Τεχνοκράτες κεντρικών τραπεζών ζητούν αναδιάρθρωση κρατικού χρέους

Υπέρ της διασύνδεσης των όρων αποπληρωμής κυβερνητικών ομολόγων με την επίδοση της οικονομίας της κάθε χώρας τάσσονται οικονομολόγοι των κεντρικών τραπεζών Αγγλίας και Καναδά σε έκθεση περί οικονομικής σταθερότητας που εκδόθηκε την Τρίτη.

Οι Μάρτιν Μπρουκ και Άλεξ Πιενκόφσκι από την Τράπεζα της Αγγλίας και οι Ράις Μέντες και Έρικ Σάντορ από την Τράπεζα του Καναδά αναφέρουν ότι οι διασώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου έχουν υπογραμμίσει πόσο ανεπαρκής («αναντίστοιχος») είναι ο επίσημος σχεδιασμός για τη διαχείριση κρίσεων εθνικού χρέους.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η χρήση δημοσίου χρήματος για τη διάσωση χωρών που έχουν αποκλειστεί από τις χρηματαγορές ρίχνει στους φορολογούμενους ένα άδικο βάρος. Αντίθετα προτείνουν να επωμίζονται το βάρος της διάσωσης οι ιδιώτες πιστωτές, αυτοί που έχουν δανείσει τις κυβερνήσεις. Επίσης, οι συντάκτες εκφράζουν την ανησυχία τους για την πιθανότητα η υπόσχεση μιας διάσωσης που θα χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να δανείζονται υπερβολικά.

Η Wall Street Journal υπενθυμίζει ότι ανάλογος ήταν ο προβληματισμός των Αρχών κατά την αναδιατύπωση των κανόνων λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού τομέα μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Οι Αρχές εξέτασαν πώς οι φορολογούμενοι θα απαλλάσσονταν από την υποχρέωση διάσωσης τραπεζών και πώς θα αντιμετωπιζόταν το πρόβλημα του ηθικού κινδύνου, δηλαδή πώς η αναμενόμενη κρατική στήριξη στις προβληματικές τράπεζες ενθάρρυνε την ανάληψη υπερβολικών ρίσκων από τους τραπεζίτες.

Οι συντάκτες της νέας έκθεσης αναφέρουν ότι τα συμβόλαια κυβερνητικών ομολόγων θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πρόβλεψη καθυστέρησης ή απομείωσης του ποσού αποπληρωμής τους όταν μια χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα. Ένας τρόπος θα ήταν η εισαγωγή ρήτρας αυτόματης αναβολής αποπληρωμής ομολόγων όταν μια χώρα καταθέτει αίτημα βοήθειας από τον επίσημο τομέα, κάτι ανάλογο με τη μετατροπή τραπεζικών ομολόγων σε μετοχές. Μία άλλη επιλογή θα μπορούσε να ήταν η διασύνδεση της αποπληρωμής ομολόγων με το ύψος του ΑΕΠ της χώρας που τα εξέδωσε, κάτι που θα σήμαινε σημαντική μείωση των αποπληρωμών σε περίπτωση οικονομικής στασιμότητας.

H Wall Street Journal επισημαίνει ότι ανάλογες ιδέες δεν διατυπώνονται για πρώτη φορά. Περιλαμβάνονται και σε ανάλυση της δεξαμενής σκέψης Bruegel από τον Αύγουστο. Ωστόσο, η νέα έκθεση αποδεικνύει ότι τέτοιου είδους προτάσεις λαμβάνονται σοβαρά υπόψη σε επίσημους κύκλους. Στην έκθεση πάντως τονίζεται ότι οι απόψεις των τεσσάρων οικονομολόγων δεν αντανακλούν απαραίτητα την επίσημη θέση των δύο κεντρικών τραπεζών.

Πηγή: ΚΥΠΕ