Τέσσερα τα φαλαινοειδή που εκβράσθηκαν την Πέμπτη (βίντεο)

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών με ανακοίνωση του αποκαλύπτει ότι την Πέμπτη καταγράφηκαν συνολικά εκβρασμοί τεσσάρων κητωδών του είδους Ζιφιός στην παραλιακή περιοχή Πόλης, Αργάκας, Γυαλιάς και όχι μόνο ένας, όπως είχε δημοσιοποιηθεί από τα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το ΤΑΘΕ, μετά από σχετική ενημέρωση που το απόγευμα της συγκεκριμένης μέρας από τον Κοινοτάρχη Αργάκας, υπάλληλοι του Τμήματος και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών μετέβηκαν άμεσα στην περιοχή όπου εντοπίστηκε σε παραλία ένας Ζιφιός. Το άτομο ήταν ζωντανό χωρίς εξωτερικές κακώσεις και με την βοήθεια της Νεολαίας Πόλης Χρυσοχούς και κατοίκων των κοινοτήτων της περιοχής επαναπροωθήθηκε στη θάλασσα.

« Αργότερα λάβαμε πληροφόρηση ότι εντοπίστηκαν ακόμα τρία άτομα του είδους αυτού σε παραπλήσιες παραλίες», τονίζεται στην ανακοίνωση. « Δύο από αυτά ήταν ζωντανά και μετά από πολλές προσπάθειες σε δύσκολες συνθήκες επαναπροωθήθηκαν στη θάλασσα. Το τρίτο δυστυχώς ήταν ήδη νεκρό όταν είχε εντοπιστεί».

Επίσης, στα πλαίσια της περιφερειακής συνεργασίας του Τμήματος Αλιείας με την εξειδικευμένη στην προστασία των κητωδών Ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση ARION θα αποσταλούν πρόσθετα δείγματα για περεταίρω εξειδικευμένες εξετάσεις. Μέσα από τις εξετάσεις και τα στοιχεία που θα συλλεχθούν θα γίνει προσπάθεια εκτίμησης των αιτιών και λόγων που παρατηρήθηκε αυτός ο μαζικός εκβρασμός Ζιφιών στα παράλια της Κύπρου, αναφέρει το ΤΑΘΕ, το οποίο ευχαριστεί τη Νεολαία Περιφέρειας Πόλις Χρυσοχούς και τους κατοίκους των κοινοτήτων της περιοχής για τη βοήθεια και τη συμβολή τους στη μεγάλη προσπάθεια που έγινε κάτω από δύσκολές συνθήκες για τη διάσωση των Ζιφιών.

πηγή: Philenews