Θέλουν να σταματήσουν τη λειτουργία του TikTok λόγω προσωπικών δεδομένων

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του TikTok θα συναντηθεί με τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok θα έχει συνομιλίες με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τρίτη, καθώς η Δύση εντείνει τον έλεγχο του κινεζικής ιδιοκτησίας κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Shou Zi Chew θα συναντηθεί με τις Αντιπροέδρους της ΕΕ Margrethe Vestager και Vera Jourova, την Επίτροπο Εσωτερικών υποθέσεων του μπλοκ Ίλβα Γιόχανσον και τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.

Στην ημερήσια διάταξη θα βρεθούν θέματα όπως το απόρρητο, η ρύθμιση περιεχομένου και η ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο.

Η πλατφόρμα TikTok, της οποίας η μητρική εταιρεία ByteDance είναι κινεζική, βρίσκεται υπό πίεση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς η Δύση επανεξετάζει τις σχέσεις της με το Πεκίνο σε πολλαπλά μέτωπα.

Ορισμένοι Αμερικανοί βουλευτές θέλουν να σταματήσουν τη λειτουργία του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον περασμένο μήνα η Ουάσιγκτον απαγόρευσε την εφαρμογή από συσκευές της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, καθώς αυξάνονται οι φόβοι μήπως περάσουν τα δεδομένα πολιτών των ΗΠΑ στα χέρια της Κίνας.

Η ByteDance βρίσκεται ήδη υπό έρευνα από την ιρλανδική ρυθμιστική αρχή απορρήτου, (DPC), για το αν παραβίασε τον νόμο προστασίας δεδομένων της ΕΕ GDPR, λόγω του τρόπου με τον οποίο επεξεργαζόταν τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών και για τη μεταφορά δεδομένων στην Κίνα.

Τον Νοέμβριο, το TikTok παραδέχτηκε ότι κάποιο από το προσωπικό στην Κίνα μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών.

Η ByteDance δέχθηκε επίσης έντονη κριτική πέρυσι, αφού αποκαλύφθηκε ότι κατασκόπευε δημοσιογράφους από διάφορα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Bloomberg.

Η εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά ότι η κινεζική Κυβέρνηση έχει οποιοδήποτε έλεγχο στο TikTok.

Η ΕΕ χτίζει ένα σημαντικό νομικό οπλοστάσιο κατά των εταιρειών τεχνολογίας, ψηφίζοντας δύο νόμους για να διασφαλίσει ότι οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ακολουθούν τους κανόνες του μπλοκ.

Η επίσκεψη του Chew έρχεται μετά την έναρξη ισχύος του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), ο οποίος επιβάλλει αυστηρότερους διαδικτυακούς κανονισμούς, Το DSA αναγκάζει τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα διαδικτυακά καταστήματα και τις μηχανές αναζήτησης να αντιδρούν πιο γρήγορα για να αφαιρέσουν περιεχόμενο που θεωρείται ότι παραβιάζει τους κανονισμούς της ΕΕ.

Η εκπρόσωπος της Vestager είπε ότι η συνάντηση είναι  μέρος πολλών συναντήσεων με πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εταιρείες τεχνολογίας και ότι η TikTok ζήτησε τις συνομιλίες.

Ο ανώτατος αξιωματούχος του μπλοκ για την επιβολή της ψηφιακής νομοθεσίας, Τιερί Μπρετόν, θα πραγματοποιήσει βιντεοκλήση με τον Τσου στις 19 Ιανουαρίου, καθώς βρίσκεται στην Ισπανία αυτή την εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη τη Δευτέρα, ο Μπρετόν είπε ότι θα πει στον Τσουου «το ίδιο πράγμα» που είπε στον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη του Twitter Έλον Μασκ, να προετοιμαστεί «να εφαρμόσει όλους τους κανόνες μας».

Ένας εκπρόσωπος του TikTok είπε ότι η πλατφόρμα είναι «πλήρως δεσμευμένη στην εφαρμογή των διατάξεων του DSA και (έχει) διαθέτει βασικούς πόρους από όλη την επιχείρηση για να διασφαλίσει τη μελλοντική συμμόρφωση με τον κανονισμό.

Πηγή: ΚΥΠΕ