“Θα βρούμε λύσεις και θα ληφθούν μέτρα”

 

Τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης πρέπει να είναι μέτρα στα οποία πιστεύουν οι Κυβερνήσεις των κρατών μελών και τα υιοθετούν, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η Κύπρος θα εμπλακεί σε διάλογο με την Τρόικα ως προς τα μέτρα που θα υιοθετηθούν.

Συμπλήρωσε ότι «μέσα από αυτόν το διάλογο θα βρούμε λύσεις και θα ληφθούν μέτρα», ενώ είπε ότι η Κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται νέο πακέτο μέτρων, χωρίς αυτό να της έχει επιβληθεί από έξω.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μιλούσε στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης, μετά την κοινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου με το Κολλέγιο των Επιτρόπων, στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία».

Παρών ήταν και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ανέφερε ότι η Κύπρος θα πρέπει να δει τα μέτρα μέσα από ένα εθνικό πρίσμα, καθώς αποτελούν μια αναγκαιότητα για τη διόρθωση των στρεβλώσεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η προσπάθεια στην Κύπρο επικεντρώνεται στο να μην φορτωθούν τα βάρη της κρίσης αποκλειστικά πάνω στους εργαζόμενους και στους απλούς ανθρώπους, μέσα από ένα ισοζυγισμένο πρόγραμμα δράσης. Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, είναι θέμα φιλοσοφίας.

«Εμείς θέλουμε στην πράξη να υπάρχει κοινωνική συνοχή και όχι στα λόγια», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ανέφερε ότι «έως τώρα στην Κύπρο τα καταφέρνουμε».

Αναφορικά με τις συζητήσεις που θα γίνουν για την εκπόνηση ενός προγράμματος, μετά την προσφυγή της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να πει «ναι» σε ότι εισηγηθεί η Τρόικα, αλλά θα συζητήσει μαζί της  τα μέτρα, καθώς έχει τις δικές της απόψεις.

Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βρίσκεται σε πορεία υλοποίησής τους.

Αναφερόμενος στο θέμα της ΑΤΑ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αποτελεί παράδοση στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι θεωρείται ευλογία για τον τόπο, καθώς βοηθά στο να αποφεύγονται οι κοινωνικές συγκρούσεις και η κοινωνική ανωμαλία.

Λόγω της σύστασης που υπάρχει για την ΑΤΑ, συνέχισε, προσπαθούμε να πάρουμε διορθωτικά μέτρα και να βελτιώσουμε το μηχανισμό της ΑΤΑ. Είπε ακόμη ότι η Υπουργός Εργασίας, μέσα από τη συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους, είναι πολύ κοντά σε ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι θετικό για τον τόπο και την οικονομία.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με αναφορές στον Τύπο ότι συνέκρινε την Τρόικα με αποικιοκρατική δύναμη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η υφήλιος διέρχεται οικονομική και κοινωνική κρίση, καθώς και κρίση θεσμών και αξιών, συμπληρώνοντας ότι «απόδειξη είναι η ερμηνεία που δόθηκε σε κάτι που ο Χριστόφιας δεν είπε».

Συνέχισε ότι ο ίδιος ουδέποτε είπε ότι η Τρόικα λειτουργεί ως αποικιοκρατική δύναμη και ότι επικαλέστηκε λόγια διακεκριμένου ηγέτη στην ΕΕ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί.

Είπε ότι το θέμα δημιουργήθηκε από την αναπαραγωγή μιας λανθασμένης μετάδοσης της είδησης από μια ελληνική εφημερίδα και ζήτησε από τους λειτουργούς των ΜΜΕ να είναι περισσότερο προσεκτικοί.

«Αυτό είναι έκφραση της ολομέτωπης κρίσης που αγκαλιάζει και τα ΜΜΕ ως θεσμό», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπλήρωσε ότι μιλά «έξω από τα δόντια και ειλικρινά», με το θάρρος και «θράσος» που τον διακρίνει σε όλη την πολιτική του δράση.

Σε ερώτηση για το πώς αισθάνεται για τα μέτρα που θα παρθούν στο πλαίσιο της στήριξης που ζήτησε η Κύπρος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ότι ο Μηχανισμός Στήριξης είναι μια διαδικασία που αποφασίστηκε από τα ίδια τα κράτη μέλη.

«Πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα στα οποία πιστεύουν και οι Κυβερνήσεις και τα οποία υιοθετούν οι Κυβερνήσεις» είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και συμπλήρωσε ότι η Κύπρος έχει υιοθετήσει δύο πακέτα μέτρων και ετοιμάζεται για τρίτο, μέσω ενός κοινωνικού διαλόγου.

