Τα ενεργειακά θέματα στην Επιτροπή Εμπορίου

Ο κ. Συλικιώτης σε δηλώσεις του στη Βουλή είπε ότι η ενημέρωση αφορούσε το 2ο γύρο αδειοδότησης, την προσπάθεια για ενδιάμεση διέλευση φυσικού αερίου από το Ισραήλ πριν την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Κύπρου και τη συνεργασία γενικότερα με το Ισραήλ, καθώς και τις διαβουλεύσεις της Κυβέρνησης με την εταιρεία Noble.

Ευαρέσκεια για την ενημέρωση εξέφρασαν σε δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου και ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι η ενημέρωση έγινε στο πλαίσιο της δέσμευσής του από την ανάληψη των καθηκόντων του για πλήρη ενημέρωση των τεκταινόμενων στον τομέα των υδρογονανθράκων.

«Σήμερα ενημέρωσα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή πρώτα – πρώτα για τις διαδικασίες του 2ου γύρου αδειοδότησης», είπε. Πρόσθεσε ότι «ανέφερα βέβαια ότι αυτά τα χειρίζεται η Συμβουλευτική Επιτροπή».

Είναι γνωστό, συνέχισε, «ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για το 2ο γύρο αδειοδότησης και η Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία είναι εντεταλμένη με βάση το νόμο, ακολουθά όλες τις διεργασίες για να αξιολογήσει αυτές τις αιτήσεις».

«Επίσης ενημέρωσα για τις επαφές με τη Noble και για την απόφαση χθες του Υπουργικού Συμβουλίου μετά από εισήγησή μου, να διορίσει ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία θα συζητήσει με τη Noble όλα όσα προκύπτουν για την έλευση του φυσικού αερίου το συντομότερο από το οικόπεδο 12, τα θέματα που έχουν να κάνουν με την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης και την υλοποίηση του συμβολαίου της Noble». Βεβαίως, ανέφερε, «στη συζήτηση είναι και τα θέματα που έχουν να κάνουν με το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης θα είναι ο Βοηθός Γενικός Λογιστής Ανδρέας Ζαχαριάδης με τη συμμετοχή του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη, του εμπειρογνώμονα Θεοδόση Κοντού και εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας. 

«Ενημέρωσα επίσης ότι το Υπουργικό Συμβούλιο μου ανάθεσε να διερευνήσω τη δυνατότητα για την έλευση φυσικού αερίου ως ενδιάμεση λύση το συντομότερο για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», είπε.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, πρόσθεσε, «αποφάσισε στην Υπουργική Επιτροπή να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου».

Ο κ. Συλικιώτης υπογράμμισε ότι «η απόφασή μας είναι ότι στο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου το κράτος θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο επειδή μιλούμε για στρατηγικές υποδομές και επιδίωξή μας είναι να υπάρξει μια πολυμερής συνεργασία». Συμπλήρωσε ότι στην πολυμερή συνεργασία προτεραιότητα για συμμετοχή θα έχουν και οι εταιρείες που θα έχουν δικαιώματα εξόρυξης φυσικού αερίου, μεγάλοι επενδυτικοί οργανισμοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

«Παράλληλα ενημέρωσα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου για τις επαφές μου στο Ισραήλ, τις συναντήσεις μου με τους ομολόγους μου και τις προσπάθειες που γίνονται για να υπάρξει μια στρατηγική συνεργασία στα θέματα ενέργειας», ανέφερε ο Υπουργός.

Συνέχισε λέγοντας ότι «ενημέρωσα για τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση υποδομών τη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ και στα θέματα πόντισης καλωδίου, αλλά και στα θέματα σύνδεσης αυτών των χωρών και εννοείται με την ΕΕ στον τομέα του φυσικού αερίου».

Παράλληλα, ανέφερε, «ενημέρωσα ότι με το Ισραήλ διερεύνησα τη δυνατότητα της έλευσης φυσικού αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα το συντομότερο στην Κύπρο». Γι’ αυτό το σκοπό, είπε, έχει αποφασιστεί από κοινού με τον αρμόδιο Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ η σύσταση ομάδας εργασίας.

