Τεράστια ανάγκη για αίμα λόγω αύξησης χειρουργείων

Οι εκκλήσεις του Κέντρου Αίματος για αιμοδοσία είναι καθημερινές. Τα αποθέματα μονίμως βρίσκονται σε οριακά επίπεδα, η αγωνία γιατρών και ασθενών μεγάλη, ενώ τα άτομα με θαλασσαιμία εκφράζουν πλέον πολύ έντονη ανησυχία για τη συνέχεια. Τα νέα δεδομένα στον τομέα της Υγείας, όπως διαπιστώνουν οι αρμόδιοι, μάλλον επιβάλλουν την ενίσχυση της αιμοδοσίας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που συνεχώς αλλάζουν και μεγαλώνουν, κυρίως λόγω της αύξησης στον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων που διενεργούνται κάθε μέρα στα νοσηλευτήρια της Κύπρου. Το δεδομένο αυτό, αποδεικνύεται άλλωστε και από τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, αφού στο λογισμικό του Γενικού Συστήματος Υγείας καταγράφεται αύξηση της τάξης του 10% στον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων. 

«Οι αιμοδοσίες που γίνονται κάθε μέρα στην Κύπρο, το αίμα που παίρνουμε δηλαδή, δεν έχει μειωθεί, όπως δεν έχει μειωθεί ούτε και η ανταπόκριση των αιμοδοτών μας», ανέφερε στον «Φ» η προϊστάμενη του Κέντρου Αίματος, Άντρη Παναγιώτου. Ωστόσο, εξήγησε, «εκείνο που βλέπουμε είναι ότι αυξήθηκαν οι ανάγκες. Βλέπουμε περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις, κυρίως εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις για τις οποίες χρειάζεται αίμα, έχουμε αυξημένο αριθμό ογκολογικών περιστατικών κ.λπ. Πλέον αρκετοί ασθενείς που παλαιότερα έπρεπε να μεταβούν στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε μια εξειδικευμένη επέμβαση, τώρα εξυπηρετούνται στην Κύπρο από τα νοσηλευτήρια και τους γιατρούς μας. Αυτό επίσης, είναι πολύ σημαντικό. Οι ανάγκες γενικά έχουν αλλάξει και αυτό ήταν αναμενόμενο. Έχουν αυξηθεί. Για αυτό τον λόγο και πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτά τα νέα δεδομένα».

«Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να πούμε ότι οι πολίτες δεν προσέρχονται για αιμοδοσία. Δυστυχώς όμως, τους τελευταίους μήνες και εξαιτίας και των εποχιακών λοιμώξεων, κάποιοι πολίτες έρχονται στα σημεία αιμοδοσίας για να δώσουν αίμα αλλά δεν μπορούν. Για να δώσει κάποιος αίμα πρέπει να περάσουν 15 ημέρες από την πρώτη ημέρα εμφάνισης των συμπτωμάτων, έτσι οι πολίτες αυτοί, δεν προσφέρουν αίμα ενώ έχουν την καλή διάθεση. Επομένως, δηλαδή η αύξηση των αναγκών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι λόγω λοιμώξεων κάποιοι πολίτες δεν μπορούν να δώσουν αίμα, έχουν φέρει τα αποθέματα μας, σχεδόν σε μόνιμη βάση, σε οριακή κατάσταση. Θεωρούμε ότι πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους για να αυξηθεί η αιμοδοσία, όχι επειδή δεν προσέρχονται οι πολίτες για αιμοδοσία, αλλά επειδή πρέπει να προσέρχονται περισσότεροι πολίτες πλέον για να καλύπτουμε τις αυξημένες ανάγκες μας. Τα νοσηλευτήρια στην Κύπρο έχουν αυξηθεί, οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν αυξηθεί, έχουμε τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα, όπως τα θαλασσαιμικά άτομα, άρα πρέπει να τα λάβουμε όλα υπόψη», ανέφερε η προϊστάμενη του Κέντρου Αίματος.

Καταλήγοντας η κ. Παναγιώτου, ξεκαθάρισε ότι «ευτυχώς, μέχρι τώρα έστω και σε οριακή κατάσταση, τα καταφέρνουμε και δεν έχει κινδυνεύσει καμία ζωή εξαιτίας της έλλειψης αίματος και δεν έχουμε υποχρεωθεί σε αναβολή των μεταγγίσεων για τους ασθενείς μας που είναι πολυμεταγγιζόμενοι. Θα ήμασταν όμως ανεύθυνοι εάν δεν ενεργούσαμε προληπτικά διότι εάν συνεχίσουμε να έχουμε αυτές τις ανάγκες, που φαίνεται ότι θα τις έχουμε, σε κάποια στιγμή ενδεχομένως να δημιουργηθεί πρόβλημα. Δεν πρέπει να αφήσουμε να φθάσουμε σε αυτά τα επίπεδα για να δράσουμε. Πρέπει να προλάβουμε ένα πρόβλημα αφού το έχουμε ήδη εντοπίσει και για αυτό κάνουμε και τις συνεχείς εκκλήσεις στους πολίτες για αιμοδοσία».

Τα μειωμένα αποθέματα αίματος, όπως είναι φυσικό, προκαλούν έντονη ανησυχία σε ασθενείς, όπως οι θαλασσαιμικοί της Κύπρου οι οποίοι υποβάλλονται συχνά σε μεταγγίσεις. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναίμικου Συνδέσμου, Μίλτος Μιλτιάδους, «το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες και αν και προς το παρόν δεν έχουμε ευτυχώς αναβολές στις μεταγγίσεις των θαλασσαιμικών μας, όταν τα αποθέματα βρίσκονται σε οριακά επίπεδα, δεν μπορούμε να μην αναλάβουμε κάποιου είδους δράση». «Για τους θαλασσαιμικούς», τόνισε ο κ. Μιλτιάδους, «το αίμα είναι ότι πιο πολύτιμο και σίγουρα όσο προχωρούμε προς το Πάσχα, που πάντοτε κατά τις περιόδους γιορτών και διακοπών έχουμε μειωμένα αποθέματα, η αγωνία μας μεγαλώνει».

πηγή: Philenews