Σημείωσε ότι τα μέτρα που πάρθηκαν σε άλλες χώρες είχαν ως συνέπεια απεργίες, κινητοποιήσεις και ανωμαλία. «Διερωτήθηκε κανείς γιατί στην Κύπρο δεν υπήρξε ανωμαλία μέχρι σήμερα», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι στην Κύπρο όλα γίνονται με βάση τον κοινωνικό διάλογο.

Είπε ότι η κοινωνία πληρώνει το τίμημα των στρεβλώσεων από διαθρωτικά προβλήματα, τα οποία δημιουργήθηκαν χρόνια πριν και λόγω μιας υπέρμετρα μεγάλης δημόσιας υπηρεσίας, για την οποία δεν ευθύνεται η σημερινή Κυβέρνηση.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου των Financial Times ότι δημιουργείται σύγχυση σχετικά με την προσφυγή της Κύπρου για στήριξη στο Μηχανισμό Στήριξης, με παράλληλη προσφυγή στη Ρωσία για δανεισμό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η Κύπρος απευθύνθηκε στο Μηχανισμό Στήριξης της Ενωσης, «γιατί είναι η Ένωσή μας, και το εννοούμε αυτό».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ευχαριστεί για το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η εφημερίδα για τη σωτηρία της Κύπρου, «σε άρθρα πολύ φιλικά για την Κύπρο, εντός ή εκτός εισαγωγικών».

Ως προς τις φιλικές σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με τρίτες χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα ή τα αραβικά κράτη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι τα κράτη μέλη διατηρούν τη δυνατότητα να έχουν σχέσεις και με τρίτες χώρες, ενώ διερωτήθηκε  γιατί αυτό κακοφαίνεται σε κάποιους, τη στιγμή που δεν κακοφαίνεται ούτε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε στην ΕΕ.

Συμπλήρωσε ότι η Ρωσία αποτελεί για την ΕΕ στρατηγικό εταίρο και είπε ότι το θέμα του Μηχανισμού Στήριξης αφορά την Κύπρο και την ΕΕ, που πρέπει να συζητήσουν για να βρουν λύσεις . «Εμείς θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για το καλό του τόπου μας και για το καλό της ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι στη Ρωσία «παλινορθώνεται ο καπιταλισμός», οπότε «μην έχετε έγνοια ότι θα φέρουμε τον κομμουνισμό στην Κύπρο ένεκα των σχέσεων μας με τη Ρωσία».

Ανέφερε ακόμη ότι η Κύπρος πρέπει να αφεθεί να λύσει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και να βοηθήσει ταυτόχρονα την ΕΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, που είναι παγκόσμια και πανευρωπαϊκή.

Ο κ. Μπαρόζο, ερωτηθείς αν ανησυχεί για τη δέσμευση της κυπριακής Κυβέρνησης για τη λήψη μέτρων, καθώς και για την «αίσθηση ιδιοκτησίας» της Λευκωσίας απέναντι στο πρόγραμμα στήριξης, απάντησε ότι η Επιτροπή χαιρέτισε το αίτημα της Κύπρου για ένταξη στο Μηχανισμό.

Συμπλήρωσε επίσης ότι είναι πεποίθηση της Επιτροπής ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρά τη διόρθωση των οικονομικών της ανισορροπιών.

«Χαιρετίζω τις ενεργείς που έχουν γίνει έως τώρα εκ μέρους των κυπριακών Αρχών για τη διόρθωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού», είπε ο κ. Μπαρόζο και συμπλήρωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση ότι πρόκειται για διορθωτικά μέτρα που λαμβάνονται σε καιρό ύφεσης.

Είπε επίσης ότι η Τρόικα ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο επαφών της στο νησί, ενώ θα επιστρέψει σύντομα με στόχο να ετοιμαστεί το πρόγραμμα για την Κύπρο μαζί με τις Κυπριακές Αρχές.

Το πρόγραμμα, είπε, περιέχει μέτρα, κάποια από τα οποία ήδη υιοθέτησαν οι κυπριακές Αρχές, καθώς και τις συστάσεις που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Κύπρο, ενώ πρόσθεσε ότι οι κυπριακές Αρχές αντέδρασαν πολύ θετικά στις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ανέφερε επίσης ότι είναι σημαντικό να υπάρχει η «αίσθηση της ιδιοκτησίας» των μέτρων και ότι αυτά δεν επιβάλλονται από έξω, κάτι που όπως είπε δεν είναι ούτως ή άλλως αληθές.

«Η δική μου συμβουλή προς την Κύπρο είναι να προχωρήσει στα μέτρα μέσω μιας εθνικής προοπτικής», για τη διόρθωση των ανισορροπιών, κάποιες από τις οποίες, όπως είπε, είναι συνέπεια της έκθεσης της Κύπρου σε καταστάσεις που δημιουργήθηκαν σε άλλα κράτη μέλη.