Τα είπαν Φούλε – Αβραμόπουλος για την διεύρυνση της Ε.Ε.


 

Κύριο θέμα των συνομιλιών τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ και την πρόοδο των χωρών της ευρύτερης γειτονιάς της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή τους πορεία, με γνώμονα την υπεράσπιση των στρατηγικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας ως κράτους-μέλους.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Αθήνα στην πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ, διότι, όπως είπε «θεωρούμε ότι είναι μία πολιτική που συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή μας. Συνάμα, αποτελεί καταλύτη για την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στις υποψήφιες χώρες που έχουν αναλάβει τη δέσμευση να σέβονται τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και να υιοθετούν μία πολιτική που ενισχύει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία, βάσει των αρχών της περιφερειακής συνεργασίας και της τήρησης σχέσεων καλής γειτονίας».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η χώρα στηρίζει έμπρακτα την ευρωπαϊκή προοπτική και των τριών χωρών, δηλαδή της Τουρκίας, της Αλβανίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με την αυτονόητη προϋπόθεση της υλοποίησης των κριτηρίων και εκπλήρωσης των σχετικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος από την πλευρά του δήλωσε «πλήρως ενήμερος για τις δυσκολίες που διέρχεται τόσο η Ελλάδα όσο και το σύνολο του λαού της και βεβαίως τις σκληρές προσπάθειες που καταβάλλετε για να αντεπεξέλθετε. Εκτιμώ πραγματικά την θέλησή σας να διατηρήσετε το θέμα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης στα κορυφαία θέματα του προγράμματός σας, κυρίως ενόψει της Προεδρίας της χώρας το 2014».

Ο κ. Φούλε εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα «λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως όσον αφορά τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και κυρίως τις τρεις γειτονικές χώρες, την Τουρκία, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Αλβανία. Βεβαίως υποστηρίζω ένθερμα αυτό που είπε ο Υπουργός, ότι δηλαδή η διαδικασία της διεύρυνσης δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την αντιμετώπιση και την επίλυση διμερών θεμάτων μέσω σχέσεων καλής γειτονίας». Ο κ. Φούλε διαβεβαίωσε τον κ. Αβραμόπουλο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί τη δέσμευσή της όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, της Τουρκίας και της Ισλανδίας και θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες για την ένταξή τους και θα συνεχίσει και η συνεργασία με την Ελλάδα στο θέμα αυτό.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις θέσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την πορεία του κόμματος του τα επόμενα χρόνια και το ότι κατά την παρουσίαση του μαινφέστου του δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στιγμή μάλιστα που μία χώρα η οποία θέλει να είναι υποψήφια για ένταξη στην Ένωση, όχι μόνο απειλεί την Κύπρο αλλά διεξαγάγει πόλεμο εναντίον των πολιτών της, ο κ. Φούλε παρέπεμψε σε ένα συνέδριο στη Γιάλτα δύο βδομάδες πριν, οπότε και άκουσε τον Τούρκο πρωθυπουργό να κάνει όπως είπε «μία πραγματικά ένθερμη ομιλία για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Άκουσα τον Πρωθυπουργό Ερντογάν να ζητά να δοθεί στη χώρα του μία ευκαιρία να γίνει κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Συνέχισε λέγοντας ότι ελπίζει «πως η έκθεση προόδου η οποία θα δημοσιευτεί σύντομα μαζί με τα συμπεράσματά της και τις συστάσεις της, θα συμβάλλει στην αναζωογόνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο θα είναι προς όφελος τόσο της Τουρκίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όσον αφορά το ζήτημα της ΠΓΔΜ, ο κ. Φούλε είπε ότι υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις που συντελούνται τους τελευταίους μήνες, λέγοντας ότι διάλογος υψηλού επιπέδου που λαμβάνει χώρα τους τρεις τελευταίους μήνες, και ο οποίος« είχε ως αποτέλεσμα μεταρρυθμίσεις, για την ακρίβεια επανέφερε στον ορθό δρόμο τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα αυτή, ιδίως όσον αφορά το θέμα της έννομης τάξης », χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει ποια θα είναι η σύσταση της Επιτροπής.

Σχετικά με το θέμα της ονομασίας, ο κ. Φούλε είπε ότι «συμφωνήσαμε ότι είναι ουσιώδους σημασίας η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Και πόσο σημαντική είναι η πρόοδος αυτής της χώρας προς τη διεύρυνση».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ από την πλευρά του επανέλαβε ότι η Ελλάδα περιμένει από τη γειτονική χώρα μία κίνηση, που να ανταποκρίνεται στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι «μία λύση που θα μπορούσε να είναι αμοιβαία αποδεκτή, πρέπει να εδράζεται στον αμοιβαίο πολιτιστικό και ιστορικό σεβασμό. Η Ελλάδα ήδη έχει κάνει βήματα μπροστά, έχει δείξει τις πραγματικές της προθέσεις και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, όπου πλέον, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα. Εκεί μείναμε σήμερα».

Ο κ. Φούλε νωρίτερα είχε συνάντηση και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.