Τα σημάδια που δείχνουν ότι ένας ανήλικος κάνει χρήση ναρκωτικών

Όσα ανέφερε στην “Offsite on Air” ο εκπρόσωπος Τύπου της ΥΚΑΝ

Με αφορμή την υπόθεση όπου 27χρονος Ινδός έδινε ναρκωτικά σε ανήλικες στη Λεμεσό, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΥΚΑΝ Στέλιος Σεργίδης, φιλοξενήθηκε την Τετάρτη (13/4) στην εκπομπή “Offsite on Air”.

Αφού αναφέρθηκε στις εξελίξεις που προκύπτουν με την συγκεκριμένη υπόθεση, ο κ. Σεργίδης, έκανε αναφορά και στην ουσία crystal ice η οποία εντοπίστηκε στον οργανισμό της 13χρονης μαθήτριας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΥΚΑΝ χαρακτήρισε το crystal ice ως άκρως εθιστική ουσία η οποία είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό και συγκαταλέγεται στα διεγερτικά ναρκωτικά. «Δηλαδή έχει την επίδραση που έχει η κοκαϊνη αλλά σε πιο σοβαρό βαθμό».

Βάσει ερευνών και συγκρίνοντας την Κύπρο με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Σεργίδης υποστήριξε ότι η χώρα μας είναι σε χαμηλότερα επίπεδα στη χρήση της συγκεκριμένης ουσίας, ωστόσο είναι ένα αναδυόμενο πρόβλημα το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα τις Αρχές.

Κατά τους 3 πρώτους μήνες του 2022 μέχρι και την 31η Μαρτίου κατασχέθηκαν σχεδόν 8,5 kg crystal iceποσότητα η οποία είναι μεγάλη για τα κυπριακά δεδομένα.

9% μαθητών Α’ Λυκείου δοκίμασε για 1η φορά κάνναβη

Ερωτηθείς ο κ. Σεργίδης πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα της χρήσης ουσιών από ανήλικους στην Κύπρο, δήλωσε ότι για αντιμετώπιση του φαινομένου των ναρκωτικών η ΥΚΑΝ βασίζεται σε έγκυρα επιστημονικά στοιχεία. 

«Βασιζόμαστε στα στοιχεία της Αστυνομίας αλλά και στα στοιχεία του Κέντρου Παρακολούθησης της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου».

Έρευνα η οποία διεξάγεται σε 30 ευρωπαϊκές χώρες με την ίδια μεθοδολογία σε μαθητές Α’ Λυκείου έδειξε πως ένα 9% έχει δοκιμάσει για μια φορά στη ζωή του κάνναβη.

«Δε σημαίνει πως όσοι έχουν δοκιμάσει θα προχωρήσουν στη χρήση ή στην εξάρτηση, αλλά ένα ποσοστό από αυτούς αρχίζει και πειραματίζετε με τις ουσίες». 

Η δημοφιλέστερη ουσία, όπως ανέφερε ο κ. Σεργίδης είναι η κάνναβη. Πρόσθεσε πως είναι εξίσου ανησυχητικό το γεγονός ότι ανήλικοι και νεαροί ενήλικες χρησιμοποιούν πλέον και άλλες ουσίες.

«Αυτό φαίνεται και μέσα από το κέντρο κλειστού τύπου θεραπείας ανηλίκων. Έχουμε παιδιά τα οποία δυστυχώς δεν έμειναν μόνο στην κάνναβη». 

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι ανήλικοι κάνουν χρήση ναρκωτικών

Στη συνέχεια ο κ. Σεργίδης αναφέρθηκε και στις ενδείξεις στη συμπεριφορά των νέων μέσω των οποίων μπορούν να καταλάβουν οι γονείς ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί τους.

Υποστήριξε αρχικά πως επειδή η έναρξη της δοκιμασίας ή του πειραματισμού είναι η εφηβεία, «δυστυχώς τα σημάδια που βλέπουμε αρχίζοντας κάποιο παιδί να κάνει ουσίες, είναι ακριβώς τα ίδια με τα σημάδια της εφηβείας». 

Ακολούθως αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε σημάδια τα οποία είναι τα εξής:

– Εάν δούμε ότι πέφτει η απόδοση του παιδιού στο σχολείο -γιατί έχει άμεση συσχέτιση ο βαθμός της εκπαιδευτικής πορείας του παιδιού με τη χρήση ουσιών-

– Εάν δούμε ότι αλλάζει παρέεςκάνει παρέες με μεγαλύτερα άτομα τα οποία ίσως να μην θέλει να τα γνωρίσουν οι γονείς

– Εάν δούμε ότι σπαταλάει λεφτά και δεν ξέρουμε πού τα σπαταλάει

Εάν δούμε ακόμα στις χειρότερες περιπτώσεις ότι λείπουν πράγματα από το σπίτι. 

