Weekend Special: Η κρίση «γεννά» και «θάβει» επαγγέλματα στην Κύπρο του αύριο (vid)

Αυτό τόνισε σε δηλώσεις της στο 24H η κ. Άννα Σοφοκλέους, σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Του Ανδρεά Παπαευτυχίου

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Σοφοκλέους, κλάδοι σπουδών και επαγγέλματα που είχαν ζήτηση στο παρελθόν αρχίζουν πια να καταρρέουν λόγω της κρίσης. Την ίδια στιγμή, νέες ανάγκες, νέες ευκαιρίες και νέα δεδομένα αναδύονται με αποτέλεσμα τη δημιουργία ή την ανάπτυξη νέων κλάδων και επαγγελμάτων. 

Το 2013 προβλέπεται να είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για την Κύπρο καθώς η ανεργία αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο». Το νέο περιβάλλον που θα προκύψει μετά την οικονομική ύφεση προβλέπεται να είναι πιο απαιτητικό και πιο ανταγωνιστικό.

Κλάδοι-Επαγγέλματα με ευοίωνο μέλλον 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, εννέα κλάδοι είναι αυτοί που έχουν τις μεγαλύτερες προοπτικές για να δώσουν λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας.

Κλάδοι όπως το διαδίκτυο, η διαχείριση των αποβλήτων, η αειφόρος ανάπτυξη και η βιωσιμότητα, η αποκατάσταση, οι ξένες γλώσσες, η υγεινομική περίθαλψη, η οφθαλμολογία, η λογιστική και η ασφάλεια αναμένεται να έχουν αυξημένη ζήτηση τα επόμενα χρόνια.

Ως εκ τούτου, πληροφορικοί, τηλεπληροφορικοί, λογιστές, φοροτεχνικοί, μηχανολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, εξειδικευμένοι θεραπευτές, τεχνολόγοι- ακτινολόγοι, μεταφραστές, νοσοκόμοι, οφθαλμίατροι είναι μερικά από τα επαγγέλματατα που αναμένεται να δώσουν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες εργασίας, ειδικά σε νέους ανθρώπους.

Επαγγέλματα με ζοφερό μέλλον

Αντιθέτως, σοβαρά προβλήματα απορροφητικότητας αναμένεται να παρουσιάσουν επαγγέλματα που ανήκουν στην λεγόμενη κατηγορία των «κορεσμένων» επαγγελμάτων. Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται κυρίως επαγγέλματα με θεωρητική κατεύθυνση. 

Έτσι, εκπαιδευτικοί (κυρίως φιλόλογοι, θεολόγοι, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, γεωγράφοι), δάσκαλοι, κοινωνιολόγοι, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, καλλιτέχνες, ηθοποιοί, διατροφολόγοι- διαιτολόγοι, ψυχολόγοι είναι μερικά επαγγέλματα το μέλλον των οποίων προδιαγράφεται εξαιρετικά δυσοίωνο.

Α. Σοφοκλέους: «Αυτά είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος στην Κύπρο…»

Ζητήσαμε από την κ. Σοφοκλέους να μας κατατοπίσει περισσότερο αναφορικά με τα επαγγέματα που θα παρουσιάσουν αυξημένη ζήτηση ή/και ύφεση στην Κύπρο τα επόμενα χρόνια.

Η κ. Σοφοκλέους ανέφερε ότι επαγγέλματα με ευοίωνες προοπτικές στην Κύπρο θα είναι αυτά που ανήκουν στον τομέα της ενέργειας. Ανάγκες θα προκύψουν τόσο σε τεχνικό, όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

Παραδείγματα «ελπιδοφόρων» επαγγελμάτων είναι οι μηχανικοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι χημικοί-μηχανικοί, οι μηχανολόγοι-μηχανικοί, οι εξειδικευμένοι τεχνίτες (π.χ. εξειδικευμένος οξυγονοκολλητής, μηχανικός βαρέως τύπου εξοπλισμού κ.λπ.), οι μεταφραστές, οι σύμβουλοι ηλικιωμένων (π.χ. λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές κ.λπ.) και οι διαχειριστές αποβλήτων

Επιπλέον, με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας αυξημένη ζήτηση αναμένεται να έχουν η τηλεατρική, το medical engineering, οι σύμβουλοι κοινωνικής δικτύωσης (social sitters), η εκμάθηση ξένων γλωσσών (κυρίως ρωσικά, κινέζικα και αραβικά) τα πράσινα επαγγέλματα και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Στην κατηγορία των «κορεσμένων» επαγγελμάτων, όπως ανέφερε, ανήκουν μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός και ο τραπεζικός τομέας καθώς επίσης και τα εκπαιδευτικά επαγγέλματα (κυρίως φιλόλογοι).

Η κ. Σοφοκλέους υπογράμμισε, ακόμη, ότι πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος του επαγγελματικού προσανατολισμού, ένας τομέας που στην Κύπρο δεν έχει αναπτυχθεί στο βαθμό που έπρεπε. Κι αυτό γιατί η επιλογή ενός επαγγέλματος πρέπει να λαμβάνεται μέσα από σωστές αποφάσεις και με κάθε σοβαρότητα. 

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως σπουδαίο ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν και οι γονείς ως προς το επάγγελμα που θα επιλέξει να ακολουθήσει το παιδί τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως για όλα τα επαγγέλματα είναι απαραίτητη η γνώση χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αγγλικής γλώσσας, καθώς επίσης και η διαρκής ανανέωση των γενικών και ειδικών γνώσεων και εμπειριών.

Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τα επαγγέλματα που θα έχουν ζήτηση στο μέλλον μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑΝΑΔ), όπου έχει γίνει λεπτομερής μελέτη γι’ αυτά τα θέματα.