Τανσού Τσιλέρ: Ο άνθρωπος πίσω απο την κρίση στα Ίμια (Εικόνες/ Βίντεο αμοντάριστο υλικό)

Το 1993 η Τανσού Τσιλέρ  γίνεται Πρωθυπουργός  της Τουρκίας η οποία κατέρρευσε το 1996 με την αποχώρηση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Κατά τη διάρκεια εκείνης της Πρωθυπουργίας της συνέβη και η κρίση των Ιμίων, η οποία έφερε Ελλάδα και Τουρκία κοντά σε θερμό πολεμικό επεισόδιο. Από το 1996 ως το 1997 διετέλεσε αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών.

Κατηγορήθηκε για ευρεία διαφθορά κατά τη διάρκεια της Πρωθυπουργίας της. Εξετάστηκε πολλές φορές από το τουρκικό Κοινοβούλιο για τις κατηγορίες αυτές, αλλά τελικά απαλλάχθηκε από όλες, καθώς τίποτε δεν μπόρεσε να αποδειχθεί. Στην Τουρκία θεωρείται από πολλούς ότι η σκανδαλολογία της περιόδου εκείνης αποτέλεσε το εφαλτήριο της ανόδου των ισλαμιστών στην εξουσία.

Η κρίση των Ιμίων

Στις 27.12.1995 είναι η μέρα που άρχισε η κρίση των Ιμίων που βρίσκεται 3 μίλια μακριά από τη συνοικία Γκιουμουσλούκ της Αλικαρνασσού. Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει την ελληνική πρεσβεία ότι υπάρχει θέμα γενικότερα, ανεξαρτήτως του ποιος θα αναλάβει τη διάσωση του τουρκικού πλοίου που προσάραξε σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια.

Την προηγούμενη μέρα Χριστούγεννα, το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσαράζει σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ο πλοίαρχός του αρνείται βοήθεια από το Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και ότι οι μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές της χώρας του.

Στις 28 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκολλούν το τουρκικό φορτηγό και το οδηγούν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας. Το ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος συντρίβεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Λέσβου, ύστερα από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά. Με ελληνική βοήθεια, ο τούρκος πιλότος διασώζεται.

Την επόμενη μέρα το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εκμεταλλεύεται την κατάσταση και επιδίδει ρηματική διακοίνωση στο αντίστοιχο ελληνικό, στην οποία αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι καταχωρισμένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία.

Στις 15 Ιανουαρίου 1996 παραιτείται ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, που νοσηλεύεται στο «Ωνάσειο». Το Υπουργείο Εξωτερικών αντιλαμβανόμενο το παιγνίδι των Τούρκων και ζητά αυξημένα μέτρα επαγρύπνησης στην περιοχή των Ιμίων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στις 27 Ιανουαρίου 1996 δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» στη Σμύρνη μεταβαίνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια. Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της «Χουριέτ».

31 Ιανουαρίου 1996

Η μέρα που σημαδεύτηκε από τον θάνατο τριών Ελλήνων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, υπό συνθήκες που μέχρι και σήμερα, 22 χρόνια μετά τα πραγματικά αίτια δεν έγιναν γνωστά.

Πως έγινε το περιστατικό…

01:40: Στο ΓΕΕΘΑ καταφθάνουν πληροφορίες ότι Τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια.

04:30: Ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απογειώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.

04:50: Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περί τους 10 Τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ.

Δυστυχώς αργότερα θα ανασυρθούν νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός. Όσον αφορά τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί μία σίγουρη απάντηση.

Κατά την διάρκεια της κρίσης, αναφέρει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, το γεγονός ότι στους χάρτες που διανεμήθηκαν από το Τουρκικό κράτος στις ευρωπαϊκές χώρες κατά τις εκεί διπλωματικές ενέργειες της Τουρκίας, οι βραχονησίδες εμφανίζονταν να είναι εντός των 12 ναυτικών μιλίων, γεγονός που υποστήριζε τις Ελληνικές θέσεις, προξένησε ασυγχώρητη ζημιά στην Τουρκία.

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η Τουρκία εγείρει θέματα για την υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, το FIR και ζητάει αποστρατιωτικοποίηση των νησιών της Ελλάδας -νησιών τα οποία η Ελλάδα θεωρεί ότι της ανήκουν βάσει συνθηκών αλλά για τα οποία η Τουρκία επιμένει οτι αποτελούν απροσδιόριστες και αμφισβητούμενες  γκρίζες ζώνες. Το ζητούμενο για την Τουρκία δεν είναι τα Ιμια, αλλά ο ζωτικός της χώρος στο Αιγαίο.

Με τη Συνθήκη της Λωζάνης η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχασε πολλά εδάφη της υπέρ της Ελλάδας αλλά και της Ιταλίας όσον αφορά ειδικά στα Δωδεκάνησα Η Τουρκία αναγνώρισε την κυριαρχία των Ιταλών εκεί  και οταν η Ιταλία παραχώρησε τα νησιά στην Ελλάδα, όλο το «πακέτο»  μεταβιβάστηκε αυτομάτως στην Ελλάδα Τώρα οι Τούρκοι λένε ότι στη Λωζάνη δεν αναφέρονται τα Ίμια με το όνομά τους και άρα δεν καλύπτονται με τον όρο παρακείμενες νησιδες. Παρ οτι αναφέρονται ονομαστικά στις μετέπειτα ιταλοτουρκικές συνθήκες, οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι αυτές ήταν διμερείς και δεν έχουν διεθνή ισχύ.

Επιμέλεια:Νικολέτα Χρήστου

Πληροφορίες:Βικιπαίδεια/ presspublica.gr