Την 1η Αυγούστου θα ανακοινώσει το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας την ποινή για την Έφη Ηροδότου, η οποία σε δυστύχημα στις 27 Δεκεμβρίου 2007 προκάλεσε το θάνατο του Αιμίλιου Ιωάννου.
Κατά τη σημερινή ακρόαση ο συνήγορος υπεράσπισης Κρις Τριανταφυλλίδης αγόρευσε για μετριασμό της ποινής, ενώ μετά από απόφαση του Δικαστηρίου διεξήχθη και δίκη τύπου Νιούτον “Newton trial” σε σχέση με το εύλογο χρονικό διάστημα και το κατά πόσο η κατηγορούμενη γνώριζε το ότι ήταν καταζητούμενη από τις κυπριακές Αρχές.
Κατά την αγόρευση του ο Κρις Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε στην πρώτη πρωτόδικη απόφαση για το δυστύχημα ημερομηνίας 16 Σεπτεμβρίου 2009 με την οποία η Έφη Ηροδότου κρίθηκε ένοχη μόνο για την κατηγορία της εγκατάλειψης της σκηνής και για την οποία της επεβλήθη στις 30 Σεπτεμβρίου 2009 ποινή φυλάκισης 2 μηνών με αναστολή και στέρηση της άδειας οδήγησης γα 2 χρόνια και υποστήριξε ότι η κατηγορούμενη έχει ήδη υποστεί ποινή φυλάκισης γι’ αυτό το αδίκημα.
Ο Κρις Τριανταφυλλίδης σημείωσε ακολούθως ότι η Έφη Ηροδότου δεν έφερε ένσταση στην έκδοση της στην Κύπρο αλλά και ότι βρίσκεται υπό κράτηση από τις 8 Ιανουαρίου 2017, υποδεικνύοντας πως αν το Δικαστήριο επιβάλει ποινή φυλάκισης και με δεδομένο ότι η κράτηση από τις 8 Ιανουαρίου ήταν γι’ αυτή την υπόθεση, οφείλει (το Δικαστήριο) να προσμετρήσει στην ποινή την περίοδο κράτησης της.
Σε σχέση με το χρόνο που έχει παρέλθει από τη διάπραξη των αδικημάτων ο συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε ότι η περίοδος κατά την οποία η Έφη Ηροδότου καταζητείτο, κατά τις Αρχές, ήταν από τις 3 Μαρτίου 2011 όταν εξεδόθη η απόφαση του Εφετείου μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου 2017 που συνελήφθη στην Αθήνα . Πρόσθεσε ότι κατά την περίοδο από την μέρα του δυστυχήματος στις 27 Δεκεμβρίου 2007 μέχρι τις 3 Μαρτίου 2011 η Έφη Ηροδότου κινείτο νομίμως. Ανέφερε επίσης πως όταν η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε την έκδοση της στη βάση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, είχε δηλώσεις ότι η πρώτη υπόθεση ανεστάλη στις 12 Απριλίου 2012 λόγω μη επίδοσης και πως τα δύο εντάλματα σύλληψης εναντίον της Έφης Ηροδότου ακυρώθηκαν. Σημείωσε δε πως ως εκ τούτου η περίοδος κατά την οποία υπήρχε εναντίον της Έφης Ηροδότου ενεργό ένταλμα σύλληψης ήταν από τις 12 Μαΐου 2011 μέχρι τις 12 Απριλίου 2012.
Είπε επίσης ότι η παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος μπορεί να οδηγήσει το Δικαστήριο να μην επιβάλει ποινή φυλάκισης επειδή ο άνθρωπος που δικάζεται έχει αλλάξει και ως εκ τούτου δεν τιμωρείται ο άνθρωπος που διέπραξε το αδίκημα αλλά ένας άλλος άνθρωπος.
Ανέφερε επίσης πως δεν υπήρχε εναντίον της Έφης Ηροδότου ποινική υπόθεση ούτε ένταλμα σύλληψης και διερωτήθηκε με βάση αυτά τα δεδομένα γιατί να ερχόταν η Έφη Ηροδότου στην Κύπρο. «Ποια η νομική υποχρέωση; Σε ποιο νόμο στηρίζεται η υποχρέωση (να έρθει Κύπρο);» διερωτήθηκε ο συνήγορος υπεράσπισης, υποδεικνύοντας ότι «δικάζουμε με νόμους» και κατά την περίοδο 27 Δεκεμβρίου 2007 μέχρι 8 Ιανουαρίου 2017 μόνο για 1 χρόνο είχε υποχρέωση η κ. Ηροδότου να έρθει Κύπρο.
Στηρίζοντας ακολούθως τη θέση της Έφης Ηροδότου ότι δεν γνώριζε ότι ήταν καταζητούμενη ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι κατά την περίοδο που ήταν στην Ελλάδα η Έφη Ηροδότου είχε ζητήσει βεβαίωση αποδοχών φορολογικού μητρώου με διεύθυνση στη Νέα Ιωνία όπου συνελήφθη και πως «η κατηγορούμενη με το πραγματικό της όνομα ενεγράφη στις ελληνικές αρχές και στο φορολογικό μητρώο τον Απρίλιο 2016».
Ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε επίσης στις προσωπικές περιστάσεις της καταδικασθείσας οι οποίες όπως είπε είναι ουσιαστικής σημασίας σε σχέση με τον μετριασμό της ποινής.
