Tαλάτ: ”Ανοικτό το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου Τουρκίας-Κύπρου”

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Tης Μαρίας Χριστοδούλου

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ”Σημερινή”, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τα είπε όλα έξω απ’ τα δόντια. Μίλησε για λύση στο κυπριακό και τις σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας.

Δεν αναιρεί την πραγματοποίησηση ”θερμού επεισόδιου” μεταξύ των δύο πλευρών είπε, λόγω των υδρογονανθράκων. Υποστήριξε πως”από πολιτικής άποψης, είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο”.

Επίσης, είναι θετικός σε μια συνολική λύση του κυπριακού κι όχι μερική όπως συζητείται, θεωρώντας πως οι τουρκοκύπριοι μπορούν να είναι η κινητήριος δύναμη για να πραγματοποιηθεί η λύση αυτή κι όχι η Τουρκία, ούτε οι ελληνοκύπριοι.

Συγκεκριμένα δήλωσε το εξης:‘Η Τουρκία μπορεί να επιβιώσει χωρίς μια λύση. Η Τουρκία είναι ένας διεθνής παίκτης. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά επίσης είναι ένας διεθνής παίκτης, εμείς οι τουρκοκύπριοι δεν είμαστε διεθνείς παίκτες. Αυτό είναι το πρόβλημα. Για αυτό και θέλουμε απεγνωσμένα μια λύση.

Στη συνέχεια εξέφρασε την απογοήτευση του από την κυβέρνηση Χριστόφια και τόνισε πως περιμένει περισσότερα από τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη. Θεωρεί πως είναι πιο ”γενναίος” για να πάρει το ρίσκο και να πει ΝΑΙ σε μια ενδεχόμενη ΛΥΣΗ.

Ο κ. Ταλάτ δε θεωρεί τη θέση της Τουρκία πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα εχθρική, όπως υποστηρίζει επανειλημμένα η Κυβέρνηση αλλά αντιθέτως άκρως υποβοηθητική.

”Η Τουρκία μέσα από δηλώσεις έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμη για οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό, φτάνει να συμφωνούν οι τουρκοκύπριοι και οι ελληνοκύπριοι”, είπε ο κ. Ταλάτ.

Στις τελικές του δηλώσεις μίλησε για την οικονομική κρίση που μαστίζει και τις δύο πλευρές τονίζοντας πως ”με τη λύση θα λυθούν όλα. Ακόμα και το οικονομικό πρόβλημα. Θα αναπτυχθούν όλες οι περιοχές, θα ανοίξουν τα Βαρώσια, θα προσελκύσουμε διεθνείς επενδύσεις. Η νεκρή ζώνη θα γίνει ξανά εκμεταλλεύσιμη από ε/κ και τ/κ. Ο Βορράς θα γίνει ατραξιόν και αυτό θα είναι υπέρ και των ε/κ.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Άγγελος Βότσης προέβη σήμερα στις πιο κάτω δηλώσεις σχετικά με τη συνέντευξη Ταλάτ:

Ο πρώην Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Σημερινή» επαναλαμβάνει τις γνωστές θεωρίες του, ότι δήθεν η εκκρεμότητα στην επίλυση του κυπριακού οφείλεται σε πολιτικές δυνάμεις μέσα στην Ε/κ πλευρά που όπως ισχυρίζεται είναι εναντίον της λύσης. Στις δυνάμεις αυτές κατατάσσει και το ΔΗ.ΚΟ.

Πρόκειται για ένα αναμασημένο μύθο που στοχεύει στη δημιουργία παραπλανητικών εντυπώσεων και στην κάλυψη της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Ο κ. Ταλάτ, αλλά και η Τ/κ κοινότητα γνωρίζουν πολύ καλά ότι εμπόδιο για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού, στη βάση των αρχών και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που προνοούν για λύση Ομοσπονδίας, είναι η Άγκυρα η οποία εμμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της που στοχεύουν σε συνομοσπονδία και δυο κράτη.

Αν η Άγκυρα δεν αναθεωρήσει τη στρατηγική και τη τακτική της και δεν επιδείξει πολιτική βούληση για μια λύση Ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο, καμιά προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού δεν θα αποδώσει αποτελέσματα.

Ο κ. Ταλάτ, εξάλλου, γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει εκλεγεί με βάση ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αρχών για τη λύση του κυπριακού, το οποίο αποτελεί ένδειξη και επιβεβαίωση της θέλησης της δικής μας πλευράς για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης και που κατά τρόπο ξεκάθαρο θέτει τις αρχές μιας τέτοιας λύσης.

Αρχές, φυσικά, που δεν συνάδουν με τις γνωστές γενναιόδωρες προτάσεις του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χριστόφια, τις οποίες ο κ. Ταλάτ φαίνεται ότι νοσταλγεί.

Κατά συνέπεια, οι αιτιάσεις και οι θεωρίες του κ. Ταλάτ δεν συνιστούν θετικές ενέργειες προς την ορθή κατεύθυνση, που είναι η λύση του κυπριακού προς όφελος της Κύπρου και των νομίμων κατοίκων της και φυσικά προς όφελος και των δυο κοινοτήτων του νησιού.