Τα λένε Σαμαράς και Ερντογάν


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Αρχίζει το μεσημέρι στο συγκρότημα αναψυχής Celtic Manor στο Νιούπορτ της νότιας Ουαλίας η διήμερη σύνοδος αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατόπιν αιτήματος του νέου Προέδρου της Τουρκίας. Η συνάντηση το απόγευμα της Πέμπτης θα γίνει σε βαρύ κλίμα λόγω των δηλώσεων του κ. Ερντογάν περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο κατά την πρόσφατη παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα.

Πολλοί αναλυτές διεθνώς αναφέρονται σε «κρίσιμο σταυροδρόμι» για τη Συμμαχία λόγω της πρόκλησης που συνιστά η πολιτική του Βλαντιμίρ Πούτιν. Κύρια έκφανση αυτής της πρόκλησης είναι η κρίση στην Ουκρανία, στην οποία θα αποδοθεί η μεγαλύτερη έμφαση από τους 61 ηγέτες και τους υπόλοιπους 5.000 συνέδρους που θα παρευρεθούν στις κύριες και παράλληλες συσκέψεις της συνόδου.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, οι ηγέτες των ισχυρότερων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ προσέρχονται χωρίς απόλυτα ενιαία θέση ως προς το τι δέον γενέσθαι. Από την Εσθονία την οποία επισκέφθηκε την Τετάρτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανέβασε τους τόνους και τον πήχη, ζητώντας από τους εταίρους «να αφήσουν ανοιχτή την πόρτα του ΝΑΤΟ» για την ένταξη της Ουκρανίας και να ενισχύουν την αμυντική ικανότητα του Κιέβου, αποφεύγοντας πάντως να μιλήσει για εξοπλισμό των Ουκρανών από τη Συμμαχία ή άλλη ενεργή εμπλοκή αυτής.

Την ίδια ώρα κυβερνητικό στέλεχος στη Γερμανία ξεκαθάριζε, μιλώντας στο Reuters, ότι το Βερολίνο λέει «όχι» στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, καθώς και ότι το θέμα της ουκρανικής ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν είναι μέρος της ατζέντας της συνόδου της Ουαλίας.

Η Βρετανία επίσης ανέβασε τους τόνους την Τετάρτη, με τον Πρωθυπουργό Κάμερον να χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την κατάσταση στην Ουκρανία και να ζητά «καθαρό μήνυμα» προς τη Μόσχα. Ο Υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ συμπλήρωσε πως το ΝΑΤΟ «πρέπει να δείξει ότι έχει την πολιτική βούληση να αμυνθεί» σε περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας σε νατοϊκές χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, Βρετανοί σχολιαστές αμφιβάλλουν για το κατά πόσο το Λονδίνο είναι διατεθειμένο να έρθει σε πλήρη ρήξη με τη Μόσχα.

Σε κοινό τους άρθρο στους Times δε οι Ντέιβιντ Κάμερον και Μπαράκ Ομπάμα τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης της ικανότητας της Ουκρανίας να αμυνθεί και υπέρ της εξασφάλισης «επίμονης» παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη.

Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, έρχονται στην Ουαλία ζητώντας ρητές δεσμεύσεις προστασίας από τις Νατοϊκές δυνάμεις σε περίπτωση επιθετικών κινήσεων από τη Μόσχα.

Το πιο τολμηρό βήμα που αναμένεται να γίνει προς ικανοποίηση των χωρών αυτών έχει ήδη προαναγγελθεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και αφορά στη δημιουργία μίας νέας δύναμης ταχείας επέμβασης. Πιστεύεται ότι θα πρόκειται για δύναμη 4.000 ανδρών με δυνατότητα ανάπτυξης εντός 48 ωρών με σκοπό την υπεράσπιση των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών-μελών.

Στο σχέδιο δράσης που σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα θα παρουσιάσει στη σύνοδο η ηγεσία του ΝΑΤΟ περιλαμβάνονται επίσης η προ-εγκατάσταση καυσίμων και πυρομαχικών σε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, η επίτευξη συμφωνίας για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, περισσότερες και μεγαλύτερες ασκήσεις των χωρών-μελών, ένα μόνιμο επιτελικό κέντρο στο Σζέτσιν της Πολωνίας, η πραγματοποίηση βημάτων για τη σύσφιξη των σχέσεων με τη Γεωργία, ενδεχομένως ο σχηματισμός μίας κοινής εκστρατευτικής δύναμης 10.000 ανδρών που επιδιώκει η Βρετανία και η δέσμευση των κυβερνήσεων για αύξηση των αμυντικών δαπανών τους.

