Θανατηφόρα: Αλκοόλ και ναρκωτικά θερίζουν στους δρόμους

Η χαρτογράφηση των αιτιών για τα θανατηφόρα το 2022 – Κακή αρχή για το 2022

Το 2022 αποτέλεσε την καλύτερη χρονιά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά στα θανατηφόρα δυστυχήματα μετά το 2013,, αλλά το 2023 άρχισε πολύ άσχημα. Εντός Ιανουαρίου σημειώθηκαν έξι θανατηφόρες συγκρούσεις με έξι νεκρούς. Ολόκληρο το 2022 σημειώθηκαν 35 θανατηφορες συγκρούσεις με 37 θύματα.

Σημειώνεται ότι σήμερα 30/1 είχαμε τον 7ο νέκρο στην άσφαλτο και συγκεκριμένα 35χρονη από την Ρωσία.

Με βαση τα στοιχεία αυτά, Αλκοόλ,  ναρκωτικά, ταχύτητα και απρόσεκτη οδήγηση, εξακολουθούν να αποτελούν τις κύριες αιτίες πρόκλησης τέτοιων συγκρούσεων.

  • Τουλάχιστον 27 από τις 35 θανατηφόρες συγκρούσεις το 2022 έχουν ως κύρια αιτία πρόκλησης τους ένα από τους πιο πάνω παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα:
  • 7 θανατηφόρες συγκρούσεις κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους συνολικά 8 άνθρωποι, είχαν ως κύρια αιτία την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή/ και ναρκωτικών ουσιών.
  • 7 συγκρούσεις, κατά τις οποίες χάθηκαν 7 άνθρωποι, οφείλονται στην απρόσεκτη οδήγηση ή/ και την απόσπαση της προσοχής του οδηγού,
  • Σε άλλες 7 συγκρούσεις, όπου έχασαν τη ζωή τους 8 άνθρωποι, κύρια αιτία πρόκλησης ήταν η παράνομη στροφή δεξιά ή η επαναστροφή.
  • Όσον αφορά στην υπερβολική ταχύτητα, όπως αποδεικνύεται αποτελεί επίσης την κύρια αιτία πρόκλησης 6 θανατηφόρων συγκρούσεων.
  • Η υπερβολική ταχύτητα είναι η βασική αιτία πρόκλησης των θανατηφόρων στις 6 συγκρούσεις του 2023.

Τα στοιχεία αυτά θα αναλυθούν διεξοδικώς, ενώ ήδη  αποφασίστηκαν  συγκεκριμένες δράσεις, με στόχο την όσο το δυνατό μεγαλύτερη μείωση των θανατηφόρων και σοβαρών οδικών συγκρούσεων.

Αποφασίστηκε όπως πέραν των καθημερινών ελέγχων τροχαίας, που ήδη πραγματοποιούνται, να διεξάγονται στοχευμένοι έλεγχοι στα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου, όπως αυτά καθορίζονται μέσα από την ανάλυση των δεδομένων των τροχαίων συγκρούσεων. Παράλληλα, αποφασίστηκε η εντονότερη και πιο οργανωμένη διεξαγωγή ελέγχων και εκστρατειών που αφορούν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης / ναρκωτικών ουσιών, τη χρήση προστατευτικού κράνους και ζώνης ασφαλείας και την τήρηση των ορίων ταχύτητας.

Ταυτόχρονα με τους ελέγχους, αποφασίστηκε όπως δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της διαφώτισης του κοινού σε θέματα οδικής ασφάλειας, κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας, αλλά και αλλοδαπούς, που διαμένουν ή επισκέπτονται την Κύπρο. Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας σχεδιάζει να βάλει στο οπλοστάσιο της διαφώτισης και application που θα στέλλει μηνύματα για την ασφαλή οδήγηση.

Η προσπάθεια μείωσης των θανατηφόρων εντάσσεται σε ένα σχέδιο δράσης της Αστυνομίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και τις κυβερνητικές οργανώσεις. Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια ευαισθητοποίησης των νεαρών μέσω διαλέξεων και διαφωτιστικών εκστρατειών. Μέσω της πολιτικής που εφαρμόζεται δημοσιεύονται στις ιστοσελίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Αστυνομίας μηνύματα μέσω βίντεο και σημειώματα στους χρήστες οδικού δικτύου. Ταυτοχρόνως η χρήση του συστήματος φωτοεπισήμανσης βοηθά στη μείωση των θανατηφόρων.

πηγή: Offsite (Του Γιώργου Μιχαηλίδη)