Τέλος Αυγούστου τα εμβόλια της ευλογιάς των πιθήκων στην Κύπρο

Σε εξαιρετικό κλίμα έλαβε χώρα προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα, με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Dr. Tedros Adhanom, και του συμβούλου του ΠΟΥ για θέματα Λοιμωδών Νοσημάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, αξιολογήθηκαν τα δεδομένα που καταγράφονται μέχρι στιγμής σχετικά με τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox), ενώ ο κ. Χατζηπαντέλα ενημέρωσε τον κ. Adhanom για τα πρωτόκολλα που έχουν καταρτιστεί από το Υπουργείο Υγείας, καθώς επίσης και για την ετοιμότητα των αρμόδιων υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου.

Επίσης έγινε ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα δεδομένα που καταγράφονται σε σχέση με την πανδημία COVID-19 και για τον τρόπο διαχείρισης ενός νέου κύματος ενόψει του επερχόμενου χειμώνα. Όπως αναφέρθηκε, οι χώρες θα πρέπει να προωθήσουν τον εμβολιασμό ειδικά ατόμων που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και την προώθηση των μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκα, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών).

Επιπρόσθετα ο κ. Χατζηπαντέλα και ο κ. Adhanom συζήτησαν για τις ενέργειες που τροχοδρομούνται για τη λειτουργία γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κύπρο, με στόχο την αναβάθμιση της ετοιμότητας στην αντιμετώπιση αναδυόμενων και επιρρεπών σε επιδημία Μεταδοτικών Νοσημάτων και Ζωονόσων.

Τέλος Αυγούστου παραλαβές εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων στην Κύπρο

Περί τα τέλη του Αυγούστου αναμένεται η άφιξη των πρώτων εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, ο οποίος είπε ότι παρατηρείται καθυστέρηση από την εταιρεία που τα παράγει.

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχουν οι χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Όπως πρόσθεσε μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα, που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, για την ευλογιά των πιθήκων, η αφίξεις εμβολίων κρίνεται με βάση την επιδημιολογική κατάσταση της κάθε χώρας.

Σε σχέση με την Κύπρο και με βάση την επιδημιολογική της εικόνα, ο κ. Αθανασίου είπε ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια αναμένεται να φτάσουν περί τα τέλη του Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο αναμένονταν 1.400 δόσεις την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο, λόγω του παγκοσμιου συναγερμού που κήρυξε ο ΠΟΥ, πήραν προτεραιότητα για παραλαβή οι χώρες που κατέγραψαν σημαντικό αριθμό κρουσμάτων.

Στο μεταξύ, μέχρι στιγμής στην Κύπρο δεν έχει εντοπιστεί επιβεβαιωμένο περιστατικό, ενώ από τον περασμένο Ιούνιο το Υπουργείο Υγείας έχει ετοιμάσει πλάνο, για τη διαχείριση ενός ενδεχόμενου κρούσματος.

Εξάλλου, για την αντιμετώπιση ενός πιθανού κρούσματος έχει οριστεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς για την ευλογιά των πιθήκων το Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ για τα παιδιά το Μακάρειο Νοσοκομείο.

πηγή: Reporter