Τα πάνω κάτω θέλει το ΕΥΡΩΚΟ στη σύσκεψη της Δευτέρας

 

Ο κ. Κούγιαλης πρόσθεσε πως καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά αυτό το εγχείρημα μοιάζει αδύνατο σχολιάζοντας τη συνάντηση της Δευτέρας στο Προεδρικό για την οικονομία.

Χαρακτήρισε παράλληλα τη συνάντηση της Δευτέρας ως την τελευταία ευκαιρία να αλλάξει το κλίμα και να δοθεί ελπίδα για διάσωση της οικονομίας, σημειώνοντας πως επιβάλλεται να παρθούν συλλογικές, τολμηρές και αμετάκλητες αποφάσεις.

Σε δήλωση του ο κ. Κουγιάλης ανέφερε πως αυτό όμως που δυσκολεύει πολύ τη δρομολόγηση λύσεων είναι η σταθερή άρνηση του Προέδρου Χριστόφια να αξιοποιήσει την πρόθεση των κομμάτων να τον βοηθήσουν στις αποφάσεις και να αναλάβουν μέρος του πολιτικού κόστους της εφαρμογής τους. «Οι κυβερνώντες απορρίπτουν τη συλλογικότητα, έφεραν προ τετελεσμένων τα κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες και καλούνται να πάρουν αποφάσεις και να δρομολογήσουν μέτρα για τη μεγαλύτερη κρίση που έπληξε ποτέ την πατρίδα μας» δήλωσε.

Ανέφερε παράλληλα ότι «οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες» υποδεικνύοντας πως οι αντεγκλήσεις και οι αντιπαραθέσεις επιδεινώνουν την κατάσταση.

Για να προσθέσει ότι παρόλο που οι ευθύνες για τη σημερινή κατάντια είναι δεδομένες και δεν παραγράφονται, εντούτοις «εδώ που φτάσαμε η μόνη μας επιλογή είναι μια συγκροτημένη στρατηγική για διάσωση της οικονομίας».

Ο κ. Κουγιάλης εξήγησε ότι αυτό το οποίο απαιτείται σήμερα είναι ένα στρατηγικό σχέδιο διάσωσης και ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας κάτω από συγκεκριμένες στοχοθεσίες και ενιαίο σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει περικοπές δαπανών, δυστυχώς και εξ’ ανάγκης νέες φορολογίες αλλά και διαρθρωτικά μέτρα εξυγίανσης και αναθέρμανσης της οικονομίας. Εξήγησε ακόμη ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι προϋπόθεση για να ενισχυθεί η ρευστότητα της αγοράς και των επιχειρήσεων.

«Η συναίνεση και η συμφωνία όλων σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει συμφωνημένα μέτρα, χρονοδιαγράμματα και την ισχυρή δέσμευση υλοποίησης τους, θα μας θωρακίσει στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και θα ήταν το καλύτερο μήνυμα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό» ανέφερε ενώ καταλήγοντας δήλωσε ότι το ΕΥΡΩΚΟ θα καταθέσει τις προτάσεις και τις θέσεις του τη Δευτέρα στη σύσκεψη του Προεδρικού, με μόνο στόχο να συμβάλει στην οικοδόμηση της απαιτούμενης ομογνωμίας που θα οδηγήσει σε ένα και μόνο ένα μνημόνιο δανεισμού «που θα είναι το πρώτο και το τελευταίο».

Έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία

Ο αντιπρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ σχολίασε και την τελευταία έκθεση πρόοδου της Κομισιόν για την Τουρκία χαρακτηρίζοντας την «βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες κυρίως γιατί σε αυτή υπογραμμίζεται η αρνητική στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό και γιατί σε αυτή επισημαίνονται οι τουρκικές απειλές σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ειδικά για τα θέματα των ερευνών για υδρογονάνθρακες εντός της κυπριακής ΑΟΖ».

Όπως είπε, οι αναφορές αυτές δημιούργησαν ένα πλαίσιο πίεσης προς την Τουρκία, ικανό για να προκαλέσει τον εκνευρισμό της Άγκυρας που έσπευσε να διαμαρτυρηθεί και να κατηγορήσει την Κύπρο ότι βρίσκεται πίσω από τις αναφορές της Έκθεσης».

Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μπορούν να αποτελέσουν υπόβαθρο στον αγώνα μας ενάντια στην κατοχή» και ότι η ισότιμη συμμετοχή της Κύπρου στα όργανα της ΕΕ, «μας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργούμε μοχλούς πίεσης επί της Άγκυρας, απαιτώντας να συνεργαστεί στην επίλυση του Κυπριακού», υποδεικνύοντας ότι «για να αξιοποιηθεί η ευρωπαϊκή μας συμμετοχή απαιτείται ο καταρτισμός συγκεκριμένης στρατηγικής αξιοποίησης υπέρ της Κύπρου, των θεσμών και των οργάνων της ΕΕ».

Πηγή: ΚΥΠΕ