Τέμπη: Έπρεπε να είναι τρεις οι σταθμάρχες – Η αναρρωτική και το πόρισμα της ΕΔΕ

Με ταχύτατες διαδικασίες προχωρούν οι ταυτόχρονες έρευνες για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη που οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπους.

Οι έρευνες έχουν εστιάσει στην κατάθεση του 59χρονου σταθμάρχη της Λάρισας ο οποίος προφυλακίστηκε την Κυριακή, ο οποίος δήλωσε ήταν μόνος του στη βάρδια. Δηλώνει «κενό μνήμης» και δεν θυμάται τις κινήσεις του σχετικά με το κλειδί 118 που έπρεπε να φέρει σε σωστή τροχιά την επιβατική αμαξοστοιχία.

Σύμφωνα με έγγραφο με τις βάρδιες που δημοσίευσε ο ΣΚΑΪ ο σταθμάρχης θα έπρεπε να έχει ακόμη δύο συναδέλφους του από τις 22:00 έως τις 23:00.

Την πόρτα της ανακρίτριας πέρασε τη Δευτέρα ως μάρτυρας και ο σταθμάρχης του Παλαιοφαρσάλου, ο οποίος θα αναλάμβανε την επόμενη βάρδια μετά το φρικτό δυστύχημα.

Ο σταθμάρχης προσκόμισε στις αρχές το αρχικό πρόγραμμα με τις υπηρεσίες σταθμαρχών που είχαν οριστεί για τον Φεβρουάριο και όπως όλα δείχνουν, τα λεγόμενά του και το συγκεκριμένο έγγραφο έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την κατάθεση του επιθεωρητή των σταθμαρχών του ΟΣΕ στην ανακρίτρια την περασμένη Παρασκευή (3/3).

Στην κατάθεση που έδωσε ο επιθεωρητής των σταθμαρχών του ΟΣΕ στην ανακρίτρια στην οποία παρουσιάστηκε αυτοβούλως, φέρεται να αναφέρει ότι ο 59χρονος σταθμάρχης ήταν μόνος, προσκομίζοντας μάλιστα και εκείνος το πρόγραμμα των υπηρεσιών.

Δεν αποκλείεται οι δύο εμπλεκόμενοι υπάλληλοι του σταθμαρχείου Λάρισας να κληθούν στην ανάκριση και για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση.

Σήμερα το πόρισμα της ΕΔΕ για την αναρρωτική του προϊστάμενου σταθμάρχη

Υπό διερεύνηση είναι η αναρρωτική άδεια που έλαβε αμέσως μετά το δυστύχημα ο επιθεωρητής του σταθμού της Λάρισας, ο προϊστάμενος που είναι και ο υπεύθυνος για την κατάρτιση των βαρδιών.

Σήμερα αναμένεται το πόρισμα της ΕΔΕ που ζητήθηκε με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη για το πώς και γιατί του χορηγήθηκε η αναρρωτική άδεια από την νευρολογική κλινική Λάρισας

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, εμφανίστηκε στα Εξωτερικά Ιατρεία της Νευροχειρουργικής του Νοσοκομείου Βόλου, με πόνο στη μέση, αναζητώντας τον διευθυντή της κλινικής, ο οποίος όμως δεν είχε ιατρείο και τον παρέπεμψε σε άλλον γιατρό που τελικά του υπέγραψε την αναρρωτική. Χθες κατέθεσε ο γιατρός της Νευροχειρουργικής που υπέγραψε την άδεια και για σήμερα έχει κληθεί ο διευθυντή της κλινικής.

Η Οικονομική Εισαγγελία ερευνά τέσσερις συμβάσεις της ΕΡΓΟΣΕ

Τέσσερις συμβάσεις που υπογράφηκαν το διάστημα 20052015 και αφορούν έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου ερευνά εδώ και μήνες ο Οικονομικός Εισαγγελέας ο οποίος αναζητά ποινικές ευθύνες κρατικών αξιωματούχων από την ΕΡΓΟΣΕ, ως αναθέτουσας αρχής, αλλά και ιδιωτών από την πλευρά των εργοληπτών.

Η έρευνα αναζητά το ενδεχόμενο διάπραξης σοβαρότατων αδικημάτων όπως αυτό της απιστίας και ηθικής αυτουργίας σε αυτήν, από τις ανολοκλήρωτες συμβάσεις, τις ανανεώσεις και όλες τις κωλυσιεργίες που ουσιαστικά άφησαν ανεκτέλεστα μία σειρά από έργα.

Οι τέσσερις συμβάσεις αποτελούν ένα μέρος από το πλέγμα αναθέσεων που έχουν γίνει για υποδομές και μέτρα για την ασφάλεια της γραμμής.

Στο στόχαστρο της Οικονομικής Εισαγγελίας έχουν τεθεί:

  1. Μία σύμβαση του 2005 που σχετίζεται σε εργασίες σηματοδότησης του εθνικού δικτύου
  2. Δύο συμβάσεις του 2013 που αφορούν έργα ολοκλήρωσης και
  3. Μία σύμβαση του 2015 που αφορά το σύστημα τηλεδιοίκησης ETCS

Οι συμβάσεις αφορούν διαφορετικά τμήματα του δικτύου.

Για την σύμβαση 717 που ήρθε στην επικαιρότητα καθώς αφορά την τηλεδιοίκηση όπως και τις επεκτάσεις ή ανανεώσεις της, με αρχή το έτος 2014, η Οικονομική Εισαγγελία είχε διενεργήσει έρευνα η οποία κατέληξε σε αρχειοθέτηση καθώς δεν προέκυψαν ενδείξεις για τη διάπραξη του ερευνώμενου αδικήματος της απιστίας.

Ωστόσο πριν περίπου έναν χρόνο η δικογραφία ανασύρθηκε από το αρχείο, ενόψει νέων στοιχείων σχετικά με το σκέλος που αφορά τη διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, το οποίο ερευνάται πλέον από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

πηγή: CNN Greece