ΤΕΠΑΚ: Εξαιρετικά υψηλός κίνδυνος θανάτων από Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία

Η Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία (Οικ.Υ.) αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, δεδομένου ότι είναι πολύ συχνή στον πληθυσμό (1:250 άτομα) και η παρουσία της εγκυμονεί εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων ή ακόμη και θανάτων σε νέους ανθρώπους.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία , το ΤΕΠΑΚ αναφέρει ότι 90% των περιπτώσεων οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας δεν διαγιγνώσκονται παγκοσμίως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τη νόσο, τα οποία αναφέρουν ότι οι ασθενείς με Οικ.Υ. παρουσιάζουν πολύ αυξημένα επίπεδα LDL («κακής») χοληστερόλης από τη γέννηση τους.

Όπως προσθέτει άνδρες με Οικ.Υ. χωρίς θεραπεία έχουν 50% πιθανότητα εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου πριν την ηλικία των 50 ετών, ενώ γυναίκες με Οικ.Υ. χωρίς θεραπεία έχουν 30% πιθανότητα εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου πριν την ηλικία των 60 ετών.

Σημειώνει ακόμα ότι αν ένας από τους δύο γονείς πάσχει από Οικ.Υ. υπάρχει 50% πιθανότητα το κάθε παιδί να την κληρονομήσει, για να προσθέσει πως ο συνδυασμός κατάλληλης δίαιτας και φαρμάκων είναι απαραίτητος σε όλους τους ασθενείς με Οικ.Υ. προκειμένου να μειωθούν ικανοποιητικά τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης.

Εξάλλου, η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία συστήνει τον έλεγχο χοληστερόλης σε παιδιά με οικογενειακό ιστορικό Οικ.Υ. μεταξύ 2 και 10 ετών.

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία

Το ΤΕΠΑΚ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για την οικογενή υπερχοληστερολαιμία (Οικ.Υ.) είναι μία παγκόσμια εκστρατεία που καθιερώθηκε το 2012 από το FH Foundation και εορτάζεται ετησίως την 24η Σεπτεμβρίου.

Τεράστια σημασία έχει η έγκαιρη ανίχνευση των ατόμων του πληθυσμού που έχουν οικογενή υπερχοληστερολαιμία προκειμένου να εφαρμοσθεί η κατάλληλη θεραπεία και μάλιστα από μικρή ηλικία.

Η εφαρμογή μίας τέτοιας επιθετικής προληπτικής στρατηγικής αναμένεται να μειώσει τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε αυτούς τους ασθενείς. Επιπρόσθετα, η γνώση ότι ένα άτομο πάσχει από οικογενή υπερχοληστερολαιμία είναι σημαντική και σε επίπεδο προγεννητικής συμβουλής και οικογενειακού προγραμματισμού, καθώς εάν ένας από τους δύο γονείς πάσχει από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία, υπάρχει 50% πιθανότητα το κάθε παιδί να την κληρονομήσει.

Έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία

Η έγκαιρη ανίχνευση των ατόμων του πληθυσμού με Οικ.Υ., προκειμένου να πάρουν την κατάλληλη θεραπεία είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς η θεραπεία και μάλιστα από μικρή ηλικία, μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στους ασθενείς (προληπτική ιατρική), αναφέρει το ΤΕΠΑΚ.

Το Κυπριακό Εθνικό Μητρώο Καταγραφής Ασθενών με Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία (Cy-FH), μία πρωτοβουλία της Κυπριακής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια καταγραφής και παρακολούθησης της νόσου σε εθνικό επίπεδο και την υιοθέτηση καλύτερων πρακτικών διάγνωσης και θεραπείας, που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της έκβασης των ασθενών και τη μείωση των δαπανών περίθαλψης (προληπτική ιατρική).

Το Κυπριακό Μητρώο Καταγραφής (Cy-FH), συντονίζει το Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Επιδημιολογίας και Γενετικής στο ΤΕΠΑΚ και συμμετέχει στην παγκόσμια πρωτοβουλία/δίκτυο μελετών για την Οικ.Υ. της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, στο οποίο ήδη συμμετέχουν 68 χώρες και αριθμεί 60. 000 περιπτώσεις.

(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΒΑ)