Τέλος στην εκμετάλλευση ξυλείας από πυρόπληκτες περιοχές βάζει το Τμήμα Δασών

Στην καθολική απαγόρευση της υλοτομίας σε πυρόπληκτες δασικές περιοχές, προχωρεί το Τμήμα Δασών. Αυτό προέκυψε έπειτα από πληροφορίες που θέλουν άτομα να προκαλούν κακόβουλα πυρκαγιές έτσι ώστε να καρπώνονται έσοδα από την πώληση της ξυλιάς αλλά ταυτόχρονα και για να ενεργήσει ως ένα επιπρόσθετο μέτρο αποτροπής τέτοιων φαινομένων. Συνεπώς μετά από απόφαση του Τμήματος Δασών, θα τερματιστεί η αδειοδότηση, υλοτομίας, απόληψης και απομάκρυνσης ιστάμενων καμένων δασικών ειδών σε ιδιώτες.

Πλέον, το Τμήμα Δασών, θα προχωρεί με δικά του συνεργεία στην υλοτομία και απομάκρυνση των καμένων δασικών ειδών και θα τα διαθέτει προς πώληση στις εγκαταστάσεις του με τα έσοδα να πηγαίνουν πλέον στα ταμεία του κράτους.

Μιλώντας στο Alphanews.live ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου εξήγησε πως πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο χρησιμοποιείται ήδη από το Τμήμα Δασών. Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξάνδρου, εάν από μια πυρκαγιά σε μια συγκεκριμένη περιοχή προκύψει στη συνέχεια δυνατότητα υλοτομίας τότε οι κάτοικοι της περιοχής  αυτής εξαιρούνται του δικαιώματος αδειοδότησης, υλοτομίας, καμένων δασικών ειδών. Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου, αυτό θα είναι καθολικό. Ερωτηθείς εάν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι πυρκαγιές τίθενται κακόβουλα με σκοπό κάποιοι να έχουν έσοδα από τη ξυλεία, ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε πως όλα περιορίζονται σε πληροφορίες και τίποτα περισσότερο. Σε σχέση με το κόστος των καυσόξυλων, σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου, πωλούνται ανά κυβικό μέτρο και όλα τα είδη κοστίζουν γύρω στα 80 ευρώ, πλην της ακακίας και της λατζιάς.

Υπάρχουν υποχρεώσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει καθορισμένο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ρυθμίζει τις υποχρεώσεις όσων κατέχουν ή χρησιμοποιούν καυσόξυλα.

Με βάση τον νόμο, σε περίπτωση που εντοπιστούν παρανομούντες, αντιμετωπίζουν ποινικά αδικήματα, τα οποία χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες.

Η πρώτη αφορά οποιοδήποτε πρόσωπο κατέχει καυσόξυλα, αλλά δεν διατηρεί τα απαραίτητα στοιχεία ότι τα κατέχει νόμιμα, με το πρόστιμο να ανέρχεται στα 1.000 ευρώ.

Ίδια ποινή προβλέπεται για οποιοδήποτε πρόσωπο δεν βοηθά επιθεωρητή ξυλείας και προϊόντων ξυλείας στους ελέγχους ή δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του.

Ποιο αυστηρές είναι οι ποινές για κάθε πρόσωπο που μεταφέρει καυσόξυλα χωρίς άδεια μεταφοράς ή δελτίο μεταφοράς, αφού υπόκειται σε πρόστιμο 5.000 ευρώ ή ένα έτος φυλάκιση ή και τις δύο ποινές μαζί.

Τέλος, οποιοδήποτε πρόσωπο μεταφέρει καυσόξυλα με δελτίο μεταφοράς που έχει εκδοθεί παράτυπα ή με παραποιημένα στοιχεία, υπόκειται στις ίδιες ποινές. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, ο κάθε πολίτης δικαιούται να προμηθεύεται ξύλα μόνο από αδειούχο έμπορο καυσόξυλων, ο οποίος πρέπει να έχει πάντοτε μαζί του την ετήσια άδεια εμπορίας, που εκδίδεται από το Τμήμα Δασών, έναντι του ποσού των εκατό ευρώ. Στο μεταξύ, επιτρέπεται η προμήθεια απευθείας από το κρατικό δάσος ή άλλη γη (εκτός από τα κρατικά δάση), ωστόσο στη βάση εξασφάλισης συγκεκριμένων αδειών. Πρόκειται για την άδεια υλοτομίας, την άδεια μεταφοράς ή δελτίο μεταφοράς, για οποιαδήποτε μετακίνηση καυσόξυλων. Με την άδεια μεταφοράς, που εκδίδεται από τον διευθυντή του Τμήματος Δασών ή εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό του, κάθε πολίτης μπορεί να μεταφέρει ξυλεία ή καυσόξυλα των ειδών δέντρων και θάμνων, για τα οποία απαιτείται άδεια υλοτομίας.

πηγή: Γράφει ο Παναγιώτης Χατζηαποστόλου στο alphanews.live