Όπως εξήγησε η κ. Ηροδότου έχει λευκό ποινικό μητρώο αλλά και το δυστύχημα της 27ης Δεκεμβρίου 2007 αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό στο βαθμό που «όχι μόνο δεν υπάρχει απομακρυσμένη πιθανότητα επανάληψης, (μια τέτοια πιθανότητα) είναι σχεδόν ανύπαρκτη» είπε.
Έκανε επίσης λόγο για σοβαρές επιπτώσεις στη σταδιοδρομία της κ. Ηροδότου, καταθέτοντας ως τεκμήρια πτυχίο Ψυχολογίας και πιστοποιητικά σπουδών. Όπως ανέφερε λόγω της υπόθεσης, τουλάχιστο για ένα διάστημα η Έφη Ηροδότου δεν θα μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα της σπουδής της καθώς δεν θα μπορεί να εγγραφεί στο Μητρώο Ψυχολόγων όπου απαιτείται λευκό ποινικό μητρώο. Κατατέθηκε επίσης από την υπεράσπιση πιστοποιητικό της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας αναφορικά με το διορισμό της Έφης Ηροδότου στο Κατηχητικό της Μητρόπολης τον καιρό που διέμενε στην Αθήνα, όπως επίσης και πιστοποιητικό εγγραφής στο Συμβούλιο Εθελοντισμού από το 2010.
Κατατέθηκε επίσης ιατρικό πιστοποιητικό ημερομηνίας 20 Μαρτίου 2014 στο οποίο γίνεται αναφορά σε ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Έφη Ηροδότου λόγω της κατάστασης που προκλήθηκε μετά το δυστύχημα.
Προσκομίστηκε επίσης έκθεση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην οποία αναφέρεται ότι χρειάζεται περίθαλψη.
Τόνισε ακόμη ότι η μη παραδοχή της Έφης Ηροδότου ασκώντας συνταγματικό της δικαίωμα δεν μπορεί να θεωρηθεί επιβαρυντικός παράγοντας, απλά δεν πιστώνεται με το ελαφρυντικό της παραδοχής.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε επίσης στις κοινωνικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζει και που θα αντιμετωπίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα η Έφη Ηροδότου. Όπως εξήγησε, όταν βγει στην κοινωνία θα έχει να αντιμετωπίσει μια κοινωνία που μέσα από τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ κάποια από τα οποία κάνουν λόγο ακόμη και για δολοφονία του Αιμίλιου Ιωάννου, έχει σχηματίσει μια πολύ αρνητική εικόνα για την Έφη Ηροδότου.
Είπε επίσης ότι η οικογένεια του Αιμίλιου Ιωάννου αποζημιώθηκε από την ασφαλιστική εταιρεία όπου ήταν ασφαλισμένο το όχημα της Έφης Ηροδότου με το ποσό των €22.800.
Συνοψίζοντας ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι για όλους τους πιο πάνω λόγους το Δικαστήριο ακόμα και αν επιβάλει ποινή φυλάκισης στην Έφη Ηροδότου θα πρέπει να την αναστείλει.
Ακολούθως επέκρινε και τη στάση της εκπροσώπου της κατηγορούσας Αρχής Αντιγόνης Μιχαήλ λέγοντας ότι στη δίκη αυτή η Γενική Εισαγγελία δεν εκπροσωπούσε το κράτος αλλά συνειδητά κάτι άλλο και ότι η κ. Μιχαήλ λειτουργούσε ωσάν να είναι δικηγόρος της οικογένειας του Αιμίλιου Ιωάννου. Τοποθέτηση στην οποία απάντησε η κ. Μιχαήλ προκαλώντας τον κ. Τριανταφυλλίδη να αναφέρει κατά πόσο έγινε οτιδήποτε μεμπτό.
Με την ολοκλήρωση της αγόρευσης της υπεράσπισης για μετριασμό της ποινής το Δικαστήριο αποφάσισε τη διεξαγωγή δίκης τύπου Νιούτον (Newton trial) λόγω της ύπαρξης διάστασης σε ό,τι αφορά τα γεγονότα σε σχέση με το αν η Έφη Ηροδότου γνώριζε ότι ήταν καταζητούμενη κάτι που σχετίζεται αν η ίδια φέρει την ευθύνη για την πάροδο του χρονικού διαστήματος που παρήλθε μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Το Δικαστήριο σημείωσε ότι η γνώση της κατηγορούμενης για το ότι ήταν καταζητούμενη από τις κυπριακές αρχές είναι ουσιώδης για την επιβολή της ποινής και πως αποφασίζει τη διεξαγωγή δίκης τύπου Νιούτον καθώς δεν προέκυψε ξεκάθαρη εικόνα για το εν λόγω θέμα.
Κατά την ακρόαση στο πλαίσιο της δίκης τύπου Νιούτον οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε όσα αναφέρονται στην Έκθεση του Γραφείου Ευημερίας και τα οποία η ίδια η Έφη Ηροδότου ανέφερε καθώς και σε επιστολές που είχε καταθέσει ο μάρτυρας Ηρακλής Πιτσιλλής.
Το Δικαστήριο επιφύλαξε την απόφαση του σε ό,τι αφορά τη δίκη τύπου Νιούτον και ανακοίνωσε ότι τόσο η απόφαση επί της δίκης Νιούτον όσο και η επιβολή ποινής θα ανακοινωθούν την Τρίτη 1η Αυγούστου στις 10:30 το πρωί. Διέταξε επίσης όπως η κατηγορούμενη παραμείνει υπό κράτηση.
Πηγή:ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης: