Λάρνακα: Τέλος οι θέσεις για το Κοιμητήριο Αγ. Γεωργίου

Η εκκλησιαστική επιτροπή του Αγίου Γεωργίου Κοντού ενημέρωσε πρόσφατα το Δήμο Λάρνακας ότι περί τα τέλη ερχόμενου Ιουλίου το νεκροταφείο της πόλης θα φθάσει στα όρια της υπερπληρότητας, γεγονός που επαναφέρει στην επιφάνεια το καυτό θέμα δημιουργίας νέου κοιμητηρίου.

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Λάρνακας κάνει αγώνα με το χρόνο, προκειμένου να εξασφαλίσει ποσό 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, χρήματα που χρειάζεται άμεσα, προκειμένου να προχωρήσει στην αναγκαστική απαλλοτρίωση της γης όπου θα δημιουργηθεί το νέο κοιμητήριο (ν’ αποζημιωθούν, δηλαδή, οι ιδιοκτήτες των χωραφιών) και παράλληλα να κατασκευαστούν τα πρώτα απαραίτητα έργα υποδομής (Α΄ φάση του έργου).

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, άκαρπες απέβησαν μέχρι σήμερα οι προσπάθειες του Δήμου Λάρνακας για να εξασφαλίσει δανειοδότηση από εμπορικές τράπεζες και συνεργατικά ταμιευτήρια της Κύπρου, γι’ αυτό και οι προσπάθειες εξασφάλισης των αναγκαίων πόρων συνεχίζονται. Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη την ενημέρωση της εκκλησιαστικής επιτροπής Αγ. Γεωργίου προς το δημαρχείο, για όσους θ’ αποβιώσουν μετά τον Ιούλιο, υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνουν άταφοι, σε περίπτωση που δεν διαθέτουν οικογενειακούς τάφους…

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Μάριου Δημητριάδη στη Λάρνακα, αφού το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί σοβαρά το δημοτικό συμβούλιο εδώ και μία πενταετία. Μετά από πολλές προσπάθειες, έγινε κατορθωτό να εξευρεθεί η κατάλληλη γη για το νέο κοιμητήριο της Λάρνακας, η οποία βρίσκεται στο χωριό Τερσεφάνου και είναι έκτασης 87 σκαλών.

Για να ξεκινήσουν, όμως, τα έργα απαιτείται να εξασφαλιστεί προηγουμένως η απαιτούμενη χρηματοδότηση. Θέμα περαιτέρω επέκτασης του υφιστάμενου κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου δεν τίθεται, αφού υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες από τους περιοίκους, τα σπίτια των οποίων βρίσκονται πλέον σε… απόσταση αναπνοής από το νεκροταφείο.

Εναλλακτικές λύσεις

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τον Μάριο Δημητριάδη, ο δήμαρχος Ανδρέας Λουρουτζιάτης ανέφερε ότι για το θέμα του νέου κοιμητηρίου εξετάζονται ήδη εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης και στόχος είναι η εξεύρεση των χρημάτων το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε ν’ αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες της γης που έχει εξευρεθεί και να γίνουν και τα πρώτα αναγκαία έργα υποδομής.

Τα σχέδια είναι έτοιμα και αυτό που απομένει είναι να βρεθούν οι πόροι. Εκτιμάται ότι το νέο κοιμητήριο Λάρνακας θα κοστίσει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο το έργο θα εκτελεστεί σε δύο φάσεις.

Πηγή: Larnakaonline.com.cy