Τατουάζ: Όταν το συναίσθημα χαράσσεται στο σώμα – Η Άννα Γεωργιάδου δίνει συμβουλές

Το τατουάζ δεν είναι μόδα, μόδα το έκανε ο κόσμος που ασχολήθηκε με αυτό. Ακόμα και κάτι ανορθόγραφο στο σώμα ενός ανθρώπου δεν παύει να είναι ένας τρόπος εκδήλωσης  συναισθημάτων. Tattoo μια λέξη δανεισμένη  από τον 18ο αιώνα, από την Πολυνησιακή λέξη tatau, που σημαίνει ορθός, έντεχνος.

Πριν την εισαγωγή της Πολυνησιακής λέξης στο λεξιλόγιο, σύμφωνα με την Βικιπαίδεια, η πρακτική του τατουάζ περιγραφόταν στη Δύση ως τσιμπήματα, ζωγραφική ή χρώση. Οι ναυτικοί κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους λάνσαραν αργότερα, τόσο τη λέξη όσο την επαναφορά της ιδέας του τατουάζ στην Ευρώπη. Στις μέρες μας κάποιους είναι  φιλοσοφία ζωής, για άλλους μια στιγμή τρέλας ή  μια ανάμνηση χαραγμένη στο σώμα .

Πολλά τατουάζ χρησιμεύουν σαν τελετουργίες, σαν σύμβολα που υποδηλώνουν τη θέση και την ιεραρχία, σαν σύμβολα θρησκευτικής και πνευματικής αφοσίωσης, σαν διακοσμητικά στοιχεία που υποδουλώνουν τη γενναιότητα, σαν σεξουαλικά θέλγητρα και σύμβολα γονιμότητας, σαν διακηρύξεις αγάπης, σαν τιμωρίες, σαν φυλαχτά, σαν προστασία και σαν σύμβολα των περιθωριακών, των σκλάβων και των κατάδικων. Ο συμβολισμός και ο αντίκτυπος των τατουάζ ποικίλλει ανάλογα τα διαφορετικά μέρη και κουλτούρες. Τα τατουάζ μπορεί να υποδεικνύουν το πως νιώθει το άτομο για ένα συγγενικό του πρόσωπο (συνήθως την μητέρα/τον πατέρα ή την κόρη/τον γιο), ή σχετικά με ένα μη συγγενικό του πρόσωπο. Σήμερα, οι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν τατουάζ για καλλιτεχνικούς, αισθητικούς, συναισθηματικούς/αναμνηστικούς, θρησκευτικούς και μαγικούς λόγους και για να συμβολίσουν είτε ότι είναι μέλη, είτε την ταυτοποίησή τους σε συγκεκριμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένου των εγκληματικών οργανώσεων (δείτε τατουάζ εγκληματιών) είτε μιας συγκεκριμένης ομάδας που υποδηλώνει την εθνικότητα ή τη σχέση με ομάδες που αφορούν στη κοινωνική δομή.

Η Άννα Γεωργιάδου ασχολείται εδώ και χρόνια με το σημάδεμα του σώματος αλλιώς την  δερματοστιξία.

«Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να ζωγραφίζω τους τοίχους στο δωμάτιο μου, τα βιβλία και τα θρανία στο σχολειό (γέλια). Μεγαλώνοντας άρχισα να ζωγραφίζω πάνω στο σώμα μου με στυλό και στα χέρια των φίλων μου… Κάπως έτσι άρχισα να σκέφτομαι να ασχοληθώ με την  Το δερματοστιξία αλλά στην πορεία το άφησα γιατί η ζωή μου τα έφερε αλλιώς . Λίγα χρόνια αργότερα κατάφερα να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα. Τα τελευταία  πέντε χρόνια κατάφερα και ασχολήθηκα με το τατουάζ και κατάλαβα  ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη μου αγάπη. Η δημιουργία είναι τέχνη και εγκλωβίζει μέσα της εκατοντάδες συναισθήματα.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε εάν κάποιος που ασχολείται με την δερματοστιξία είναι καλός στην δουλειά του;

Για να κάνει κάποιος τατουάζ πρέπει να επιλέξει ένα ειδικευμένο μαγαζί όπου τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής . Γνωρίζεις φαντάζομαι αρκετούς που ασχολούνται με αυτή την τέχνη που δεν έχουν τα προσόντα ή ακόμη τον κατάλληλο χώρο.

Πως παίρνουμε την  απόφαση για το ποιο τατουάζ θα «χτυπήσουμε» στο σώμα μας;

Είναι καλό να ξέρουμε πριν αποφασίσουμε τι τατουάζ  θα κάνουμε.  Πότε δεν ακολουθούμε την μόδα γιατί αυτή αλλάζει συνεχώς, δεν αντιγράφουμε τατουάζ που είδαμε σε μια φίλη ή σε ένα φίλο γιατί η σημειολογία  διαφέρει για τον καθένα. Η απόφαση για το σχέδιο δεν πρέπει να παίρνεται επιπόλαια, εν βρασμό ψυχής ή ακόμη όταν είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με ένα γεγονός.

