Θέμα κατάργησης της ΑΤΑ έθεσαν ΚΕΒΕ και ΟΕΒ

Τέθηκε επίσης το επιχείρημα ότι η ΑΤΑ είναι ένας θεσμός αναχρονιστικός, κοινωνικά άδικος και περιορίζει την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.
 
Συζητήθηκαν, επίσης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης, τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, η εναλλαξιμότητα, η συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου, η επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος, η ανάγκη επανεξέτασης της δομής των ημικρατικών οργανισμών και μέτρα ανάπτυξης για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις.
 
Ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι η συζήτηση “περιστράφηκε κυρίως στο θέμα της ΑΤΑ, αλλά καλύφθηκαν και άλλοι τομείς όπως η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, η συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και το τί χρειάζεται ο ιδιωτικός τομέας για να επανέλθει στην ανάπτυξη”.
 
Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είπε ακόμη ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις για την ανάπτυξη είναι ο δανεισμός και το κόστος δανεισμού, προσθέτοντας ότι “είναι πολύ σημαντικό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οι τράπεζες να μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις”.
 
“Ελπίζουμε και η Κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μπορέσει να στηρίξει εγγυοδοτικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”, είπε.
 
Αναφορικά με την ΑΤΑ, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι “μας ρώτησαν ποια είναι η θέση μας για την ΑΤΑ και εμείς απαντήσαμε ότι σε κάποιο στάδιο θα πρέπει να καταργηθεί διότι ανεβάζει το κόστος και του δημόσιου τομέα, αλλά και των ιδιωτικών επιχειρήσεων και περιορίζει την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας”.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Πηλείδης είπε ότι “διαχρονικά η θέση του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ είναι ότι θα πρέπει (η ΑΤΑ) να καταργηθεί διότι είναι ένας θεσμός αναχρονιστικός και κοινωνικά άδικος”, προσθέτοντας, όμως, ότι “υπό τις περιστάσεις, εφόσον γνωρίζουμε ότι συζητείται και η Υπουργός Εργασίας είναι σε διαπραγμάτευση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε μια σοβαρή αναδιάρθρωση”.
 
Ο κ. Πηλείδης είπε ότι “καλύψαμε όλα τα θέματα που πιστεύουμε ότι επηρεάζουν την οικονομία μας σήμερα και εκφράσαμε τις θέσεις μας”, προσθέτοντας ότι οι εκπρόσωποι της Τρόικας “είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ΑΤΑ που πήρε αρκετό χρόνο στην αρχή, αλλά στο τέλος μπορέσαμε και καλύψαμε όλα τα θέματα”.
 
Ανέφερε ότι άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν επίσης “τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με την παγοποίηση των προσλήψεων και την εναλλαξιμότητα και η επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος ούτως ώστε τα ταμεία συντάξεων να γίνουν βιώσιμα και όλοι να συνεισφέρουν αυτό που πρέπει να συνεισφέρουν για να παίρνουν αυτό που θα παίρνουν”.
 
Επίσης, συζητήθηκε, σύμφωνα με τον κ. Πηλείδη, “η ανάγκη επανεξέτασης της δομής των ημικρατικών οργανισμών” και η λήψη μέτρων μέτρα ανάπτυξης.
 
Όσον αφορά το θέμα της επανεξέτασης της δομής των ημικρατικών, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι “θέσαμε θέμα να μετατραπούν σε ιδιωτικού δικαίου σε πρώτο βήμα και στη συνέχεια να συζητήσουμε αποκρατικοποιήσεις”, ενώ ο κ. Πηλείδης είπε ότι οι θέσεις του ΚΕΒΕ είναι ταυτόσημες σε αυτό το θέμα με την ΟΕΒ, “αλλά επίσης θα πρέπει να υπάρξει πραγματικός ανταγωνισμός όσον αφορά τους ημικρατικούς οργανισμούς”.
 
“Για να γίνουν πιο παραγωγικοί πρέπει να είναι ανοικτοί στον ανταγωνισμό”, πρόσθεσε.
 
Κληθείς να αναφέρει τα μέτρα ανάπτυξης, ο κ. Πηλείδης, αφού σημείωσε ότι το πρώτιστο πρόβλημα των επιχειρήσεων σήμερα είναι η έλλειψη ρευστότητας, είπε ότι “ζητήσαμε βοήθεια στην ταχεία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας ούτως ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να αρχίσουν να απαμβλύνουν αυτό το πρόβλημα και να μειωθεί και το κόστος του χρήματος”.
 
“Ζητήσαμε, επίσης, να υπάρξουν μέτρα τα οποία θα ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα ούτως ώστε να αρχίσει ξανά η ανάπτυξη της οικονομίας, είτε αυτά είναι φορολογικά είτε άλλα, ζητήσαμε να υπάρξει ένα σύστημα εγγυήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μπορούν να χρηματοδοτούνται και γενικά το ότι πρέπει να υπάρξουν τα μέτρα λιτότητας αλλά από την άλλη πρέπει να υπάρξουν τα μέτρα ανάπτυξης”, πρόσθεσε.