Τα πράγματα κινούνται πλέον γρήγορα στην Ελλάδα για Προσφυγικό, είπε ο Αβραμόπουλος

{loadposition ba_textlink}

 

“Τα πράγματα κινούνται πλέον γρήγορα, είχα χθες τον αρμόδιο Υπουργό στο γραφείο μου και μου επεσήμανε ότι τα hot spots θα είναι έτοιμα μέχρι τα μέσα του μήνα”, είπε ο Επίτροπος κατά την παρουσίαση της αξιολόγησης της Κομισιόν για την εφαρμογή των μέτρων που τα κράτη μέλη έχουν λάβει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

“Από τη στιγμή που το σύστημα αρχίσει να λειτουργεί, όλα θα είναι διαφορετικά” εξήγησε ο Δ. Αβραμόπουλος. “Είναι ζήτημα ενός μήνα”, κατέληξε, “να δείτε διαφορές επί του εδάφους”.

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα για το προσφυγικό, ο Επίτροπος ανέφερε ότι “η ενίσχυση φτάνει τα 475 εκατομμύρια ευρώ, για 16 προγράμματα που έχουν εγκριθεί”, τόνισε όμως ότι “πρέπει στην Ελλάδα να τελειώσουν οι νομικές διαδικασίες για να τα εκταμιεύσει”.

Εξήγησε δε για μια ακόμη φορά, πως “δεν τίθεται ζήτημα ούτε θέμα απομάκρυνσης από τη ζώνη Σένγκεν καμίας χώρας. Αυτό που είναι λογικό είναι να τηρούνται οι δεσμεύσεις”.

Επιβεβαίωσε μεν ότι έγινε συζήτηση για το άρθρο 19 της συνθήκης Σένγκεν “για το πώς θα βελτιωθεί η κατάσταση” και συμπλήρωσε ότι “η Σένγκεν δεν είναι το πρόβλημα, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο είναι καμία χώρα δεν κινδυνεύει, αν κινδυνεύει, κινδυνεύει από τη μη εφαρμογή”.

Ο Επίτροπος ανακοίνωσε ότι στέλνει σήμερα μία επιστολή σε όλους τους Υπουργούς Εσωτερικών, θυμίζοντάς τους τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει. Μεταξύ άλλων, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεργαστεί με τη frontex για τη βελτίωση της κατάστασης στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τον Επίτροπο, αλλά και την έκθεση για τις ελληνικές υποχρεώσεις, η κατάσταση έχει βελτιωθεί, οι περισσότεροι μετανάστες καταγράφονται, ενώ όταν ολοκληρωθούν τα hot spot θα καταγράφονται όλοι.

Σε σχέση με την υποτιθέμενη πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο Επίτροπος τόνισε εμφατικά ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση στο τραπέζι που να έχει γίνει γνωστή στην ΕΕ, δήλωσε πως είναι ενθαρρυντικό “άλλοι διεθνείς οργανισμοί να ενδιαφέρονται για το θέμα”, αλλά προς το παρόν “δεν υπάρχει καμία επίσημη συζήτηση”.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον του συστήματος Δουβλίνο ΙΙ, ο Επίτροπος επεσήμανε ότι “έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα είναι εκτός Δουβλίνου από το 2011”, αλλά θύμισε ότι μέχρι την άνοιξη το σύστημα θα αναθεωρηθεί. Διέψευσε δε ότι η λύση που προτείνει η Κομισιόν είναι να επιστρέφονται πρόσφυγες από άλλα κράτη μέλη στην Ελλάδα.

Το σύστημα που τα κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει είναι η υποχρεωτική μετεγκατάσταση των προσφύγων στα κράτη μέλη, χωρίς δικαίωμα επιλογής, αν δικαιούνται άσυλο. Αν όχι θα πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία και τις άλλες χώρες προέλευσης.

Πηγή: KYΠΕ