Από πλευράς Κύπρου, είπε, στην ομάδα θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από την ΑΗΚ,  τη ΔΕΦΑ, ενδεχομένως τη ΡΑΕΚ και τεχνοκράτες του Υπουργείου Εμπορίου.

«Σύντομα, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να συναντηθούν με τους Ισραηλινούς για να δουν αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα έλευσης φυσικού αερίου το συντομότερο και ενδεχομένως να κινηθούμε σε μια συμφωνία», ανέφερε.

Ο κ. Συλικιώτης είπε επίσης ότι «με το Ισραήλ έχουμε αποφασίσει να συστήσουμε μια ομάδα εργασίας που θα δει όλα τα άλλα ζητήματα, να ενημερώσουμε δηλαδή για τις προτάσεις που έγιναν στην Ευρώπη το πώς θα τις επεξεργαστούμε από κοινού, Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ», διευκρινίζοντας ότι «εμείς καταθέσαμε την εισήγηση, αλλά θα πρέπει να επεξεργαστούμε και να καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση και για τους δύο τομείς και για το ηλεκτρικό ρεύμα και για το φυσικό αέριο».

«Το δεύτερο είναι να διερευνήσουμε τις υποδομές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η διαβεβαίωση που έχουμε από το Ισραήλ είναι ότι είναι σε μια διαδικασία να αποφασίσει για αυτά τα πράγματα, δεν έχει πάρει απόφαση ακόμα για εξαγωγή φυσικού αερίου». Το θέμα, είπε, «της έλευσης για τις ανάγκες της Κύπρου θα είναι μια εξαίρεση από την ευρύτερη συζήτηση για εξαγωγή φυσικού αερίου».

Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, «από την 1η Αυγούστου θα είναι έτοιμο το Ισραήλ να προχωρήσουμε σε κοινές ομάδες εργασίας για να εξετάσουμε τα θέματα των συνεργασιών».

Απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά το κόστος υποδομών για μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι η προσπάθεια για ενδιάμεση έλευση φυσικού αερίου από αλλού θα είναι για λύση που θα προβλέπει την πληρωμή του κόστους μεταφοράς και δεν θα απαιτεί μεγάλες επενδύσεις.

«Γι’ αυτό μιλούμε για ενδιάμεση λύση», σημείωσε.

«Το πρώτιστο για την ενδιάμεση λύση είναι να βρεις από πού θα αγοράσεις το φυσικό αέριο και γινόταν αναφορά παλιά για την Αίγυπτο, για κοντινές αποστάσεις», είπε. Πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι είναι μια ευκαιρία που βρίσκεται μπροστά μας γιατί από το οικόπεδο Ταμάρ από το 2013 θα εξορύσσεται φυσικό αέριο για τις ανάγκες του Ισραήλ, οι οποίες είναι ίσως εικοσαπλάσιες των αναγκών της Κύπρου».

«Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη δυνατότητα πρέπει να διερευνήσουμε», σημείωσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «η πιο σίγουρη οδός για να έχουμε φθηνή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι το φυσικό αέριο από το δικό μας οικόπεδο 12, όλες οι άλλες λύσεις δεν είναι τόσο απλές», εξήγησε, αναφέροντας ότι άλλες προσπάθειες έχουν κόστος.

«Πριν να μπούμε σ` αυτή τη διαδικασία θα έπρεπε να διαπιστώσουμε πλήρως, να έχουμε μια πραγματική εικόνα, τι γίνεται με τα δικά μας κοιτάσματα», είπε.

Ενημέρωσε επίσης ότι μετά τις εντατικές επαφές που έγιναν τους τελευταίους μήνες με την ειδική ομάδα επαφής, με τη συμμετοχή των Γενικών Διευθυντών τεσσάρων Υπουργείων, ομάδα εμπειρογνωμόνων και τη ΡΑΕΚ, κατατέθηκαν τρεις διαφορετικές εκθέσεις, των οποίων τα συμπεράσματα συγκλίνουν.

