“Τελεία και Παύλα”στη διαφθορά των Ελλήνων

Στα πλαίσια του TEDxAcademy που διεξήχθη την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη, ο Διομήδης Σπινέλλης, πρώην Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου κινήματος πολιτών ενάντια στη διαφθορά, προκαλώντας πολλές θετικές αντιδράσεις.

Ο Διομήδης Σπινέλλης, είναι εξέχον μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας, και διευθυντής του εργαστηρίου Πληροφοριακών Τεχνολογιών και Συστημάτων Διοίκησης (γνωστό και ως ISTLab) και της ομάδας Τεχνολογίας Λογισμικού και Ασφάλειας (SENSE). Πολύ γνωστό το έργο του στο TAXISnet, ως Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Η ομιλία του στο TEDxAcademy είχε να κάνει με τη διαφθορά και τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν, για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. “Να πούμε τελεία και παύλα στη διαφθορά”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπινέλλης, ανακοινώνοντας το κίνημα “Τελεία και Παύλα”.

Στην ιστοσελίδα αναφέρονται τα εξής: “Είμαστε απλοί πολίτες, μια ομάδα από σας, που αποφάσισαν να πουν δυνατά αυτό που αισθάνονται, να κάνουν δράση την αντίδραση σε μια κατεστημένη συμπεριφορά: Τέλος στη διαφθορά, ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ!”.

“Το κίνημα πολιτών ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ ξεκίνησε ως ιδέα μιας μικρής ομάδας ανθρώπων. Περιμένουμε και ελπίζουμε όλοι εσείς που νιώθετε ότι ο όρος “διεφθαρμένος σαν Έλληνας” δεν σας εκπροσωπεί να την αγκαλιάσετε συμμετέχοντας ενεργά”, είναι το ανοιχτό κάλεσμα.

Στην ομιλία του ο κ. Σπινέλλης, είπε:

“Μπορούμε να εφαρμόσουμε λύσεις ανταρτοπόλεμου. Πώς; Διαλέγοντας άξιους αντί για κολλητούς, οργανώνοντας αντί να τρέχουμε σαν τους Βέγγους. “Χρειαζόμαστε τεχνικές ανταρτοπόλεμου. Για άμεσες λύσεις. Δεν είμαστε καλοί στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό”, ήταν η συμβουλή του.

Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του: “Στα δυο χρόνια που ήμουν στην ΓΓΠΣ είδαν πολλά τα μάτια μου”, ενώ η γνώμη του για την ελληνική κοινωνία αποτυπώνεται ως εξής:

“Είμαστε φιλότιμοι, εφευρετικοί και έχουμε μεράκι, σε αυτά πρέπει να ποντάρουμε”. “Να παράγουμε περισσότερο, να έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο και να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά”, οι λύσεις για να βγούμε από την κρίση.

Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας πολιτών, γνώρισε αποθεωτική υποδοχή από το κοινό το οποίο ζητωκραύγασε ενθαρρύνοντας την προσπάθεια του κ. Σπινέλλη.

Θετικά σχόλια εμφανίστηκαν άλλωστε εν ριπή οφθαλμού και στα social media, ενώ ο γιος του Jacques-Yves Cousteau, Pierre – Yves, σχολίασε σχετικά μέσα από τη σελίδα της στο Twitter:

 

 

 

Μέσα από την ιστοσελίδα, ο πολίτης μπορεί να αναφέρει ένα περιστατικό διαφθοράς, ή να αναδείξει ένα θετικό περιστατικό με ανώνυμο τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης, από τη θέση του επικεφαλής της ΓΓΠΣ όπου είχε την ευθύνη για την μηχανοργάνωση των εφοριών και του υπουργείου Οικονομικών, είχε καταγγείλει τα ανείσπρακτα πρόστιμα εις βάρος πρατηριούχων.

Παράλληλα, είχε μιλήσει για το σύστημα “40-40-20”, σύμφωνα με το οποίο από κάθε φορολογικό έλεγχο, το 40% του προστίμου πηγαίνει στον εφοριακό, το 40% μένει στον επιχειρηματία και μόνο το 20% πηγαίνει στο ταμείο της εφορίας.

Αυτή η αναφορά προκάλεσε την μήνυση από την ομοσπονδία των εφοριακών (ΠΟΕ ΔΟΥ). Εν τέλει, μόλις το 20% των προστίμων που καταλογίζονται, φτάνουν στα δημόσια ταμεία. Οι δηλώσεις του περί διαφθοράς, είχαν προκαλέσει άλλωστε και την εισαγγελική παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γ. Πεπόνη. Ο κ. Σπινέλλης είχε παραιτηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. 

Για περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα, διαβάστε στο news247.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.