Ποια η σχέση σου με τους πελάτες κατά την διάρκεια της δημιουργίας του τατουάζ;

Η σχέση που αναπτύσσω με τους πελάτες μου είναι αντίστοιχη με αυτή  του ψυχοθεραπευτή. Θα μου μιλήσουν για τον εαυτό τους και έτσι μαζί  θα αποφασίσουμε τι θέλουν να κάνουν.

Το καλοκαίρι είναι κατάλληλη εποχή για να κάνουμε ταττού;

Μπορούμε ολοχρονα να κάνουμε τατουάζ άσχετα με την εποχή, αρκεί να το φροντίζουμε σωστά όπως θα μας καθοδηγήσει ο tattoo artist . Ειδικά όμως το καλοκαίρι δεν πρέπει μην ξεχνάμε  ποτέ μα ποτέ ότι στην ηλιοθεραπεία  πρέπει να το καλύπτεις με αρκετή ποσότητα αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας. Το ξέρουμε το τατουάζ σου θα φαίνεται άσπρο αλλά είναι προτιμότερο από το να ξεθωριάσει.

Τι επιλέγουν συνήθως οι γυναίκες και τι οι άντρες;

Οι άντρες συνήθως κάνουν πιο μεγάλα σχέδια και τα προτιμούν στα χέρια, στους ώμους και στα πόδια. Οι γυναίκες αν και πλέον άρχισαν και αυτές να κάνουν μεγάλα σχέδια προτιμούν περισσότερο στα πλευρά, στην πλάτη, αν και μπορώ να σου πω ότι και πάλι υπάρχουν αρκετές  που κάνουν σχέδια και στα χέρια και στα πόδια.

Τι είναι το πιο περίεργο που σου έχουν ζητήσει μέχρι σήμερα;

To πιο σύνηθες και συγχρόνως και περίεργο είναι που μου ζητάνε να καλύψουμε κάποια ουλή ή σημάδι . Η άποψη μου σε αυτό είναι ότι  δεν το θεωρώ αναγκαίο να καλυφτεί γιατί και αυτό κουβαλάει κάποια μνήμη. Σίγουρα όμως αν ο πελάτης επιμένει και έχει τους δικούς του λόγους  η απόφαση του για να δημιουργήσω τατουάζ είναι απόλυτα σεβαστή.

Οσα δεν ξέραμε

 

  • Το 1963 ο Μπρούνο ντέ Πιγκάλ ανοίγει στο Παρίσι το πρώτο Στούντιο Τατουάζ. Ως και φεστιβάλ διοργανώνονται σε τοπική αλλά και διεθνή βάση όπως αυτό του Σίδνεϊ, της Φρανκφούρτης, ενώ από το 1999 διοργανώνεται και στην Ελλάδα Πανελλήνια Έκθεση Tattoo Art!
  • Η Ένωση Επαγγελματιών Τατουάζ των Η.Π.Α. δηλώνει ότι έχουν κάνει τατουάζ σε 39 εκατομμύρια άτομα από το 1990 ως το 2004! (δηλαδή 1 στους 7 Αμερικανούς)!! Στην ίδια κατεύθυνση διάδοσής του δραστηριοποιούνται διάσημοι αστέρες, αθλητές, ηθοποιοί, μοντέλα αλλά και τα ΜΜΕ. Πρόγονος των τατουάζ εικάζεται πως είναι η παράδοση εκδήλωσης πένθους των πρωτόγονων φυλών.
  • Οι παλαιστές και οι μονομάχοι στην αρχαιότητα έφεραν τατουάζ σε ένδειξη αδελφοσύνης. Πολλές φυλές το χρησιμοποιούσαν σαν ένδειξη πένθους ενώ σε άλλες υποδήλωναν τη κοινωνική τους θέση και το αξίωμα.  Σε άλλες δήλωναν πως τα άτομα που τα έφεραν ήταν ώριμα για κοινωνική ζωή.  Για τους Μαορί ακόμη και σήμερα, τα τατουάζ είναι κομμάτι της ιστορίας τους, πολύ «ιερό»!
  • Στις αρχές του 18ου αιώνα το τατουάζ γίνεται μόδα στις αριστοκρατικές τάξεις της Ευρώπης και ύστερα εγκαταλείπεται.  Τον 19ο αιώνα γίνεται πάλι μόδα στην Αγγλία και σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες.  Στην αρχαία Αίγυπτο τατουάζ είχαν οι βασιλικοί ακόλουθοι και οι ιερείς των ειδώλων για να διακρίνονται.

Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν τη τεχνική της δερματοστιξίας ήδη από τη Μυκηναϊκή εποχή, ωστόσο δεν έπαυαν να την θεωρούν ως συνήθεια των βαρβάρων!

Επιμέλειαι/ Συνέντευξη:Νικολέτα Χρήστου

Πληροφορίες:ourvoice, Βικιπαίδεια