Θα απελάσουν ως παράνομο μετανάστη τον ιμάμη Τεμένους Ομεριέ Λευκωσίας…

Ανοικτή επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη με αίτημα την απελευθέρωση του για ανθρωπιστικούς λόγους

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Στα αστυνομικά κρατητήρια Μενόγειας με σκοπό την απέλασή του κρατείται τις τελευταίες εβδομάδες ο 25χρονος Ιμάμης του Τεμένους Ομεριέ στην παλιά Λευκωσία Sahal Ahmad από το Μπαγκλαντές, που θεωρείται «παράνομος μετανάστης» από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Ο νεαρός Ιμάμης συνελήφθη από την Αστυνομία έξω από το Τέμενος στις 23 Μαρτίου 2020 και κρατήθηκε αρχικά στον Αστυνομικό Σταθμό Λακατάμιας πριν μεταφερθεί στη Μενόγεια. Την περίπτωσή του αποκάλυψε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της οργάνωσης υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ) Δώρος Πολυκάρπου που με χθεσινή (23 Απριλίου 2020) ανοικτή επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητά την απελευθέρωση του μουσουλμάνου θρησκευτικού ηγέτη, επικαλούμενος ανθρωπιστικούς λόγους, ενόψει και της επικείμενης μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής του Ραμαζανιού.

Η ανοικτή επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Αναφέρονται τα εξής στην ανοιχτή Επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, απόψε ξεκινά επίσημα η γιορτή του Ραμαζανιού και είμαι σίγουρος ότι και εσείς προσωπικά αλλά και η κυβέρνηση συλλογικά θα ευχηθεί στους μουσουλμάνους και μουσουλμάνες που ζουν στη χώρα μας  ειρήνη και ευημερία. Δυστυχώς, η παρούσα κατάσταση  με την πανδημία  έχει αναστατώσει σχεδόν όλες τις πτυχές της ζωής μας και πολλά θέματα δεν ήταν δυνατόν να τροχοδρομηθούν όπως είχαμε προβλέψει και προγραμματίσει πριν από την πανδημία και τα αναγκαία για προστασία όλων μας περιοριστικά μέτρα.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, αποτείνομαι σε εσάς για ένα ανθρωπιστικό θέμα το οποίο άπτεται και της υπό αναφορά θρησκευτικής εορτής και της κοινότητας των ανθρώπων που πιστεύουν σε αυτή την θρησκεία,  με την παράκληση να ενεργήσετε άμεσα ώστε ο Ιμάμης του τζαμιού Ομεριέ να μπορέσει να περάσει τις μέρες αυτές όπως αρμόζει σε ένα θρησκευτικό ηγέτη στη χώρα μας. Ο Ιμάμης έχει συλληφθεί, ναι έχει συλληφθεί στις 23.03.2020 έξω από το τζαμί Ομεριέ και κρατείται ως άτυπος μετανάστης στα κρατητήρια της Μενόγειας με σκοπό την απέλαση του. Ο Ιμάμης λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την πανδημία αλλά και της χρονοβόρας διαδικασίας που προηγήθηκε για την ανανέωση του διαβατηρίου του δεν μπόρεσε να διευθετήσει έγκαιρα την άδεια διαμονής του, παρά το γεγονός ότι ως θρησκευτικός ηγέτης, αλλά και ως σύζυγος αναγνωρισμένης πρόσφυγα έχει δικαίωμα  διαμονής στη Κύπρο. Έχουμε αποταθεί εδώ και μέρες στις αρμόδιες Αρχές και παρακαλέσαμε να εξετάσουν το όλο  θέμα έγκαιρα, ενόψει της γιορτής του Ραμαζανιού,  ώστε να μην βρεθούμε όλοι και ιδιαίτερα ο ίδιος ο Ιμάμης  σε αυτή την ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση,  χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε απτά αποτελέσματα, πέραν από κατανόηση και υποσχέσεις.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, με την ανοιχτή αυτή επιστολή μου, αποτείνομαι σε σας με την παράκληση να παρέμβετε άμεσα ώστε ο Ιμάμης να αφεθεί το συντομότερο δυνατό ελεύθερος για να μπορέσει να περάσει την σημαντική αυτή θρησκευτική γιορτή με την οικογένεια του σε αξιοπρεπείς  και αρμόζουσες με τις ημέρες συνθήκες.  Με εκτίμηση Δώρος Πολυκάρπου Εκτελεστικός Διευθυντής ΚΙΣΑ».

