Τατάρ: Ύπουλες οι προτάσεις Αναστασιάδη-Τα θεμέλια ψευδοκράτους τέθηκαν το 74′

“Ύπουλες”, ισχυρίστηκε ο Ερσίν Τατάρ ότι είναι οι προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σε ομιλία του στην 13η Σύνοδο Πρέσβεων στην Άγκυρα. Από την πλευρά του, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι καταβάλλουν προσπάθειες ως Τουρκία για αναγνώριση των διαβατηρίων του ψευδοκράτους.

Στην ομιλία του ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι τα θεμέλια του ψευδοκράτους τέθηκαν όταν «ο τουρκικός στρατός πάτησε το πόδι του στο νησί στις 20 Ιουλίου 1974».

Σε όλη την πολιτική του ζωή έχει υπερασπιστεί λύση δύο κρατών με ίσο καθεστώς και ίση κυριαρχία στην Κύπρο, είπε ο Ερσίν Τατάρ και πρόσθεσε ότι «το μοντέλο λύσης που βασίζεται στην ομοσπονδία σημαίνει μπαλώματα των Τουρκοκυπρίων ως μειονότητα».

Σχολιάζοντας τα ΜΟΕ που πρότεινε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι είναι «ύπουλες προτάσεις», που στοχεύουν στη διεύρυνση της εξουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας «στον βορρά».

Απευθυνόμενος στους πρέσβεις, ανέφερε ότι μια νέα εποχή έχει ξεκινήσει στην Κύπρο. «Η νέα πολιτική μπορεί να είναι δύσκολη, ίσως χρειαστεί χρόνο, αλλά πιστεύω ότι ακόμη και στα δύο χρόνια θα έχει σημειωθεί πρόοδος. Η νέα πολιτική είναι μια έντιμη, εθνική πολιτική», είπε.

Υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη της Τουρκίας σε αυτές τις πολιτικές.

Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι ο Ερσίν Τατάρ «κέρδισε τις εκλογές με την υποστήριξη του λαού με τη θέση δύο ίσων κυρίαρχων κρατών». Υποστήριξε ότι «εάν είναι να γίνει διαπραγμάτευση στην Κύπρο, θα είναι μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι, ως Δημοκρατία της Τουρκίας, καταβάλλουν προσπάθειες «για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της τδβκ σε όλο τον κόσμο, για να γίνει πιο ορατή και να αναγνωριστούν τα διαβατήρια της».

Αφού ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Άγκυρα, ο Τατάρ μετέβηκε στο Ικόνιο, όπου θα διεξαχθεί η Τελετή Έναρξης των 5ων Ισλαμικών Αγώνων Αλληλεγγύης.