Άρα, είπε, «σήμερα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα και γι’ αυτό προχωρούμε στην ενδιάμεση λύση». Όμως, συμπλήρωσε, «βάζουμε κάτω τους στόχους που θέλουμε. Είναι λίγο πρόωρο να μιλούμε για το τι θα γίνει». Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του γιατί, όπως είπε, «υπάρχει μια συναντίληψη με την Επιτροπή Εμπορίου σ` αυτό το πράγμα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η έλευση του φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 θα είναι το συντομότερο στα μέσα του 2017 ενώ όσον αφορά στην ενδιάμεση λύση το συντομότερο θα μπορεί να έρθει φυσικό αέριο στην Κύπρο σε δύο χρόνια.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου εξέφρασε ευαρέσκεια για την πλήρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση της οποίας έτυχε από τον Υπουργό Εμπορίου επί της εθνικής στρατηγικής στα θέματα ενέργεια.

Επαναλαμβάνοντας ότι τα θέματα ενέργειας πέρα από την ενεργειακή πτυχή άπτονται και του εθνικού συμφέροντος, πρόσθεσε πως δεν μπορούν να μετατρέπονται σε αρένα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης.

Κανένας δεν μπορεί να παίζει και να καπηλεύεται τα θέματα ενέργειας για εξυπηρέτηση των οποιωνδήποτε αλλότριων σκοπών, είπε δηλώνοντας η Επιτροπή Εμπορίου θα στηρίξει και προωθήσεις τις θετικές ενέργειες, ανεξάρτητα αν αυτές προέρχονται από την Κυβέρνηση.

Ο κ. Χριστοφόρου πρόσθεσε ότι αυτό που απασχολεί την Επιτροπή είναι να φθάσει το γρηγορότερο δυνατό φυσικό αέριο, ώστε να μπορεί η ΑΗΚ να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε χαμηλότερες τιμές, η κατασκευή του σταθμού αποϋγροποίησης ώστε ο τόπος να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο και την πύλη της ΕΕ για τα θέματα ενέργειας και πότε επιτέλους θα μετακινηθούν οι πετρελαιοδεξαμενές από τη Λάρνακα με τη δημιουργία σύγχρονου ενεργειακού κέντρου και πότε η Κύπρος θα απαλλαγεί από την αφαίμαξη που υφίσταται από το κόστος των πετρελαιοειδών.

Ο κ. Χριστοφόρου παρατήρησε πως η αλληλοενημέρωση Επιτροπής – Υπουργείου και δη της Υπηρεσίας Ενέργειας αποβαίνει προς όφελος των ενεργειακών ζητημάτων, της οικονομίας και του τόπου.

Είπε όπου υπάρχει αντίθετη άποψη και προσέγγιση της Επιτροπής στους κυβερνητικούς χειρισμούς, η Επιτροπή θα βρεθεί απέναντι και θα στήσει το δικό της ανάχωμα, προσθέτοντας πως η Επιτροπή αναμένει ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου για το ενεργειακό κέντρο, της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ, και της προοπτικής σε ένα με δύο χρόνια να μπορεί η ΑΗΚ να λειτουργήσει τις γεννήτριες της φυσικό αέριο.

«Θα πιέσουμε για πιο στενά χρονικά όρια ώστε η λύση του φυσικού αερίου να ανακουφίσει την οικονομία σε ό,τι αφορά τις πολύ ψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, λέγοντας ότι  η αμφίδρομη επικοινωνία  Βουλής – Υπουργείου και οι κοινές δράσεις θα έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο εθνικό θέμα της ενέργειας, είπε πως κατά τη σημερινή συνάντηση επιβεβαιώθηκε η αποτελεσματικότητα που έχει ο συντονισμός στην προώθηση των θεμάτων αυτών.

Δηλώνοντας ικανοποίηση για τον τρόπο και την ταχύτητα με την οποία κινούνται αυτά τα θέματα, είπε πως έγνοια της Επιτροπής είναι να καρποφορήσουν οι προσπάθειες για ενδιάμεσες λύσεις χρήσης φυσικού αερίου από την ΑΗΚ μέχρι την άντληση από τα κυπριακά κοιτάσματα με οποιαδήποτε μορφή και σε δύο χρόνια.