Η συνομιλία με τον Ιμάμη Sahal Ahmad

Σημειώνεται ότι ο υπογράφων γνώρισα και συνομίλησα με τον Ιμάμη Sahal Ahmad τον Ιούλιο 2018 στον χώρο του Τεμένους Ομεριέ (που όπως και τα Τεμένη σε άλλες πόλεις της Κύπρου, τυγχάνει διαχείρισης από την Πρεσβεία της Λιβύης) στο πλαίσιο ρεπορτάζ για την «24». Ένα μήνα νωρίτερα, στις 9 Ιουνίου 2018 ο υπογράφων παρευρέθηκα και κάλυψα δημοσιογραφικά τη γιορτή του τέταρτου ετήσιου Ιφτάρ Ραμαζανιού στο Τέμενος Ομεριέ, στο οποίο μίλησε ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Στην εκδήλωση παρέστησαν θρησκευτικοί ηγέτες και εκπρόσωποι όλων των κοινοτήτων του νησιού, όπως ο Μουφτής της Κύπρου Δρ Talip Atalay, συνοδευόμενος από τον Ιμάμη Rauf Al Hallaq, ο Πατέρας Joseph Tartak, εκπρόσωπος της Μαρωνιτικής Εκκλησίας στην Κύπρο, ο Πατέρας Kraj της Λατινικής Εκκλησίας, ο Πατέρας Momig Habeshian της Αρμενικής Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου και η Salpy Eskidjian Weiderud, Εκτελεστική Διευθύντρια του Γραφείου για τον Θρησκευτικό Διάλογο, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το κυπριακό, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας. Την εκδήλωση είχε οργανώσει το Κυπρο-Αραβικό Πολιτιστικό Κέντρο, με τη στήριξη του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας, στο πλαίσιο των ενεργειών δικτύωσης με τις μεταναστευτικές οργανώσεις, του έργου «Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές» και παρόντες ήταν o Διευθυντής και Γενικός Συντονιστής του Κυπρo-Αραβικού Πολιτιστικού Κέντρου, Μοστάφα Ρεφάϊ και η σύζυγος του Μάχα Σαλέμ, όπως και η Ρούλα Γεωργοπούλου, Υπεύθυνη του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας. «Μόνο ενωμένοι μπορούμε να στείλουμε ηχηρό μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης, συμβίωσης και αλληλεγγύης, καθώς με αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία, κτίζουμε γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ λαών, θρησκειών, ιδεολογιών και συμβάλλουμε στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και της ειρήνης στην Κύπρο μας», είχε τονίσει μεταξύ άλλων στην προσφώνηση του ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, απευθυνόμενος στους εκατοντάδες φοιτητές και εργαζόμενους από διάφορες μουσουλμανικές χώρες, που είχαν συρρεύσει για το Ιφτάρ Ραμαζανιού.

Από αριστερά ο Πατέρας Momig Habeshian της Αρμενικής Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο Μουφτής της Κύπρου Δρ. Talip Atalay, o Πατέρας Kraj της Λατινικής Εκκλησίας, ο Ιμάμης Rauf Al Hallaq, o Διευθυντής και Γενικός Συντονιστής του Κυπρo-Αραβικού Πολιτιστικού Κέντρου, Μοστάφα Ρεφάϊ, η σύζυγος του Μάχα Σαλέμ και η Salpy Eskidjian Weiderud, Διαμεσολαβήτρια του Διαλόγου των Θρησκευτικών Ηγετών στην Κύπρο, στην εκδήλωση για το τέταρτο Ιφτάρ Ραμαζανιού τον Ιούλιο 2018.

Το Τέμενος Ομεριέ στην παλιά Λευκωσία.

Στο πλαίσιο της γιορτής είναι και το έθιμο για πλύσιμο του σώματος, όπου κάθε μουσουλμάνος, πρέπει να πλύνει το πρόσωπο, το στόμα, τη μύτη, τα αυτιά, το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια του με νερό, πριν να προσευχηθεί. Στιγμιότυπο από το Ιφτάρ Ραμαζάνι στο Τέμενος Ομεριέ τον Ιούλιο 2018.

Φώτο: Ο Ιμάμης του Τεμένους Ομεριέ στην παλιά Λευκωσία Sahal Ahmad από το Μπαγκλαντές.