Τα διαρθρωτικά ταμεία θα βοηθήσουν την Κύπρο να πετύχει στόχους

{loadposition ba_textlink}

Τα διαρθρωτικά ταμεία θα βοηθήσουν την Κύπρο να πετύχει όλους τους εθνικούς στόχους στο πλαίσιο της στρατηγικής “Ευρώπη 2020”, μειώνοντας τη φτώχεια και την ανεργία, αυξάνοντας την απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την προστασία του περιβάλλοντος, επενδύοντας σε μια σειρά από τομείς που αναλύει σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Η Κύπρος χάνει έδαφος σε σχέση με μια σειρά από εθνικούς στόχους στο πλαίσιο της στρατηγικής “Europe 2020”, σύμφωνα με την ίδια σημερινή ανακοίνωση και με την παρατήρηση αυτή ξεκινά συνοδευτικό έγγραφο για την κυπριακή οικονομία, στο περιθώριο παρουσίασης για την αποδοτικότητα της χρηματοδότησης μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, δικαιολογώντας ακριβώς τη σκοπιμότητα των προτεινόμενων προγραμμάτων.

Το έγγραφο με τα εθνικά δεδομένα αναφέρει ότι οι στόχοι για την απασχόληση και τη μείωση της φτώχειας έχουν αποκλίνει, αναγνωρίζοντας όμως το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και τη προσαρμογή μέσω του προγράμματος διάσωσης που λήγει στα μέσα του 2016.

Η Κομισιόν αναφέρει πως, “παρότι οι στόχοι για την εκπαίδευση βελτιώθηκαν μετά το 2014, η Κύπρος έχει τη μικρότερη απορρόφηση πρόσφατων πτυχιούχων στην ΕΕ” (64.9 % έναντι 80.7 % του κοινοτικού μέσου όρου για το 2013). Παρομοίως το ποσοστό ως προς το ΑΕΠ που επενδύεται στην έρευνα και καινοτομία παραμένουν εκτός στόχων.

Αντιθέτως η κατάσταση είναι καλύτερη του αναμενόμενου σε σχέση με τους κλιματικούς δείκτες, όπως ο δείκτης ενεργειακής απόδοσης που ξεπέρασε το στόχο και τον δείκτη ανανεώσιμων πηγών που ήταν ικανοποιητικός, ενώ χαμηλή παραμένει η αποδοτικότητα σε σχέση με τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και ανακύκλωσης.

Η Κομισιόν θεωρεί πως για το διάστημα 2014-2020 τα προγράμματα που θα σχεδιαστούν με την Κύπρο θα αφορούν κατά κύριο λόγο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή κατά δεύτερο λόγο και τη βιώσιμη ανάπτυξη, παράλληλα με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία των φυσικών πόρων.

Τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων θα χρησιμοποιηθούν για τη διαφοροποίηση της οικονομίας, ιδιαιτέρως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και τη διαδραστικότητα επιχειρηματικού κόσμου και πανεπιστημιακής έρευνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο τουρισμός, ο τομέας των τροφίμων, οι υδατοκαλλιέργειες, η μεταποίηση και η αγροτική παραγωγή θα βρεθούν ανάμεσα στους τομείς που θα επωφεληθούν, αναμένοντας αύξηση της παραγωγής κατά 46%. Εξακόσιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δημιουργήσουν 1.200 νέες θέσεις εργασίας και το ποσοστό επένδυσης στην έρευνα θα ανέλθει στο 0,5% ως το 2020, δημιουργώντας μόχλευση και στην ιδιωτική επένδυση.

Η Κύπρος αναμένεται να αναπτύξει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ψηφιακή επιχειρηματικότητα και διείσδυση σε ΜΜΕ και νοικοκυριά. Επιπλέον αναμένεται να καλύψει το 50% των νοικοκυριών με ευρυζωνικά δίκτυα, να επενδύσει σε θέσεις απασχόλησης και στην κοινωνική συνοχή, να αυξήσει τις ευκαιρίες εξεύρεσης εργασίας στους ανέργους, να κάνει πλήρη χρήση της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων, ενώ συνολικά 14.000 άτομα αναμένεται να ωφεληθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία, 9.000 εκ των οποίων νέοι. Η Κομισιόν εκτιμά ότι όλα τα παραπάνω θα υποβοηθήσουν την επίτευξη του στόχου γα απασχόληση 75 ως 77% το 2020, ενώ ο στόχος για τη φτώχεια θα επιτευχθεί (19.3% από 27,8 % το 2013 ) την ίδια χρονιά.

Σε σχέση με την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη μετάβαση στην οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο στόχος για το 2020 είναι 14,3 %, σε σχέση με το 12,3 % του 2011), οι ανανεώσιμες πηγές θα ανέλθουν στο 13% το 2020, του μίγματος σε σχέση με το 7,7% το 2011 και επιπλέον περί τα 3.500 νοικοκυριά θα βοηθηθούν να μειώσουν την κατανάλωσή τους, ανεβαίνοντας ενεργειακή κατηγορία απόδοσης.

Παρομοίως τα διαρθρωτικά ταμεία θα χρηματοδοτήσουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας για διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, αυξάνοντας παράλληλα τα ποσοστά ανακύκλωσης στο 50%.

Η έκθεση της Κομισιόν παραθέτει στη συνέχεια του υπόλοιπους τομείς που θα τύχουν χρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία, μεταξύ των οποίων οι δημόσιες μεταφορές, η αστική αναβάθμιση (60,2 δισεκ.), η προώθηση της απασχόλησης σε αγροτικές περιοχές, οι τηλεπικοινωνίες και η πληροφορική.

Πηγή: KYΠΕ