“Τα άτομα με αναπηρία βιώνουν καθημερινά το στιγματισμό”, αναφέρει το Γρ. Επιτρόπου Εθελοντισμού

{loadposition ba_textlink}

Περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014), πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, αναφέρει, σε ανακοίνωση του με την ευκαιρία της Διεθνής Ημέρας για τα Άτομα με Αναπηρία, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

«Δυστυχώς είναι γενικά παραδεκτό ότι τα άτομα με αναπηρία βιώνουν καθημερινά τον στιγματισμό, τη διάκριση, την έλλειψη κατάλληλης ιατρικής φροντίδας και υπηρεσιών αποκατάστασης, τη μη πρόσβαση σε μεταφορικά μέσα, κτίρια και πληροφορίες», προσθέτει.

Αναφέρει ότι η Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προτείνει στις κυβερνήσεις και τους εταίρους να παρέχουν πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία, να επενδύσουν σε ειδικά προγράμματα για τα άτομα αυτά, και να υιοθετήσουν εθνικές στρατηγικές και σχέδια δράσης.

«Γενικότερα, οι κυβερνήσεις καλούνται σε συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών να επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, την κάλυψη βασικών αναγκών και την εξασφάλιση της κοινωνικής ένταξης και της συμμετοχής τους. Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των παραπάνω πρωτοβουλιών κρίνεται αναγκαία η συμμετοχή και των ίδιων των ατόμων με αναπηρία», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι η υγεία, η ζωή, η αξιοπρέπεια, η κοινωνική προστασία και τα δικαιώματά των ατόμων με αναπηρία πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτα και βασική προτεραιότητα κάθε κοινωνίας.

«Το πόσο πολιτισμένη είναι μια ανθρώπινη κοινωνία φαίνεται και από τον βαθμό της ευαισθησίας που επιδεικνύει στη διαφορετικότητα και στα άτομα με αναπηρία. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα και είναι καιρός να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο τους αντιμετωπίζει ο καθένας μας, είναι καιρός να αλλάξουν οι νοοτροπίες, οι αντιλήψεις αλλά κυρίως ο τρόπο συμπεριφοράς μας απέναντι τους. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει την ευκαιρία να είναι ίσος και το δικαίωμα να είναι διαφορετικός. Όλοι οφείλουμε να ανοίξουμε την καρδιά, την ψυχή και το μυαλό μας στον συνάνθρωπό μας και να πάψουμε να τον βλέπουμε διαφορετικό ή να αντιμετωπίζουμε την διαφορετικότητα ως μειονέκτημα», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