Σε σχέση με την αλλαγή στη συμπεριφορά ο κ. Σεργίδης δήλωσε ότι ο γονιός θα πρέπει να παρατηρήσει εάν το παιδί:

  • Είναι κυκλοθυμικός
  • Κλείνεται στον εαυτό του
  • Έχει υπνηλία ή το αντίθετο
  • Έχει μειωμένη ή αυξημένη όρεξη

«Όλα αυτά πρέπει να χτυπήσουν το καμπανάκι».

Αναφορικά με το πώς πρέπει να χειρίζονται αυτές τις υποθέσεις οι γονείς, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΥΚΑΝ τόνισε ότι θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση. 

«Στην περίπτωση που το ανακαλύψουμε ή έχουμε ενδείξεις ότι κάνει χρήση ναρκωτικών τότε προτροπή προς τους γονείς είναι να επικοινωνήσουν με αρμόδιες υπηρεσίες για βοήθεια». 

Στην ΥΚΑΝ υπάρχει η γραμμή 1498 η οποία είναι 24ωρη όλη την εβδομάδα. 

«Αυτή η γραμμή έχει 2 κατευθύνσεις. Η μια κατεύθυνση είναι να πάρει κάποιος να ζητήσει βοήθεια, να ενημερωθεί ή και οι ενήλικοι χρήστες να επικοινωνήσουν ανώνυμα. Είναι καθήκον μας να τους βοηθήσουμε να τους δώσουμε κατευθύνσεις πού μπορούν να αποταθούν. Έχουμε επίσης τον λειτουργό κοινωνικής παρέμβασης της ΥΚΑΝ που ασχολείται αποκλειστικά με την παραπομπή νεαρών συλληφθέντων ή άτομα που ζητούν βοήθεια σε θεραπευτικά προγράμματα».

Οι δράσεις της ΥΚΑΝ

Καταληκτικά ο κ. Σεργίδης αναφέρθηκε στις δράσεις της ΥΚΑΝ.

«Το έργο της ΥΚΑΝ είναι πολύπλευρο και η κύρια δράση της είναι φυσικά η καταστολή. Στόχος της ΥΚΑΝ είναι η σύλληψη των εμπόρων-διακινητών-προμηθευτών ναρκωτικών και η κατάσχεση των ποσοτήτων».

Μέχρι 31/3 σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Σεργίδης, έχουν κατασχεθεί πάνω από 155 kg κάνναβης και άτομα τα οποία εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών έχουν προσαχθεί στη δικαιοσύνη. «Σημαντικό επίσης είναι η διάσπαση και η αποκάλυψη εγκληματικών ομάδων που ασχολούνται με την προμήθεια-εμπορία ναρκωτικών».

Το δεύτερο μέρος του έργου της ΥΚΑΝ είναι η πρόληψη όπου βάσει της Εθνικής Στρατηγικής η ΥΚΑΝ έχει αναλάβει προληπτικές δράσεις σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή ευάλωτες ομάδες με επίκεντρο τους νεαρούς.

«Το 3μηνο που μας πέρασε και τρέχει ακόμη έχουμε το Family Academy που γίνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Παραμυθιού όπου είναι σεμινάρια για γονείς».

Το τρίτο σκέλος αφορά το πρωτόκολλο συνεργασίας με θεραπευτικά κέντρα. 

«Για τους εμπόρους είμαστε αυστηροί και αυτός είναι ο στόχος της υπηρεσίας. Για τους χρήστες τους νεαρούς, τους ανήλικους και νεαρούς ενήλικες, δεν θέλουμε να στιγματιστούν επειδή συνελήφθησαν με μια μικρή ποσότητα για δική τους χρήση. Αυτό που θέλουμε είναι να τους βοηθήσουμε να επανέλθουν και να αντιληφθούν ότι δεν είναι μια καλή συμπεριφοράνα δουν τις επιλογές τους στη ζωή παραπέμποντάς τους σε θεραπευτικά προγράμματα».

Σημείωσε δε πως ο πρώτος παραπεμπτικός φορέας σε θεραπευτικά προγράμματα είναι η Αστυνομία. «Το 2021 είχαμε 228 παραπομπές εκ των οποίων οι 171 ήταν χρήστες». 

Δείτε στο βίντεο όσα δήλωσε στην εκπομπή “Offsite on Air” ο εκπρόσωπος Τύπου της ΥΚΑΝ

πηγή: Offsite