Τα fake news για το Ισραήλ και η «συγγνώμη» της Τζίτζι Χαντίντ

Αντιδράσεις για τη νέα της ανάρτηση που κατηγορεί το Ισραήλ ότι κρατά παιδιά ως αιχμαλώτους πολέμου.

Ως τη «μόνη χώρα στον κόσμο που κρατά παιδιά ως αιχμαλώτους πολέμου» χαρακτήρισε η Τζίτζι Χαντίντ το Ισραήλ, σε νέα της ανάρτηση στα social media. Σύντομα προκλήθηκε σάλος και το 28χρονο μοντέλο από την Παλαιστίνη διέγραψε την δημοσίευση και ζήτησε συγνώμη.

Στην αρχή ανέφερε ότι το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για «απαγωγές, βιασμούς, ταπεινώσεις, βασανιστήρια και δολοφονίες Παλαιστινίων, εδώ και πολλά χρόνια, πριν από τις 7 Οκτωβρίου 2023». Η Τζίτζι Χαντίντ συνόδευσε την ανάρτησή της με φωτογραφία του Αχμέντ Μανσρά, ο οποίος αναφέρει ότι «απήχθη» από τις ισραηλινές αρχές σε ηλικία 12 ετών και «είχε υπομείνει την απομόνωση παρά τη σοβαρή κατάσταση της υγείας του».

Η ανάρτησή της έγινε την Παρασκευή, δηλαδή την ημέρα που απελευθερώθηκαν 13 Ισραηλινοί όμηροι από τη Χαμάς. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και παιδιά μόλις 2 ετών.

Η δημοσίευση με ένα αγόρι που, όταν ήταν 13 ετών έκανε επίθεση με μαχαίρι στην Ιερουσαλήμ:

Η δημοσίευση της Τζίτζι Χαντίντ.

Η «συγγνώμη» της Χαντίντ

Μετά από αντιδράσεις που ξέσπασαν για την ανάρτησή της, το μοντέλο, του οποίου ο πατέρας είναι Παλαιστίνιος και τον περασμένο μήνα παρομοίασε τους Ισραηλινούς με Ναζί, ζήτησε συγγνώμη για το «λάθος» της, το οποίο είπε ότι ήταν απερίσκεπτο.

«Είναι σημαντικό για μένα να μοιράζομαι πραγματικές ιστορίες για τις κακουχίες που έχουν υποστεί και συνεχίζουν να υπομένουν οι Παλαιστίνιοι, αλλά αυτό το Σαββατοκύριακο μοιράστηκα κάτι που δεν έλεγξα ή σκέφτηκα βαθιά πριν το αναδημοσιεύσω», έγραψε χαρακτηριστικά σε ένα απολογητικό post στο Instagram.

Είπε ακόμη ότι «ήθελε να δείξει τους τρόπους με τους οποίους παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο από την ισραηλινή κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι ένα παιδί από την Παλαιστίνη που συλλαμβάνεται από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) θα τυγχάνει διαφορετικής μεταχείρισης από ένα Ισραηλινό παιδί.

«Δυστυχώς, χρησιμοποίησα το λάθος παράδειγμα για να το τονίσω αυτό και το μετανιώνω», πρόσθεσε. Η 28χρονη δήλωσε στη συνέχεια ότι καταδικάζει τη βία εναντίον όλων των ανθρώπων.

«Το να θέλουμε ελευθερία και ανθρώπινη μεταχείριση για τους Παλαιστίνιους και ασφάλεια για τους Εβραίους μπορεί να είναι και τα δύο σημαντικά για το ίδιο άτομο – συμπεριλαμβανομένου και εμένα», είπε. Αλλά στη συνέχεια κατηγόρησε ξανά το Ισραήλ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τόνισε την πολυετή κακομεταχείριση από το Ισραήλ. Δεν αναφέρθηκε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ή στην τρέχουσα κατάσταση ομηρίας.

Η Χαντίντ, η οποία έχει προκαλέσει συχνά διαμάχες με τις αναρτήσεις της, ζήτησε συγγνώμη από τους 80 εκατομμύρια followers της. «Είμαι άνθρωπος και κάνω λάθη. Αλλά θεωρώ τον εαυτό μου υπεύθυνο για αυτά τα λάθη», σημείωσε.

Η ανάρτηση

 

πηγή: in.gr