Θα κόψουν μισθούς από απείθαρχους κληρικούς

Συνήλθε στην Μονή Πετράκη η τακτική Συνέλευση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Λαγκαδά Σπυρίδωνα, Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007.

Σε μέγα εσωτερικό θέμα για την εκκλησία μετατρέπεται η άρνηση πολλών ιεραρχών και άλλων κληρικών να προσαρμοστούν και να ακολουθήσουν τους νόμους της πολιτείας για τον κορονοϊό. Το γεγονός αυτό δεν το αποκρύβει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο οποίος εμφανίζεται πολύ ενοχλημένος με ιεράρχες και ιερείς που παροτρύνουν τους πιστούς να μην εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού και τάσσονται εναντίον των απαγορευτικών και περιοριστικών μέτρων που επιβάλλει η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της πανδημίας

Σε δηλώσεις του στο alphanews ο Αρχιεπίσκοπος  ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου που θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Πέμπτη, με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να είναι έτοιμος να καταθέσει προτάσεις για τιμωρίες κληρικών και Μητροπολιτών.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου αποκάλυψε ότι έχει στα χέρια του δεκάδες επιστολές διαμαρτυρίας από πολίτες, που “αναθεματίζουν” κληρικούς και τους θεωρούν υπαίτιους για το θάνατο αγαπημένων τους προσώπων, που υπάκουσαν στις προτροπές να μην βάλουν το εμβόλιο. Αναφέρει ενδεικτικά:

“Έχω πολλές επιστολές και θα τις παρουσιάσω στη Σύνοδο που κακίζουν τους κληρικούς που λένε στους δικούς τους να μην εμβολιαστούν και έχουμε θανάτους. Μια γυναίκα προχθές έχασε το παιδί της και αναθεματίζει τον παπά γιατί δεν έβαλε εμβόλιο ο γιος της, πέθανε και άφησε γυναίκα με παιδιά. Ποιος θα κοιτάξει τώρα τα παιδιά του;”

Συνέπειες για τους απείθαρχους

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τονίζει ότι τον τελευταίο λόγο θα έχουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου σε σχέση με τα επιτίμια που μπορούν να επιβληθούν στους ανυπάκουους κληρικούς, τα οποία εκτείνονται από μη καταβολή μισθού μέχρι επ΄αόριστον αργία. Και υπογραμμίζει ότι ήδη η Ιερά Σύνοδος έχει αποφασίσει σε ειδική συνεδρίαση να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες κράτους και επιστημόνων για τα μέτρα κατά του κορονοϊού. Να τι είπε ακριβώς:

“Εφόσον αποφασίσαμε να στηρίξουμε την θέση της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, να βγαίνει ο καθένας, είτε Μητροπολίτης, είτε ιερέας και να λέει ότι θέλει, θα τους καλέσουμε να συμμορφωθούν με την απόφαση της Συνόδου. Θα είναι πρόταση στη Σύνοδο να πάρουμε απόφαση και να καλέσουμε τους πάντες να σεβαστούν την απόφαση της Συνόδου. Όσοι δεν τη σεβαστούν, να τεθεί επιτίμιο.”

Όπως αποκαλύπτει προσανατολίζεται να ζητήσει από την Ιερά Σύνοδο να επιβάλει δημόσιες τοποθετήσεις από ιεράρχες και κληρικούς που αντιτίθενται στο Εμβολιαστικό Πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις κυβερνητικές αποφάσεις, προκειμένου να ενημερώσουν το χριστεπώνυμο πλήθος ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί άμεσα με τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας.

“Είναι πολλοί εκείνοι που θα μου επιτεθούν και θα μου πουν ότι είμαι δικτάτορας και αποφασίζω εγώ. Γι’ αυτό, θα το αποφασίσει η Σύνοδος. Εγώ θα κάνω εισήγηση, αλλά την τελική απόφαση θα την πάρει η Σύνοδος. Ότι εάν εντός τόσων ημερών δεν συμμορφωθούν με την απόφαση της Συνόδου, μπορεί να βάλουμε επιτίμιο να τεθούν σε επ’ αόριστον αργία, υπάρχουν τιμωρίες πολλές.”

 Θα «δικάσουν» τον Μόρφου

Σε ό,τι αφορά στον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, ο οποίος ακόμη και μετά τη νόσηση του με κορονοϊό εξακολουθεί να διατυπώνει δημόσια τις απόψεις του για την πανδημία του κορονοϊού χαρακτηρίζοντας την ως “κατασκευασμένη ασθένεια” και αποτρέποντας τους πιστούς να εμβολιαστούν, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε οι απόψεις του για το θέμα θα κατατεθούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου “για να τις ακούσει και ο ίδιος.”

Σημείωσε δε, ότι η όποια απόφαση για τον Ιεράρχη και για τα υπόλοιπα θέματα θα τεθεί σε ψηφοφορία.

“Σε παλαιότερη Σύνοδο του είπα ότι με αυτά που λέει δεν συμφωνώ και είπε ότι θα σιωπήσει μέχρι το τέλος του χρόνου και θα σκεφτεί τι θα πει μετά. Δεν τελείωσε ο χρόνος και άρχισε να μιλά. Για τον εαυτό του μπορεί ο καθένας να λέει ότι θέλει, αλλά δεν μπορεί να παρακινεί τους άλλους. Έχουμε θανάτους και είμαστε υπεύθυνοι για αυτούς που είναι αφελείς και ακούνε ιερείς και οδεύουν προς τον θάνατο. Έχουμε τόσους θανάτους. Θα πω στη Σύνοδο τι πρέπει να κάνουμε με αυτούς τους παπάδες; Θα τους καλέσουμε να σταματήσουν, εάν δεν σταματήσουν πρέπει να τους τιμωρήσουμε. Για παράδειγμα μπορεί να τους κόψουμε μισθό. Αντέχει εάν δεν παίρνει μισθό να κάνει του κεφιού του; Αλλά αυτό θα το αποφασίσει η Σύνοδος.”

Δεχόμενος επικρίσεις από όλο το φάσμα του οικονομικού κόσμου, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, αποφάσισε επιτέλους να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κλάδος στις σχέσεις του με τις τράπεζες.

Οι πιέσεις προς τον κ. Ηροδότου για να αναιρέσει οδηγίες και εντολές του προς τις εμπορικές τράπεζες που στην ουσία ήταν θηλειά στον λαιμό των επιχειρηματιών τρέχει τώρα να διορθώσει καταστάσεις. Αφού όμως ήδη προκλήθηκε αρκετή ζημιά στην οικονομία του τόπου και αφού πολλές επενδύσεις ακόμα και από το εξωτερικό ματαιώθηκαν εξαιτίας των παράλογων προϋποθέσεων που θέτει η Κεντρική Τράπεζα.