Τέλος οι χάρες, μόνο χαλλούμι ΠΟΠ στα ράφια-Αρχίζουν οι έλεγχοι του Υπ. Γεωργίας

Τέλειωσε η περίοδος χάριτος, όπως την είχε χαρακτηρίσει και ο υπουργός Γεωργίας και από σήμερα η Κύπρος γυρίζει και επίσημα σελίδα, όσον αφορά στο χαλλούμι. Και αυτό επειδή από σήμερα βγαίνουν στους δρόμους οι επιθεωρητές του Υπουργείου Γεωργίας και αρχίζουν ελέγχους στις υπεραγορές, καθώς πλέον στα ράφια πρέπει να υπάρχει μόνο χαλλούμι που τηρεί τις προδιαγραφές ΠΟΠ.

Η εφαρμογή του νόμου είχε τεθεί σε ισχύ από την πρώτη του τρέχοντος μηνός, με το Υπουργείο να ενημερώνει τα τυροκομεία, τα οποία εγγράφηκαν στη λίστα, ότι πρέπει να παράγουν μόνο χαλλούμια ΠΟΠ και να τα διαθέτουν στην αγορά. Ωστόσο, λόγω αλλαγών της τελευταίας στιγμής, οι οποίες ήταν ήσσονως σημασίας, δόθηκε μία περίοδος προσαρμογής, πριν ξεκινήσουν οι έλεγχοι.

Πλέον, η συγκεκριμένη περίοδος έχει λάβει τέλος και το Υπουργείο αναλαμβάνει ενεργό δράση, με τους επιθεωρητές να βγαίνουν στους δρόμους και να ξεκινούν τους ελέγχους, ενώ ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Γεωργίας, Κώστας Καδής διαμήνυσε πως στα ράφια δεν μπορούν να υπάρχουν χαλλούμια που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις, καλώντας τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί.

Το Τμήμα Γεωργίας, του αρμόδιου Υπουργείου, είχε στείλει το προηγούμενο διάστημα, μία επιστολή προς όλα τα καταστήματα, τα οποία πωλούν χαλλούμι και τα καλούσε όπως μέχρι σήμερα συμμορφωθούν στην κείμενη νομοθεσία. Στην επιστολή αναγραφόταν ότι σε περίπτωση που κατά τους ελέγχους διαπιστωθεί ότι κυκλοφορούν, διατίθενται ή πωλούνται προϊόντα με το όνομα «χαλλούμι», αλλά δεν πληρούν τις προδιαγραφές για ΠΟΠ (σ.σ. δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία, δεν φέρουν λογότυπο ΠΟΠ, ο παραγωγός δεν έχει λάβει πιστοποίηση), τότε θα επιβληθούν, χωρίς προειδοποίηση, κυρώσεις. Ανάμεσα σε αυτές και η άμεση ανάκληση των προϊόντων από την αγορά, αλλά και να οδηγηθούν στο Δικαστήριο κάποιες περιπτώσεις.

Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε, ως προς την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας, προκάλεσε δυσφορία στους αιγοπροβατοτρόφους, οι οποίοι ήθελαν να είχαν τεθεί σε ισχύ οι πρόνοιες του νόμου αρκετά νωρίτερα. Μάλιστα, είχαν εκφράσει και τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός, προς το Υπουργείο, κάνοντας λόγο για κωλυσιεργία.

Αντιδράσεις για τη μείωση στο 10% του αιγοπρόβειου γάλακτος

Στο μεταξύ, αντιδράσεις έχει επιφέρει και η απόφαση της Κυβέρνησης να μειώσει την ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος, στο 10%, στην παραγωγή χαλλουμιού, μέχρι το τέλος του χρόνου. Όπως είχε αναφέρει στην Επιτροπή Γεωργίας ο Κώστας Καδής, η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως για τους μήνες Σεπτέμβριο-Ιανουάριο η παραγωγή να είναι κάτω του 10%.

Αυτή η απόφαση, όπως εξήγησε ο υπουργός, πάρθηκε επειδή η προηγούμενη περίοδος ήταν δύσκολη για τους αιγοπροβατοτρόφους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να μειώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο, τονίζοντας πως πρέπει να διευκολυνθεί το σύστημα, προσωρινά, τους επόμενους μήνες και αφού υπάρχει η ευχέρεια, να δοθεί χρόνος προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Στόχος της Κυβέρνησης, πρόσθεσε είναι, μετά τον Ιανουάριο να επανέλθει η ποσόστωση του αιγοπρόβειου προς το αγελαδινό γάλα στο 25%.

Η απόφαση αυτή έφερε την αντίδραση της Επιτροπής, με τον πρόεδρό της να αφήνει αιχμές κατά της Κυβέρνησης, για την απουσία μέτρων στήριξης στους αιγοπροβατοτρόφους, ενώ θεώρησε πως η συγκεκριμένη απόφαση θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, από το επιθυμητό.

πηγή: Reporter