που υπήρχαν στην Κύπρο. Μπορούσε μάλιστα να συγκριθεί με τις νεολαίες των δύο μεγαλύτερων (εκλογικά) κομμάτων. Όμως, σήμερα η επαφή της ΕΔΕΚ με τη νεολαία δείχνει να χάνεται. Κάτι η απαξίωση που υπάρχει στα κόμματα του κεντρώου χώρου κάτι η πολιτική της παρελθοντολογίας που χρησιμοποιούσε η ΕΔΕΚ με τον προηγούμενό της πρόεδρο οδήγησε ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας να νοιώθει μια απαξίωση για αυτό τον χώρο. Αν δεν καταφέρει να φέρει ξανά στο πλευρό της τη νεολαία η ΕΔΕΚ θα είναι καταδικασμένη να μπει στον λήθαργο.

Κυπριακό

Δεν μπορούμε φυσικά να τελειώσουμε το κείμενο αυτό χωρίς να αναφερθούμε και στη σταθερή πολιτική που ακολουθούσε η ΕΔΕΚ όλα αυτά τα χρόνια στο Κυπριακό, κάτι το οποίο μπορούμε να της πιστώσουμε. Όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του νέου προέδρου του κόμματος αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί. Φυσικά δεν πρέπει να γίνεται μόνο «αδιαπραγμάτευτη κριτική» στις κινήσεις για το Κυπριακό. Θα πρέπει να γίνεται κριτική στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού όπως και κάνει η ΕΔΕΚ, αλλά να τοποθετούνται και σωστά επιχειρήματα για εξεύρεση νέων τρόπων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “24” στις 7 Μαρτίου 2015. * Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!