Τατάρ: Η δήλωση Χριστοδουλίδη στο ΣΑ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα

Ο Τατάρ ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει πως το Κυπριακό ξεκίνησε το 1974, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι πραγματικότητα και το Κυπριακό συνεχίζεται από το 1958.

Ακόμη, είπε ότι το σημαντικό είναι να διατηρηθεί η ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων στη βάση της ισότητας στην Κύπρο.

Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς Ερντογάν: «Ποτέ δεν θα υπάρξει, άλλη βάση για διευθέτηση Κυπριακού»
Ο Τ/κ ηγέτης σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση έχουν εξαντληθεί και πρόσθεσε ότι το δήλωσε και ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ο Τατάρ είπε ότι η διεθνής κοινότητα έμαθε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση με βάση την ομοσπονδία.

Σχετικά με τη δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι κάποιοι Τουρκοκύπριοι τον καλούν και του ζητούν να τους σώσει, ο Τατάρ είπε ότι αυτό τον στεναχώρησε πολύ και πρόσθεσε ότι μόνο 3-5 άτομα μπορούν να έχουν συμπεριφορά ανάξια των Τουρκοκυπρίων.

Επεσήμανε ότι ο Χριστοδουλίδης εκφωνεί ομιλία στον ΟΗΕ, αλλά ο ίδιος δεν μπορεί και ευχαρίστησε τον Ερντογάν που είναι, όπως είπε, η φωνή των Τουρκοκυπρίων και εξηγεί την πραγματικότητα του ψευδοκράτους.

Επιπλέον, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι, εάν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία στην Κύπρο, αυτή θα είναι στο μοντέλο δύο κρατών.

Τόνισε ότι οι δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη είναι πλασματικές, ασυμβίβαστες με την πραγματικότητα της Κύπρου και αγνοούν τους Τουρκοκύπριους.

«Είναι θέμα τιμής για εμάς το κράτος να συνεχίσει να ζει πιο δυνατό», είπε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος και πρόσθεσε ότι τα μέτρα επί των 14 ζητημάτων έχουν στόχο να σύρουν τους Τούρκους της Κύπρου στην Κυπριακή Δημοκρατία και να αποδυναμώσουν τις βάσεις του ψευδοκράτους. Χαρακτήρισε τα μέτρα ως «ίντριγκες που θα κάνουν για να πετύχουν τους εθνικούς τους στόχους» και τα καταδίκασε.

«Εάν αυτές οι σχέσεις πρέπει να διατηρηθούν στο πλαίσιο του σεβασμού, η πραγματικότητα της τδβκ πρέπει να γίνει αποδεκτή. Η εξουσία στον βορρά είναι μια δομή που σχηματίζεται από τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού», υπέδειξε ο Ερσίν Τατάρ.

«Εάν πρόκειται να υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία, θα είναι σίγουρα η συνεργασία δύο κρατών, δύο δομών, δύο αρχών», τόνισε, προσθέτοντας ότι με την υποστήριξη της Τουρκίας, η πραγματικότητα του ψευδοκράτους ριζώνει και το κάλεσμα του Ερντογάν έκανε το ψευδοκράτος πιο πολύτιμο.

Πηγή: KYΠΕ