Τα μέτρα και οι διατυπώσεις που τίθενται προς έγκριση στη σύνοδο περνούν από προσεκτικό έλεγχο των νομικών υπηρεσιών του ΝΑΤΟ ώστε να μην παραβιάζουν το σύμφωνο ΝΑΤΟ-Ρωσίας του 1997 που απαγορεύει τη μόνιμη εγκατάσταση σημαντικών επιχειρησιακών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται ο όρος «για όσο χρειαστεί».

Σε μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό, το απόγευμα της Πέμπτης (6.45 τοπική) θα συνέλθει το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας με συμμετοχή του Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα συζήτησης (το πρώτο χρονικά στη σύνοδο στη 1μμ τοπική της Πέμπτης) είναι το Αφγανιστάν, όπου η αποστολή του ΝΑΤΟ ολοκληρώνεται τον προσεχή Ιανουάριο. Αναμένεται να συζητηθεί η παραμονή στρατιωτών στη χώρα για να αναλάβουν την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Εξάλλου, η οικοδέσποινα βρετανική κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Ομπάμα θέλουν να υπάρξει συζήτηση και για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της απειλής που ακούει στο όνομα Ισλαμικό Κράτος. Σκοπός των κκ. Κάμερον και Ομπάμα είναι να βάλουν από την Ουαλία τις βάσεις για έναν ευρύ συνασπισμό χωρών, στρατιωτικό και πολιτικό, ικανό να εξαρθρώσει την ισλαμιστική οργάνωση στο βόρειο Ιράκ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρετσέπ Ταγίπο Ερντογάν την Παρασκευή. Προσπάθειες προσεταιρισμού θα γίνουν και προς την κατεύθυνση του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα που θα είναι στο Νιούπορτ.

Στο κοινό τους άρθρο οι Κάμερον και Ομπάμα δηλώνουν ότι «δεν θα δειλιάσουν» ενώπιον «βάρβαρων δολοφόνων». Εκτιμάται ότι στις διμερείς επαφές στο περιθώριο της συνόδου μεταξύ Βρετανών και Αμερικανών αξιωματούχων θα εξεταστεί και η πιθανότητα βρετανικής συμμετοχής στις αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποιούν οι Αμερικανοί κατά ισλαμιστών στο βόρειο Ιράκ.

Διμερείς επαφές θα έχει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Πέρα από τους ηγέτες της Αλβανίας και του Καναδά, ο κ. Σαμαράς θα έχει σημαντική συνάντηση με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατόπιν αιτήματος του νέου Προέδρου της Τουρκίας.

Η συνάντηση το απόγευμα της Πέμπτης θα γίνει σε βαρύ κλίμα λόγω των δηλώσεων του κ. Ερντογάν περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο κατά την πρόσφατη παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να υπενθυμίσει στην τουρκική ηγεσία τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου βάσει του διεθνούς δικαίου. Ανάλογη υπενθύμιση αναμένεται να γίνει και ως προς το θέμα της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Στη σύνοδο στο συγκρότημα με τα δύο μεγάλα ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, το γήπεδο γκολφ, τα δύο σπα, τα έξι εστιατόρια και το συνεδριακό κέντρο, θα παραστούν μεταξύ άλλων εκτός από τους 28 ηγέτες των χωρών-μελών και οι ηγέτες της Ιαπωνίας, χωρών που γειτνιάζουν με το Αφγανιστάν και χωρών-εταίρων που είχαν συμμετοχή στη διεθνή δύναμη ISAF που έχει αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν.

Στο Νιούπορτ και στο Κάρντιφ, όπου επίσης θα διεξαχθούν συναντήσεις και δείπνα εργασίας, έχουν αναπτυχθεί 10.000 αστυνομικοί – πεζή, με ποδήλατα, έφιπποι, με ελικόπτερα και κάθε τύπου οχήματα. Για την Πέμπτη έχει οργανωθεί μία ακόμα διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ με συμμετοχή διαφόρων οργανώσεων, μετά από ανάλογες κινητοποιήσεις το Σαββατοκύριακο, οι οποίες συγκέντρωσαν έως και 2.000 διαδηλωτές.

Στο λιμάνι της ουαλικής πρωτεύουσας έχουν επίσης αγκυροβολήσει πολεμικά πλοία, δρόμοι είναι κλειστοί και πάνω από το Νιούπορτ και το Κάρντιφ έχει επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